STAV

Cetinje: Prijemi, proslave i pri(v)ređivanje

Valja malo svratiti u prelepu varošicu na magistralnom putu Podgorica-Budva i s rukama oko srčane pretkomore jako zavoljeti Prijestonicu koja doživljava ekonomski procvat i koja je dužna samo 38 miliona eura
2409 pregleda 10 komentar(a)
Sa prijema na Cetinju
Sa prijema na Cetinju

Prijem povodom Dana nezavisnosti premijer Duško Marković priredio je ove godine u Vladinom domu, na Cetinju, 17. maja. “E vala na vrijeme, mora da je neko od glavara iz DPS-a dogovorio da ide neđe da igra na karte za vikend, pa da se to oposli”, komentarišu Cetinjani. Zašto Cetinje, kad je glavna proslava uvijek, zna se, u vili Gorica? Znate, to je ono zdanje u neposrednoj blizini velelepne vile koja se gradi za gospodara Đukanovića, kako nedavno objavi odbjegli bankar DK. Zašto ove godine Prijestonica? Uobičajena procedura DPS-a, čisto da se Cetinju pokloni pola sata-sat vremena, jer slijedi izborna godina, pa valja, je li, malo zamahati zastavom i pustiti po koju suzu radosnicu zbog obnove nezavisnosti, ali i suzu tužnog sjećanja na prebijanje i maltretiranje crnogorske mladosti LSCG devedesetih godina prošlog vijeka - zbog naopake politike Beograda, svakako. Sve je to bilo maslo jedino Slobodana Miloševića, davno ispričana priča, da ne kvarimo raspoloženje za ove blage dane. Milo je vazda “naginjao” za suverenu Crnu Goru, rekli bi oni bivši liberali i bivši SDP “izvorni suverenisti”, a današnji uspješni biznismeni, dobitnici državnih priznanja, stanova i placeva, dvorski intelektualci i čuvari prestola, što promijeniše stranu “zbog države”, naravno. No, istina je malo drugačija: Milo je svih ovih godina iskreno “naginjao” jedino poslije kovertaških izbornih ciklusa iz one boce šampanjca od 5 kila, kakva jednom zamalo udavi aktuelnog potpredsjednika Skupštine Crne Gore.

Valja malo svratiti u prelepu varošicu na magistralnom putu Podgorica-Budva i s rukama oko srčane pretkomore jako zavoljeti Prijestonicu koja doživljava ekonomski procvat i koja je dužna samo 38 miliona eura. Izvinite, 37 miliona i nešto, pohvalio se gradonačelnik skoro da su smanjili dug za oko milion. Još 36-38 ovako uspješnih godina i bićemo “na nulu”, pa da se onda krene punom snagom u izradu strateških planova, studija lokacija, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i drugu fazu izrade projektne dokumentacije za kapitalne projekte, započete 2017. na 2018. godinu.

Stari sjaj se vraća planiranim dinamikom, nazdravlje super-sposobnoj lokalnoj upravi i uspješnom sprovođenju Zakona o Prijestonici i na dugi vijek! Ustavni sud i Istorijski institut već su preselili tepihe i najveći dio dokumentacije na Cetinje. Ministarstvo vanjskih poslova - samo što nije. Nezaposlenost je prošlost. Život buja! Broj stanovnika se u 2018. godini smanjio za svega 246 u ovom vremenu migracija i odlazaka iz malih sredina u velike gradove, što je globalni trend, kako su to lijepo objasnili iz državotvornog cetinjskog DPS-a neprijateljima države, koji neprestano, kao papagaji, ponavljaju da je sve to zbog jako teškog života, lošeg ekonomskog standarda, nesigurne budućnosti za mlade itd. Biznis inkubatori pucaju od pozitivnih rezultata i mogućnosti da mladi ljudi zasnuju svoj biznis i iskoriste ogromne potencijale “Košute”. Izranjavana Njegoševa se redovno “previja”. Usain Bolt oduševljen atletskom stazom u Humcima. Marina Abramović uskoro otvara “Obod”. Smirila se situacija u Ukrajini i stvorili su se svi uslovi za puštanje u rad pogona fabrike čokolade. Zamijenjene su stare i postavljene nedostajuće ploče na kunetama u bulevaru. Crtaju se “zebre”. Milutin Simović ponekad svrati: Ekonomija stabilna.

Gradonačelnik Kašćelan odlično sarađuje sa dr Ivanom Vukovićem i Glavnim gradom: završen bulevar u Donjoj Gorici. Lovćen - Hajduk Split, utakmica koja se igra povodom stogodišnjice našeg voljenog kluba - mreže miruju, i dalje je 0:0. Bogdanović solidan.

Mogli su slobodno ovaj prijem povodom Dana nezavisnosti prirediti i još ranije, neđe u februaru ili oko Nove godine kad nemaju previše obaveza, nego tada su baš loše vremenske prilike u Prijestonici, ko će kvasit’ ona skupocjena odijela i “gaziti lokve” od limuzine do ulaza u Vladin dom. A mogli su i oko 13.jula prošle godine za ovu godinu, pa sve o jednome trošku - Cetinju dosta.

Pošto je već ustanovljen običaj oko dolaska državnog vrha na Cetinje, uvijek neđe oko nekih izbora, kad se procijeni da je za Partiju dobro stavit’ ruku na srce i zaklet’ se Cetinju i otadžbini, možda bi dobro bilo i zakonski regulisati ovu proslavu: svake četvrte godine, a obavezno ako je izborna godina ili godina uoči izborne, proslava Dana nezavisnosti priređuje se u Prijestonici. Partija određuje datum.

Uvaženi premijeru i članovi Vlade u sjenci Koverte,

Nadam se da je sve bilo kako treba i da vam svježe ofarbane “zebre” nijesu upropastile gume vaših luksuznih limuzina. Mogli ste povesti zvanice u obilazak Ponora, predstaviti im i druge turističke potencijale Prijestonice. Neka ste vi malo svratili. Hvala vam. Samo, kumim vas Bogom, otvorite makar dvije ulice za nas obične građane, koji samo iskreno volimo ovu zemlju i dišemo za nju, bez “rotacija” i familijarnih koncesija, da možemo poći do pjace bez ograda i legitimisanja. A zatvorite neđe, bar na te dvije ure, one čopore pasa što lutaju centrom grada, da ne nagrde nekoga od tih ambasadora, da ostanemo za sprdnju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")