NEKO DRUGI

Bez afera, molim

Ministar je u parlamentu ove sedmice zatražio da se ukinu afere, da se tužioci ne stresiraju i nepotrebno pritiskaju da istražuju potencijalnu korupciju i kriminal na najvišem nivou
2910 pregleda 0 komentar(a)
Pažin i Marković tokom premijerskog sata u parlamentu, Foto: Savo Prelević
Pažin i Marković tokom premijerskog sata u parlamentu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2019. 11:07h

Taman kad pomisliš da si čuo sve, oglasi se ministar pravde, predemokratski i presvijetli Zoran Pažin. Čovjek bi pomislio da će se, sa silnim stažom u sudu u Strazburu kojim se diči, založiti za zahuktalu pravnu državu, koja danonoćno bdi nad pravom, pravdom i ljudskim pravima. Ali ne, ministar je u parlamentu ove sedmice zatražio da se ukinu afere, da se tužioci ne stresiraju i nepotrebno pritiskaju da istražuju potencijalnu korupciju i kriminal na najvišem nivou.

“Na osnovu afera se ne pokreću krivični postupci. Stalno proizvođene afera je loše kao i pritisak na pravosudne organe. Imamo modu da lica koja su osumnjičena sada dobijaju prostor da polemišu sa pravosudnim organima dok su im istovremeno nedostupni. Oglašavaju se sa dalekih adresa i svi su žrtve režima u Crnoj Gori”, kazao je ledenog lica, preevropski i preispravni Pažin. I šta bi mu čovjek odgovorio. U redu, ministre, izvinite, nećemo više intervjuisati insajdere, da se ne sjekirate Vi i tužioci. Jest, opet nas Brisel, i u posljednjem Izvještaju, upozorava da nema konkretnih rezultata u oblasti kriminala i korupcije, ali može to i tako. Nema afera, nema šta da se istražuje, i onda nema kriminala i korupcije. Statistika besprekorna, a tužioci nastavljaju lagano da progone kritičare režima na osnovu ničega. Divota.

I premijer Duško Marković je u parlamentu ove sedmice briljirao iz demokratije i vladavine prava. Na pitanje poslanika Miodraga Lekića o tome da li je za Markovića - “skandalozni korupcionaški čin, u kojem bankar režima nezakonito daje novac vašem funkcioneru, gradonačelniku Podgorice, za izborne potrebe vaše partije, normalna pojava koja treba da prođe bez posljedica za vrh vlasti”, Marković je ocijenio da Lekić na taj način priziva “neke prijeke sudove u Crnoj Gori”. Pa da, brr, ne treba sudovi da budu prijeki prema funkcionerima DPS-a. Nego da ih pomiluju po kosi, i vaspitno djeluju. Tipa: nemojte više uzimati koverte i preko crnih fondova finansirati izbore. Nećemo, sudija. Nije lijepo - namršteno, ali blago doda sudija. U redu, sudija, nije. Nemojte ni da kradete izbore, ništa partijska zapošljavanja, zloupotrebe resursa, novac iz podzemlja, i te stvari. I nemojte da vas snimaju, brate, pa da se Katnić i Stanković dovode u neprijatnu situaciju da moraju da vode istrage protiv vaših pripravnika i kafe kuvarica. Nećemo, druže sudija.

I Đukanović je bio lijepo raspoložen ove nedjelje, na šta nismo navikli. Primio je Aiva Orava u svoju kancelariju, i tu dobio na ruke novi Izvještaj EK. Nije ga još doduše pročitao, ali je obećao da ‘oće. Bez obzira, iskazivao je zadovoljstvo i slatkorječio. Ocijenio je da će vrlo ozbiljno proučiti preporuke EK, i kazao da će se kao i do sada vrlo odgovorno odnositi prema njima.

Jest, lijepo je zvučao, onako blag i pitom, pošto smo navikli da deretizuje, ali omakla mu se riječ koja otkriva znanog Vođu. Preevropski orijentisani predsjedniče, ne bi bilo dobro da se prema preporukama EK odnosimo kao i do sada. Evo, na primjer, iz Brisela, po ko zna koji put, upozoravaju da nema napretka u rješavanju slučajeva napada na novinare. Petnaest je godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, još ne znamo ko su nalogodavci ovog zločina. I slučaj napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić tapka u mjestu. Kao i mnogi drugi. Đukanović je već, doduše, danas na putu da popravi tu statistiku. Tek što je primio Izvještaj ukazao je na smjer rasvjetljavanja slučaja Olivere Lakić. Kriv je “neodgovorni pojedinac”, pojasnio je. To što on medijima u kojima rade napadnuti novinari crta mete kad god stigne, nema veze. Neodgovorni predsjednici država ovdje su svejedno zaštićena vrsta.

Ima još preporuka prema kojima se ne bi baš valjalo kao do sada odnositi, ako ćemo u Evropu iz prave. Tipa one - Brisel: zabrinuti smo zbog političkog pritiska na RTCG. Vlast ne haje. Ili, tradicionalna primjedba na račun nezavisnosti Agencije za sprečavanje korupcije. Sreten Radonjić s mjesta direktora, šta god u Izvještaju pisalo, ne mrda. I tako redom. I tako prođoše decenije. A oni nikad. I pročitasmo još jedan izvještaj o onome što znamo. Da s njima nema promjena.

MONITOR

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")