STAV

Dokle više?

Sasvim slučajno se eto prohtjelo Marti Šćepanović da da sebi za pravo da žene koje su radile na određeno nemaju pravo na primanje podnijevši amandman 29. juna 2017.godine, upravo za te žene. Samim tim je pogazila njihov višegodišnji radni staž, jer su žene koje su radile i preko 30 godina bez prekida ostale bez i jednog centa
111 pregleda 52 komentar(a)
Marta Šćepanović, Foto: Filip Roganović
Marta Šćepanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.03.2018. 12:30h

Već je daleko 25. decembar i za one koji su u Skupštini Crne Gore primili i te kako dobre plate, podijelili varijabile u iznosu od 20% prosječne zarade, a kamoli za majke korisnice naknada koje su ostale bez i jednog centa primanja od juna 2017. godine.

Sasvim slučajno se eto prohtjelo Marti Šćepanović da da sebi za pravo da žene koje su radile na određeno nemaju pravo na primanje podnijevši amandman 29. juna 2017.godine, upravo za te žene. Samim tim je pogazila njihov višegodišnji radni staž, jer su žene koje su radile i preko 30 godina bez prekida ostale bez i jednog centa.

A onda je zbog tog svog čina kao nagradu dobila varijabilu višu od naknade koju su te majke primale. Koliko su svi zajedno prljavi u svemu ovome, zajedno sa izvršiocem njihovih pokvarenih igara, Ustavnim sudom, donose odluku 25. decembra da ipak te majke imaju pravo na naknade isto kao i majke na neodređeno vrijeme. Poslije te odluke Ustavnog suda slijedi zasjedanje crnogorskog parlamenta na kojem se usvajaju već po ko zna koji put izmjene i dopune Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda za majke poljoprivrednice, samostalnih djelatnosti i majke koje su sa ZZZ primale po 77 eura zbog nezaposlenosti usljed stečaja do ostvarenja prava na penziju. I Marta Šćepanović nije upotrijebila svoju efikasnost kao 29. juna da i na toj sjednici podnese amandman za majke na određeno, da bi te majke već dva mjeseca primale naknade i primile retroaktivno novac od 30. juna 2017.godine, već je zatvorila oči i „mudro“ ćutala.

Dana 19. januara objavljeno je u Službenom listu 3/2018 da se ukidaju odredbe člana 2. stav 1, u dijelu koji glasi: „na neodređeno vrijeme“. Majke su počele da podnose zahtjeve na osnovu ove odluke jer smo dobili informacije da neće ponovo biti izmjena. Zahtjevi su primani u Podgorici po toj odluci, u drugim centrima nijesu, jer kako su rekli nijesu dobili instrukcje. Majke kao i do sada maltretirane, vraćene sa vrata. Dana 14. februara 2018. godine zasjeda Vlada u skraćenom sastavu i donosi još jednu odluku. Mora se proći skupštinska procedura da bi se uradila još jedna izmjena i dopuna Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda. DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMIJEŠNO! Kad će biti ta izmjena i na kojem zasjedanju, opet je odluka u rukama silnika.

Njihova bahatost im ne dozvoljava da shvate da su ostavili majke, njihove porodice, punih 9 mjeseci da se bore sa plaćanjem kredita, mukom kako preživjeti sledeći mjesec. A sve to su i tako s mukom radile i kada su primale svoje plate koje su bile više od naknada. Čitava crnogorska, pa i svjetska javnost, upoznata je sa situacijom u kojo su se majke našle. Svjedoci smo toga kada su onog dana na zasijedanju ženskog parlamenta, pobjegli kao „miševi“ da ne bi slušali jedinu istinu koju su taj dan čuli i strani predstavnici.

Vi drage majke imajte strpljenja, evo imate i veliku šansu da učinite nešto za sebe na svim izborima koji dolaze. SVE mi ZAJEDNO i majke sa ZZZ, majke iz tranzicije i penzionerke i majke iz radnog odnosa i te kako smo uzdrmale nasilnike koji su poremetili naš mir. Nasilnike koji su pogazili Ustav Crne Gore. Nasilnike koji su udarili na djecu, jer nijesu razmišljali o tome koliko nas ima maloljetnu djecu, čiji su očevi ostali bez posla, sada majke bez naknade. Ili jesu, pa su namjerno zloupotrijebili našu vjeru da ipak u Crnoj Gori nije sve tako crno kao što smo mislili da je.

Ono što nam niko ne može oduzeti, to je pravo da se borimo pravnim putem do kraja i da ih našim protestima podsjećamo na to koliko su zbog svoje pohlepe truli i spolja i iznutra.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")