NEKO DRUGI

Falsifikati

Možda SDT-u treba poslati anonimnu prijavu protiv svih crnogorskih građana za koje se sumnja da glasaju protiv ove vlasti. Pa da lijepo oforme jedan predmet pod nazivom - nepodobni i koliko je sjutra počnu sa saslušanjima
74 pregleda 1 komentar(a)
DIK aplikacija
DIK aplikacija
Ažurirano: 17.03.2018. 08:24h

Tužilaštvo se opet bavi konkurentima vlasti. Formirali su predmet da utvrde da li je bilo fasifikovanih potpisa za kandidature Marka Milačića, Vasilija Miličkovića i Hazbije Kalača za predstojeće predsjedničke izbore, a povodom prijava koje su im uputili Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u ime desetina građana, predsjednik Državne revizorske institucije (DRI) Nikola Kovačević, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić… Hoće li ko provjeriti ima li potpisa vlasti na softveru Državne izborne komisije koji se pojavio iznenada, i još iznenadnije prestao da funkcioniše, ne zna se. Sigurno je samo da sumnje u opoziciju i izborni proces ne nedostaje. DPS likuje.

A tužilaštvo radi. Sumnjivi nijesu samo predsjednički kandidati. Ovih dana tužilaštvo na osnovu anonimne prijave ispituje desetine ljekara koji su svrgnuli sa vlasti dvodecenijskog predsjednika Ljekarske komore Đoka Jočića. Uzalud su doktori ukazivali da je sve o čemu ih SDT ispituje javno dostupno na sajtu Ljekarske komore i da je neobično da se Specijalno tužilaštvo bavi izborima u jednom strukovnom udruženju. Doduše, kad pogledaš, ima tu nešto, zna SDT - kad su mogli da svrgnu Jočića, možda bi mogli da budu inspiracija za uzimanje mjere dvodecenijskoj vladavini jedne partije. Koja se održava, između ostalog, i zahvaljujući svojim partijskim utvrdama u javnoj službi. Ne valja ih pustiti bez kontrole. Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša podsjetio je da je Ministarstvo zdravlja godinu dana blokiralo novoizabrano rukovodstvo Komore da počne sa radom i ocijenio da tužilaštvo vrši pritisak na njih. Da li da 1700 ljekara očekuje pozive SDT-a, zapitao se.

Možda SDT-u u stvari treba poslati anonimnu prijavu protiv svih crnogorskih građana za koje se sumnja da glasaju protiv ove vlasti. Ili da mogu da je uzdrmaju. Da se tužilaštvo ne troši na sve strane. Nego lijepo oforme jedan predmet pod nazivom - nepodobni i koliko je sjutra počnu sa saslušanjima. Na koncu, kad-tad protiv njih će biti podnešena neka krivična prijava, makar anonimna. A tu je i softver, da se provjeri za koga se potpisuju nepodobni.

Oni drugi, ne moraju da brinu. Mogu i da ih snime u političkoj trgovini i - ništa. Krajem prošle sedmice gotovo neprimijećeno prošla je vijest da tužilaštvo neće goniti sekretara beranskih Socijaldemokrata (SD) Nasera Gargovića zbog sumnje da je uoči izbora u tom sjevernom gradu pokušao da podmiti kandidata za odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) Đorđa Delevića. Znate ono kad se čuje kako Gargović nudi Deleviću da će mu zaposliti ženu u vrtiću ako pređe u SD, pozivajući se da za tu ponudu ima garancije ministra prosvjete Damira Šehovića? E, taj, snimak.,,Nema osnova za gonjenje prema nekom određenom licu”, pojasnili su iz beranskog tužilaštva odluku da zatvore slučaj. Snimci svakako kod njih ne prolaze. Vrh DPS-a snimljen u dogovaranju izbornih zloupotreba - ništa. SAJ-ovci koji brutalno tuku Mija Martinovića - ništa. Ponekad neki dobrovoljac ili izvršilac radova plati. Pa ga plate. I to je sve.

Iz civilnog sektora su još kad je snimak iz Berana upućen tužilaštvu saopštili da ne očekuju mnogo i da im je odavno jasno da tužilaštvo nije spremno da se uhvati u koštac sa političkom korupcijom, izbornim krađama, zloupotrebama državnih resursa.

Takvo tužilaštvo i takve institucije trebaju da raščivijaju da li su potpisi za kandidature predsjedničkih kandidata falsifikovani. Sumnje u nepristrasnost institucija, naravno, ne znače da bilo ko treba da bude izuzet od nepristrasne istrage. Nego da valja imati na umu: vladavina prava koja počne sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem, zvuči malo neobično. I miriše na neku drugu vladavinu.

Prema svim dosadašnjim, mjerljivim učincima, sigurno je: ovo tužilaštvo je falsifikat. Od svakih izbora u ovakvoj atmosferi mogu se očekivati samo novi falsifikati.

(MONITOR)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")