NEKO DRUGI

Dolazi zima, duga i hladna

Crna Gora je na posljednjem sastanku šefova država i vlada u Bukureštu već dobro ohlađena, samo što se o tome cvokoće kroz zube
5871 pregleda 2 komentar(a)
Premijer Duško Marković prilikom posjete planinskoj vježbi u Kolašinu u februaru ove godine, Foto: Vlada Crne Gore
Premijer Duško Marković prilikom posjete planinskoj vježbi u Kolašinu u februaru ove godine, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.07.2019. 11:07h

Kažu da je ogrijev najbolje spremiti u ljetnjim mjesecima. Srednjoročna prognoza veli da su klimatske okolnosti takve da se hladni vazduh iz Rumunije pomjera ka Finskoj iznad koje bi se, usljed snažne ciklonske aktivnosti, krajem godine mogla formirati velika hladna masa. I pogoditi snažno Balkan, posebno Crnu Goru.

Finska će predsjedavati Evropskom unijom do Nove godine i prvog narednog Samita EU kada će proširenje biti stavljeno na dnevni red.

Crna Gora je na posljednjem sastanku šefova država i vlada u Bukureštu već dobro ohlađena, samo što se o tome cvokoće kroz zube.

Prvi put, od kada je prije sedam godina otvorila pregovore, desilo se da tokom jednog EU polugodišta nije otvoreno ili zatvoreno nijedno poglavlje, uprkos očekivanjama Vlade Crne Gore da će biti otvoreno posljednje od ukupno 33 poglavlja, odnosno Poglavlje 8 (konkurencija).

Evropska komisija je u majskom izvještaju konstatovala da je Crna Gora dostigla srednji nivo pripremljenosti i da postoji određeni pomak u tom poglavlju. Dakle, mjerila za otvaranje ovog poglavlja su ispunjana. Ali, međuvladina konferencija nije zakazana.

U čemu je onda problem?

Premijer Duško Marković je rekao da Crna Gora ima saglasnost 22 članice za otvaranje poglavlja o konkurenciji.

Dio članica EU, predvođen Francuskom, protivi se proširenju, a mi ne ispunjavamo ni domaći zadatak. Ili, malo je do EU, mnogo više do nas.

Evropska unija je opet odložila otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, neopravdano, i sa Albanijom, ali to ne može poslužiti kao dobar alibi vlastima u Podgorici jer je na drugoj strani Srbija u Briselu krajem juna otvorila Poglavlje 9 iako su vlasti u Beogradu očekivale otvaranje još jednog.

Pri tome, nije iste težine odluka 28 članica da otvori pregovore sa nekom zemljom ili da otvori jedno poglavlje, posebno ako su ispunjena mjerila za to. Međutim, vijest da je Crna Gora otvorila sva poglavlja bila bi vrlo zvučna i previše optimistična, i za domaću javnost i za region i za EU. To je trebalo zaslužiti - ispuniti prelazna mjerila za poglavlja 23 i 24. Od novembra, kada je EK objelodanila nezvanični papir o ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i 24, zatim preko majskog Izvještaja EK, te zaključaka Savjeta EU i sa sastanka Sporazuma za pridruživanje, navodi se skoro jedno te isto - sada je ključno da cjelokupni sistem vladavine prava donese opipljivije, ojačane i održive rezultate. „Konkretno, Savjet EU naglašava da je napredak u poglavljima 23 i 24 i dalje ključan i da će odrediti tempo pristupnih pregovora uopšte. Stoga, Crna Gora sada treba da proaktivnije djeluje i ojača reformske napore - posebno u kritičnim područjima slobode medija, borbe protiv korupcije i trgovine ljudima - kako bi se ispunila privremena mjerila za poglavlja 23 i 24“. Ova treća stavka je više zbog osjetljivosti dijela članica na migrante, nego zbog ozbiljnosti problema kod nas.

Šef Delegacije EU Aivo Orav kazao je da bi, ukoliko ne bude napretka u poglavljima 23 i 24, moglo doći do usporavanja pregovora u drugim oblastima ili čak zaustavljanja pregovora.

“Alizaustaviti pregovore, to podrazumijeva da je došlo do velikog nazadovanja u poglavljima 23 i 24”, navodi on.

Definicija klauzule balansa kaže da se pregovori sa nekom zemljom suspenduju, dok ona ne napravi određen pomak u poglavljima 23 i 24.

Teminološki se može diskutovati da li nam je uvedena klauzula balansa na mala vrata ili nije. Ali se svodi na to da okrećemo pedale bicikla zaglavljenog u snijegu i da će nam sada trebati puno više volje da izađemo iz toga zbog klime u EU. Nije šija nego vrat. Premijer Marković je najavio reorganizaciju pregovaračke strukture, konsultacije sa NVO, poziva opoziciju na dijalog o izboru članova Sudskog savjeta i rad na izmjenama izbornog zakonodavstva iako se ona u svemu ponaša kao nestašna djeca na zadnjem sjedištu auta. Ne znam kako bi to uopšte moglo uticati na promjene kada je riječ o nezavisnosti RTCG i Agencije za sprječavanje korupcije, ili na borbu Specijalnog tužilaštva protiv korupcije na visokom nivou.

Za mandata Željka Šturanovića potpisan je Sporazum o pridruživanju sa EU, za mandata Mila Đukanovića potpisana je vizna liberalizacija, za mandata Igora Lukšuća su otvoreni pregovori sa EU. Kako sada stvari stoje, za mandata Duška Markovića mogli bi biti zaustavljeni pregovori sa EU ako se ne ispune prelazna mjerila za 23 i 24. I to bi iz Finske mogli saopštiti glasno. To ne bi prijalo ni njemu lično, kao najodgovornijem čovjeku u sistemu, ni njegovoj partiji u susret parlamentarnim izborima.

Zato bi Markoviću valjalo da se dohvati kakve sjekire, ili još bolje motorne testere, i sprema ogrijev za zimske dane dok je na vrijeme. Trula stabla su obilježana i ona se prva sijeku.

(Evropski puls)