NEKO DRUGI

Zatišje pred buru

1264 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatsko je gospodarstvo postiglo rekordni uzlet u deset godina, sa stopom rasta od 3,9 posto u prvom tromjesečju. Iako se taj zamah, prema mišljenju Vladinih dužnosnika, u drugom tromjesečju ubrzao, izgledi ipak nisu dobri. Stanje u europskoj i svjetskoj ekonomiji zabrinjavajuće se pogoršava.

Jedna od najnovijih glasnika loših vijesti je poznati indikator Federalnih pričuva američke države New York, koji je prije nekoliko dana pokazao da se opasnost od izbijanja recesije, u sljedećih 12 mjeseci, u najvećem svjetskom gospodarstvu od svibnja do lipnja popela s 28 na 33 posto.

Spomenuta 33-postotna vjerojatnost za recesiju ne čini se velikom, ali samo na prvi pogled. Nevolja je u tome što je u posljednjih šest desetljeća recesija izbila svaki put kada je indikator prešao 30 posto. Sada je preskočio tu granicu prvi put nakon 2009. godine, što ukazuje na novu ekonomsku nizbrdicu.

Nacionalne i međunarodne institucije gube gospodarski optimizam. Gotovo svaka tri mjeseca spuštaju svoje prognoze rasta, ali ne vjeruju da će recesija izbiti ove godine. S druge strane, gospodarstvo Kine neumoljivo se hladi. Njemačka industrija ima sve manje posla i njezina aktivnost sustavno pada već godinu dana.

Primjerice, kemijski div BASF najavio je smanjenje dobiti od 30 posto u ovoj godini, pronajprije zbog pada narudžbi iz tvornica automobila, koje posrću zajedno sa cijelom svjetskom industrijskom proizvodnjom. Prema njemačkom indeksu Sentix, povjerenje u rast najvećeg europskog gospodarstva početkom srpnja palo je najniže od 2009. Analitičari Sentixa kažu: “Recesija u Njemačkoj čini se neizbježnom”.

Nema sumnje da je usporavanje kineskoga gospodarstva tijekom 2018. najviše pridonijelo posustajanju svjetske trgovine i malaksavanju proizvodnje. Međutim, najveći uteg na nogama gospodarstva u ovoj godini postao je američko-kineski trgovinski rat. Zbog njega kompanije smanjuju narudžbe, odgađaju poslovne odluke i investicije, uzaludno čekajući na smirivanje stvari.

Trgovinski rat, kojeg je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo prije godinu dana, sada je počeo pogađati i velike američke firme te širiti strah od krize. Recesije se zasigurno uplašio i sam Trump koji na izborima iduće godine želi biti ponovno izabran za predsjednika SAD-a.

On neprekidno naglašava da je za njegova mandata SAD postigao nezapamćeni gospodarski rast (3,2 posto u prvom tromjesečju) i najnižu nezaposlenost u pola stoljeća (3,6 posto). Budući da pogoršanje u gospodarstvu može ugroziti njegov ponovni izbor, Trump je u lipnju uveo primirje u trgovinskom ratu Kinom.

Međutim, Peking to primirje ne smatra iskrenom američkom namjerom, nego zatišjem pred novu buru. Washington, naime, nije odustao od strateškog cilja da obuzda prerastanje Kine u najveću svjetsku ekonomsku i tehnološku silu - iako se taj cilj dugoročno čini nerealnim.

U igru je ovih dana uskočila američka središnja banka (Fed), signalizirajući da će ublažiti posljedice trgovinskih sukoba, koji su, prema njezinom mišljenju, glavni razlog za nevolje u gospodarstvu. Prema očekivanjima, prestat će stezati monetarnu politiku.

Prvi put nakon deset godina, potkraj srpnja, trebala bi početi sa snižavanjem temeljne kamatne stope, barem za 0,25 posto. Međutim, Kina i mnogi drugi, svatko iz svojih razloga, na taj monetarni zaokret ne gledaju optimistično.

Pekinški mediji tvrde da je prvi čovjek Feda, Jerome Powell, očito popustio pod dugotrajnim pritiscima američkog predsjednika te stavio središnju banku u službu ponovnog izbora Trumpa za predsjednika.

Kinezi vjeruju da će američkoj administraciji sada biti lakše nastaviti ekonomski sukob s Kinom, od kojeg jastrebovi u Washingtonu ne kane odustati, jer će Fed svojim mjerama nastojati ublažiti posljedice sukoba na američko gospodarstvo. Drugim riječima, trgovinski rat SAD-a protiv Kine vjerojatno će se nastaviti, što znači da svjetsko gospodarstvo ne može odahnuti. Ostat će mu utezi na nogama.

To neće biti dobro ni za europsko gospodarstvo. Europska komisija još je nedavno tvrdila da su sadašnje nevolje samo privremene i da će u drugoj polovini ove godine ekonomija opet uzletjeti. U srpanjskoj prognozi, međutim, Komisija je upozorila na nove rizike ove jeseni, imajući na umu gospodarski potres zbog mogućeg izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora.

Očito je da gospodarstvo posvuda slabi i da mu političari, osobito američki, u tome jako pomažu. Hrvatsku taj negativan svjetski trend zasad ne pogađa, ali je samo pitanje vremena kada će se zatišje pretvoriti u buru.

(novilist.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")