STAV

O DPS-u u Budvi

3017 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon izbora 2016. kada sam okupio opoziciju za jedan sto, i kada sam nakon smjene vlasti uvidio da se stvari kreću u lošem pravcu, pomislio sam da je veoma bitno izgraditi opoziciju novoj vlasti na lokalu. Jak DPS u Budvi značio bi bolju kontrolu onoga što se dešava u opštini. Zbog toga sam odlučio da ih ne kritikujem, jer je bilo potrebno fokusirati se na nove zloupotrebe. Tada sam čak razmišljao da ih i podržim. Na sreću 2017. sam otišao iz Crne Gore.

Ono što sam u svim ovim razmišljanjima naivno previdio, je činjenica da DPS po difoltu nije mogao da bude opozicija u Budvi. Napola decentralizovan sistem lokalnih samouprava u Crnoj Gori i dalje drži zdravstvo, policiju i obrazovanje pod šapom centralne vlasti i zbog toga u Budvi danas nažalost nema opozicije. Dodajte ovdje još i “Budvansku rivijeru” kao najvećeg poslodavca poslije države u Budvi, imate savršenu oluju partijskog zapošljavanja u kojoj su sve opozicione i pozicione partije namirene. Upravo ta oluja nepotizma i uhljebljivanja prijeti da grad stagnacijom dovede do kolapsa.

Šta je mogao DPS da uradi da dokaže da je zbilja reformisan u Budvi? Nakon svih afera koje su sahranile karijere gotovo svih lidera ove partije u Budvi, mogao je da uradi mnogo toga.

Smjena kompromitovanih lidera se desila, ali ispostavilo se da je to bila samo šminka. Mnogi kadrovi koji su napustili opštinu premješteni su u pomenute državne institucije na lokalu, pritom ne čineći ništa da unaprijedi zdravstvene usluge i stanje u školama, na primjer. Međutim, kako je mjesta bilo malo, a kadrova mnogo, desili su se mnogi transferi DPS uhljeba i ka opoziciji. Šef kabineta Krapovića, sekretar za urbanizam, sekretar za društvene djelatnosti, samo su neki od bivših DPS kadrova nove vlasti.

Prije neki dan vidim da je čak i PR Milačićeve Prave CG u Budvi bivša odbornica DPS-a. Srednjoškolski centar “Danilo Kiš” je postao predmet poruge na društvenim mrežama. Trula stolarija, krov koji prokišnjava i toaleti koje je na kraju obnovila lokalna uprava. Pa onda i Dom zdravlja koji nema funkcionalni EKG aparat!

Zvanično najtješnji vrtići u Crnoj Gori sa najviše djece po instituciji! Zar DPS i SD nisu za tri godine mogli više da urade po ovom pitanju?

Budva danas ima više stanovnika nego Kotor. Pritom Kotor ima tri bolnice i Dom zdravlja, a Budva Dom zdravlja sa jako slabim kapacitetima. Prije neki dan čujem da je i tu bilo par kadrovskih preuhljebljenja iz stare lokalne vlasti.

Umjesto da se riješi situacija i dokaže da DPS brine o Budvi, ovako se svi mi kockamo sa našim zdravljem svjesni da sa ljetnjom gužvom i dugim putem do kotorske bolnice, ljudi gube šansu da prežive.

DPS je dokazao da nije i ne može biti alternativa haosu i bezvlašću koje sada vidimo u opštini, bez obzira na to što je za novog lidera na lokalu izabran pošten, obrazovan i pristojan čovjek. Sve dok on nema autoritet koji bi na lokalu bio jači od onog predsjednika DPS-a u Podgorici, Budva će za ovu partiju isključivo biti bazen glasova za jednog poslanika u parlamentu. Članovi i glasači DPS-a u Budvi treba na vrijeme da shvate da je Budva jedini dom koji imaju i da razmišljaju o alternativi svojoj partiji jer i ovakva kakva je, vlast u Budvi ima veliku prednost u startu i veliku šansu da bez problema nastavi dalje bez velikih promjena i sistema kontrole.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")