PRAVILA BORDELA (68)

Ivo Bidon

Ako se ovih dana krećete centrom Podgorice i naletite, usred dana, po najvećoj žegi, na Meda, Raška ili Gorana, ispod suncobrana na kome piše izvorska voda Diva, dar prirode i dar gradonačelnika Iva, dakle nemojte se začuditi - oni samo čuvaju narodne bidone. Kao što će koliko sjutra u tehničkoj Vladi čuvati kutije i vaše sigurne glasove
17964 pregleda 24 komentar(a)
Zašto bidon samo u centru grada, Foto: Zoran Đurić
Zašto bidon samo u centru grada, Foto: Zoran Đurić

Vjerovatno ste već čuli, posebno ako ste iz Podgorice, da je zdravo tkivo DPS preimenovalo mejora glavnog grada u IVO BIDON. Po predanju iz vladajuće stranke, ovo Ivo mu potiče od Ivan, a Bidon od Vuković. Jer, kažu u zdravom tkivu DPS, kada se istorijske 1997. cijepala Partija, Ivanov striko Miško (otuda i ono “strikovo dijete”) bio je prepoznat kao Momirov vodonoša. Kad god je iz bolesnog Momirovog krila DPS u zdravo Milovo trebalo da se pošalje neka poruka ili avaz, to jest glas, striko Miško je bio čovjek za vezu. Pošto je trenutak bio istorijski, onda je i težina tih pisama i avaza bila tako bremenita, pa se za strikana nije moglo reći da je poštar već vodonoša. Da nosi bidon, a ne torbicu. Tako je i ostalo Miško Bidon i već duže od dvije decenije Vukovići nose taj teret.

Ali, kad je za Crnu Goru, njima ništa nije teško. Tako se i sinovac Ivo ni sekunda nije dvoumio da se zaputi do opštine Šavnik i fabrike vode Diva kako bi na leđima do Podgorice donio tri bidona čiste izvorske vode. Koja je opet dobila ime po onom mladom Divanoviću, takođe pripadniku bolesnog tkiva DPS. Divna neka voda Diva i divan onaj drug Divanović - reče Ivo i zavrgnu na svoja široka pleća pomenuta i istorijska tri bidona.

Eto i odgovora na pitanje znatiželjnih novinara šta će Podgorici bidoni vode pored živih česmi i zašto baš samo u centru grada. Jer, kako javljaju naši reporteri, ima žednih i preko Morače. A da ne pominjem Kakaricku goru i Malo brdo.

Plan koji je usvojio uži kabinet gradonačelnika bio je u stvari da se čitava Podgorica pokrije bidonima Dive i da to bude zaštitni znak glavnog grada koji bi se onda na Lajonel Planetu ili Trip Advajzoru nazvao “Divan neki Titograd”. Kao kod Žutog Serhatlića. A ne Podgorica. Čime bi i onaj spomenik Vođi koji je, prije ovih bidona, posadio mejor Ivo dobio na značaju. Međutim, problem je nastao kada su gradske vlasti konstatovale da se Ivovi bidoni kradu. Ili lome. Uprkos činjenici da ih svakog vikenda iz Šavnika snosi lično naš mejor Ivo. Kao što je nekada, sličnom trasom, njegov striko nosio štafetu.

Naša posla, reče gradonačelnik. I bez razmišljanja naredi da se pored svakog bidona posadi bar po jedan čuvar. A ne bilbord. Njih već imamo na pretek. Uostalom, ako pored glasačke kutije može da sjedi deset čuvara, može i pored bidona jedan, zaključi mejor u nadahnutom govoru. Što ti je profesor UCG. Čuvari bidona će, zaključi Ivo po kome su isti dobili ime, garantovati da se voda koristi samo u svrhu gašenja žeđi i organizovanja prvih fer i slobodnih izbora 2020.

Zato, pogađate dragi čitaoci, prvi čuvari bidona biće u stvari budući ministri u tehničkoj Vladi. Pošto je bila velika potražnja za ministarskim foteljama jer nije lako obezbijediti fer uslove, a kamoli sačuvati bidone svježe izvorske vode Diva, mejor Ivo je došao na sjajnu ideju da organizuje kvalifikacije. Ili na engleskom tender. Da ne bi bilo koruptivnih radnji i da bi zvanični Brisel mogao ovo takmičenje unijeti u poglavlje 23 i 24 kao nesumnjvi znak pomaka Montengra ka članstvu u EU.

Tender je pokazao ono što smo svi očekivali: da je najviše bidona vode, ali obične a ne vatrene, ispio kandidat DF Nebojša Medojević, zvani Medo. Dva bidona ili 50 litara na 60 sekundi. Rekoh obične, a ne vatrene vode. Čime je stekao sve uslove da bude čuvar prvog bidona, na samom Trgu nezvisnosti, kod butika Paradizo. Kao i potpredsjednik buduće tehničke Vlade. Jer Duško ostaje predsjednik pošto je otvorio nedavno novu liniju vode Diva koja će proizvoditi 100 litara u sekundi. A kako je teže otvoriti fabriku vode nego popiti dva bidona i kako je 100 litara u sekundi mnogo više od 50 litara na 60 sekundi, Duško će ostati Prime a Medeni Deputy. Novi Pažin, dakle. Što automatski znači da će osim za bidon na Trgu, kod Paradiza, Medo biti odgovoran i za rad i ponašanje Specijalnog Katnića. Koji je postavljen, kao što znamo, par stotina metara unazad, na uglu ul. Slobode i Vuka Karadžića, gdje je upravna zgrada VDT. Koja je opet više poznata po dimnjaku, a ne bidonu, jer baš kroz taj čuveni dimnjak bivši mejor Podgorice i Ivov drug takođe, Migo Koverta doveden kod Murinja na sad već zaboravljeno saslušanje. A da mu se ništa nije poznalo na odijelu, kupljenom kod Roćena i Srećka. Što je dobar materijal.

Da skratim - opozicija je kao i uvijek spremnije dočekala tender i tehničku vladu nego DPS, pa su najviše litara vode u sekundi, nakon Medenog, potrošili kandidati Goran Danilović i Raško Konjević. Ovi iz DF su, inače, znali da u vrijeme one prethodne tehničke Vlade iz 2016, zbijaju šalu pričajući kako je milije Goranu i Rašku biti ministar nego se hladne vode sa korita Ivanova napiti. Samim tim, Raško je dobio da prije ulaska u novu tehničku Vladu pričuva bidon na uglu ul. Slobode i Hercegovačke, a Goran onaj bidon kod stare česme ispred pozorišta.

Ugao Stanka Dragojevića i Vučedolske. Zato, poštovani čitaoci, ako se ovih dana krećete centrom Podgorice i naletite, usred dana, po najvećoj žegi, na Meda, Raška ili Gorana, ispod suncobrana na kome piše izvorska voda Diva, dar prirode i dar gradonačelnika Iva, dakle nemojte se začuditi - oni samo čuvaju narodne bidone. Kao što će koliko sjutra u tehničkoj Vladi čuvati kutije i vaše sigurne glasove, vas živih glasača samo. Kako bi se napokon pobijedila hobotnica, a DPS i DF poslali u zasluženu penziju. Bravo ti ga Ivo. Bidonu jedan.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")