VIŠE OD RIJEČI

Blagosloveni

Živo me zanima hoće li gospoda blagosloveni poslanici, Ibrahimović i Drešević, Nimanbegu i Vuksanović uokviriti zahvalnice koje im je poslao mitropolit SPC u Crnoj Gori, Amfilohije?
9803 pregleda 78 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Mitropolit Amfilohije obnarodovao je da je poslao pisma zahvalnosti, blagoslov, takoreći, poslanicima u crnogorskom parlamentu koji su se priklonili “tradicionalnim vrijednostima” i onemogućili usvajanje zakona o istopolnim zajednicama. Bizarnost svoje vrste je da je riječ o poslanicima tzv. manjinskih stranaka, koji očito gube sluh kada je riječ o drugim manjinama… Iako je riječ o predstavnicima naroda koji nisu imali baš neko dobro iskustvo sa Amfilohijem i njegovom firmom, najblaže rečeno, očito da postoje nivoi svijesti gdje su oni vrlo saglasni. Gdje se, izgleda, dobro razmiju.

Živo me zanima hoće li gospoda blagosloveni poslanici, Ibrahimović i Drešević, Nimanbegu i Vuksanović uokviriti zahvalnice koje im je poslao mitropolit SPC u Crnoj Gori, Amfilohije? Mogli bi da ih raskošno uokvire i okače u svojim domovima, na neko vidno mjesto - dnevna soba ili makar ulazni hodnik.

Jer, siguran sam da će njihovi rođaci i prijatelji biti - zadivljeni. Neki i do suza, nema sumnje. Uz mitropolita hoće i suze… Zato pismo čestitku treba da uokvire i da svaki dan gledaju u nju. Možda jednom i shvate - gdje su se obreli… I to sa blagoslovom.

Ali, istini za volju, ta gospoda nikada nisu dobila zasluženije priznanje.

Ovaj Amfilohijev orden mogao bi da im pomogne i u političkoj karijeri. Mora da njihovi glasači cijene ovakav gest. Ovo saglasje izgleda briše sve istorijske i političke nesporazume… Biće da je Amfilohije toliko oduševio poslanike tzv. manjinskih stranaka da će zasigurno to promijeniti i njegovu poziciju u srcima sklonih im glasača. Ne mogu zamisliti crnogorskog Bošnjaka, Albanca i Hrvata (a koji glasaju nacionalne stranke) koji, nakon ovoga, nije sve oprostio Amfilohiju i prigrlio njegovu očinsku vladičansku figuru kao najrođenijega…

Sve što je pričao, zaboravite: ovo besramno saglasje izgleda briše sve. Mora da će ga zvati da održi govor i otvori spomenik Skenderbegu… Kad su se oko ovoga ovako lako “našli”, sve ostalo će biti - trice i kučine.

Očito da je borba protiv vaskolikog gejstva ujedinila Crnu Goru na posve (ne)očekivan način.

Primitivci na koncu uvijek završe zajedno. To što njih ujedinjuje u suštini je jače i stvarnije od bilokojeg nacionalnog, vjerskog ili ideološkog uvjerenja.

A vrlo brzo, nakon mitropolitove javno saopštene zahvalnosti poslanicima, vidjelo se da je mitropolitova osuda “protivprirodnog” našla plodno tle.

Odmah je uslijedilo saopštenje jedne (da stvar bude bizarnija - opozicione) političke partije koje vrvi od homofobne uličarske retorike, i u tom smislu, čak postavlja nove standarde primitivizma i medijske pokvarenosti.

Tradicionalističkom demagogijom i homofobnim figurama pokušavaju objasniti procese na crnogorskoj političkoj sceni, a zapravo diskreditovati svoje neistomišljenike time što će reći - vi ste homoseksualci, a mi smo hrišćani!? Amfilohijevi hrišćani, naravno. Jedno od najsramnijih i najprimitivnijih saopštenja koje smo vidjeli svih ovih godina… a vidjeli smo i previše toga. Kao što vidimo, spirale mržnje koje pokrene mitropolit Amfilohije uvijek se pokažu - produktivnima. I ne staju lako.

Takva orgija primitivizma uvijek ojača onu sklonost širokog kruga ljudi “fašizmu svakodnevice”. Ta vrsta neodgovornosti, na ovaj ili onaj način, može biti pogubna po jedno društvo. To što takva retorika dolazi sa adresa od kojih se, makar naivno, očekuje neka vrsta promišljenosti i razumijevanja, tek je opasan simptom društvene bolesti.

Ili, vjerovatno definitivno idemo ka onome što je Mirko Kovač formulisao amblematičnom i jezivo preciznom formulacijom “elita gora od rulje”…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")