STAV

Vrijeme gladi

Naša omladina i mladi bračni parovi bivaju zarobljeni kreditima u iznosu od 200 do 450 eura u decenijama koje slijede. Na taj način su dovedeni u stanje permanentnog rizika da u slučaju gubitka posla ili vanrednih troškova, nijesu u mogućnosti da redovno izmiruju kreditne obaveze
3502 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2019. 09:05h

Prateći izvještaje, prvenstveno Ministarstva za rad i socijalno staranje, dolazi se do podataka da se u sistemu socijalnog davanja nalazi između 80 i 100 hiljada naših sugrađana. Apsolutna linija siromaštva je nešto manje od skoro najnižeg primanja (193 evra) i iznosi 186 eura. Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat) propisao nam je da je 2 eura dovoljno za dnevnu ishranu, a za jednu četvoročlanu porodicu do 266 eura (Monstat, 2019). Najniža penzija, koju prima 11.350 korisnika, iznosi 128,14 eura. Ako imamo u vidu mjesečne režije, jasno je da siromaštvo i glad poprimaju pandemijske razmjere u Crnoj Gori. Tome moramo pridodati i činjenicu da zbog najlošijeg zdravstvenog sistema u Evropi, kumulativno dovodi do realnosti u kojoj se naša djeca liječe uz pomoć tekstualnih (SMS) poruka.

No, i povrh svega naprijed iznijetog, naš sugrađanin koji živi egzistencijalnu dramu, ostaje human, skroman, starajući se da redovno izmiruje svoje obaveze. Jer u suštini, naše društvo jeste društvo finih, pristojnih i nadasve solidarnih građana. S druge strane, nesposobnost onih koji su zarobili društveno-političke institucije pokazuje svoje moralno siromaštvo i glad. Glad za stranačkom pozicijom, poharom društvenog bogatstva i sredstvima poreskih obveznika. Sopstvenu nestručnost prikrivaju, beskrupuloznim ponašanjem stavljajući desnu na srce prilikom intoniranja himne, a lijevu naše džepove.

Današnji bacili imaju svoje klice oličene u liku marovića, ivančevića, radulovića, kalamperovića i ostalih polupolitičara i polupreduzetnika, i to se mora jasno podvući. Izjava sporomislećeg Klice „zaslužio sam, u Podgorici nemam ništa“, samo je potvrda devastirajućeg uticaja kaste polutana. Zanimljiv primjer predstavlja i bračni par Bulatović - jedan od supružnika šef kabineta Markovića, drugi je vaspostavljen na poziciji sekretara u Ministarstvu sporta i mladih - odlukom Komisije za stambena pitanja u dvije godine dobiju 55 hiljada eura sa mjesečnom ratom otplate u iznosu od 35,35 eura. Pritom su imali riješeno stambeno pitanje uz godišnje prihode od 45,698.38 eura. Koliko je ovo nepravedno, dovoljno je pogledati projekat 1000+ Ministarstva održivog razvoja i turizma. Naša omladina i mladi bračni parovi bivaju zarobljeni kreditima u iznosu od 200 do 450 eura u decenijama koje slijede. Na taj način su dovedeni u stanje permanentnog rizika da u slučaju gubitka posla ili vanrednih troškova, nijesu u mogućnosti da redovno izmiruju kreditne obaveze. Da zaključimo, stranački bračni par sa primanjima minimum 4 puta većim od onih koji rade u zdravstvu ili prosvjeti, ima i minimum 6 puta manju ratu kredita.

Nemojmo se zavaravati - ovdje se radi o namjeri da naš novac završi na računima korumpiranih pojedinaca i na taj način vještački stvarajući nekakvu elitu, a u stvari se radi o Jovanovićevim poluintelektualcima. U Crnoj Gori stanuje pravna nesigurnost, dok je koncept države socijalne pravde potpuno pogažen. Patriotska dužnost i moralna odgovornost nalažu da se glad ovih hijena zaustavi. Na potezu je profesionalna-zvanična opozicija. Ukoliko se odluče da izađu na izbore a suprotno od uslova predviđenim sporazumom koji su potpisali sa građanima, onda su svakako dio problema, a ne rješenja.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")