SVIJET U RIJEČIMA

Makron se istakao

Francuski predsjednik je pozvao iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Šarifa kao iznenadnog gosta i time na rubu samita pokrenuo novu diplomatsku inicijativu. I to direktno pred Trampovim nosom
1237 pregleda 1 komentar(a)
Emanuel Makoron, Foto: Reuters
Emanuel Makoron, Foto: Reuters

Francuski je predsjednik investirao izuzetno mnogo političkog kapitala i odradio je veliki posao uoči susreta G7 na vrhu, kako samit ne bi bio potpuni debakl. Pozvao je dodatne goste i na dnevni red stavio dodatne teme, sve u namjeri da razbije kruti okvir ovakvih susreta. A prije svega mu je cilj bio da on sam ne ispadne kao nesposobnjaković i luzer. I na kraju mu je to i uspjelo, napor se isplatio.

Emanuel Makron je stvarno uspio da prgavog i svadljivog američkog predsjednika izmanevriše u vezi s politikom naspram Irana. A to nije mali uspjeh kada se ima na umu da se Donald Tramp i u Bijaricu predstavio kao gost koga zabavlja da novinare i brojne posmatrače zbunuje svojim izjavama o američkoj trgovinskoj politici. S druge se strane on se stalno žali na medije koji izvještavaju o napetostima na samitu. Drugačije rečeno, Tramp se ponašao onak kako se uvijek ponaša.

Ali francuski predsjednik je pozvao iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Šarifa kao iznenadnog gosta i time na rubu samita pokrenuo novu diplomatsku inicijativu. I to direktno pred Trampovim nosom. Ovaj je naravno reagovao ljutito i naglasio da je američka tvrda linija jedina ispravna strategija. Ali Francuz se nije dao zastrašiti i čak se lično susreo sa Šarifom kako bi izvidio - ima li diplomatskog manevarskog prostora za neka nova rješenja konflikta. Ne bi tu sad trebalo gajiti prevelike nade, ali u situaciji kada se u pozadini već priprema ozbiljan vojni sukob, svaka inicijativa koja bi mogla voditi ka nekom mirnom rješenju je dobrodošla. To u svakom slučaju važi za evropske zemlje.

I u vezi s požarima u Amazoniji Makron je našao pravi pristup. Najprije je brazilskom predsjedniku Bolsonaru zaprijetio da neće ratifikovati trgovinski sporazum između EU i zemalja Mercosura, ukoliko on ne stane na kraj raširenoj praksi podmetanja požara na zelenim plućima svijeta. Na samitu je onda uspio da privoli i druge da Brazilu i drugim zemljama u području Amazonije obećaju pružanje praktične pomoći pri gaženju požara i ponovnom pošumljavanju.

Francuski predsjednik je pokazao da zna kako se treba ophoditi s populistima i antidemokratima. On razgovara sa svima, ima pri tom međutim vrlo jasan i određen stav. A Bolsonaro je na kraju popustio i poslao vojsku da gasi požare. No, potrebno je i dalje vršiti pritisak. Tu bi određenu ulogu trebalo da imaju i EU, i organizacije za zaštitu okoline, ali i potrošači, ukoliko se pribjegne mjeri bojkota brazilskih proizvoda.

Sjedinjene Američke Države su sa svoje strane bile ljute već i zbog toga što je Makron temu klimatskih promjena i požara stavio na dnevni red samita - čulo se iz diplomatskih krugova. Pritom je američka vlada samo još jednom pokazala, da, kada je riječ o klimatskoj politici, ona radi potpuno neodgovorno i da joj druge zemlje G7 stalno iznova moraju tu problematiku naturati na nos.

Francuski je predsjednik dokazao, da on zna kako se vodi politika, te da je na putu da postane vodeća politička figura u Evropi. Mnoge važne inicijative, od koncepta oporezivanja digitalne privrede do klimatske politike, dolaze iz Pariza. S druge strane Njemačka na evropskoj pozornici izgleda sve lošije. Čini se da proces političkog sumraka bogova u Berlinu paralizovao i Angelu Merkel. Njena slabost vodi ka promjeni težišta unutar Evropske unije. Već pri izboru nove predsjednice Evropske komisije Makron je povlačio konce iz pozadine. On je na putu da postane nova snažna figura Evrope. Pri tom mora paziti da ne pretjera, da ne izgubi kontakt s realnošću. Ali, za sada, poslije ovog teškog samita G7, čovjek ipak može da ima osjećaj da je kod Makrona u prilično dobrim rukama.

(Deutsche Welle)