PRAVILA BORDELA (71)

Tenk, pipun ili bidon

Čudi me da Varvari još ćute. Ili ne mogu da dobiju nepravedno zatočenog Čaku. Red bi bio da se i oni izraze kroz neki simbol koji bi bio podignut ispred stadiona pod Goricom
17639 pregleda 74 komentar(a)
tenk ispred Marakane, Foto: Printscreen
tenk ispred Marakane, Foto: Printscreen

Jedan od brojnih dokaza da su Đaga i Čirgić u pravu po pitanju autokefalnosti crnogorskog jezika jeste pipun. Ajde, neka Milan Knežević ili Mandić, pođu na beogradski Kalenić i zatraže pipun! Dobiće šipak. Jer pipun je na srpskom dinja. Ili, ako bismo slijedili učenje dr Nebojše Stefanovića, ministra policije bratske Srbije, pipun bi ispao maketa dinje. A DF maketa SNS-a. Kao što je onaj tenk pred stadionom Crvene zvezde, za malog Nebojšu, samo maketa tenka. Što je odmah potvrdio i portparol Vojske Srbije: “Sa tenka su skinuti svi elementi za vatrena dejstva i pokretanje. Tenk nema motor i transmisiju, cev je zavarena a nišanske i optičke sprave su skinute. U sadašnjem stanju tenk je samo maketa i muzejski eksponat”.

Pao mi je kamen sa srca. Nikad nijesam ni sanjao da će tenkovi na koje su Milan i Andrija sa tisućama građana Srbije, početkom 90-ih,bacali cvijeće na njihovom putu za Vukovar, da će jedan od njih danas izgledati tako bespomoćno. I da će na pitanje, da li si ti tenk on skrušeno odgovarati - ne, ja sam samo maketa. Time je automatski riješena i druga dilema koja je posebno uzbunila hrvatsku javnost - da li je tenk ispred Marakane jedan od onih koji su gazili Vukovar. Nije, dakle, jer je ovo, kako kaže ministar i Vojska Srbije, samo maketa. A na Vukovar, nažalost, nijesu išle makete.

Kada su Mandić i Knežević čuli ministra da je ono ispred Zvezdinog stadiona samo maketa a ne stvarni tenk, odustali su od odlaska za Beograd i svečanog uspinjanja na njegovu zavarenu cijev. Umjesto njih, crnogorsko srpstvo je branio neki lik iz Novog, a nije Vlado Georgijev. Nikad ranije nijesam čuo za njega, ali kažu da opoziciona vlast u gradu Voja Stanića i Zuka Džumhura ne bi dana mogla opstati bez tog Konjevića. Istina, još nije poznato da li mu je bliži tenk ili Zvezda, odnosno, da li se peo na jednu običnu maketu zbog Vukovara ili radi Jang Bojsa.

Pošto je Herceg Novi samo maketa od Budve, ako se uzme broj gostiju i turistički promet, onda nije ni čudo što niko u Podgorici nije čuo za pomenutog Konjevića dok se nije popeo na Zvezdin tenk. Kao što niko ne bi znao da je otvorena srpska verzija našeg autoputa “iz niđe u ništa”, to jest od Ostružnice do Ljiga, da se na njega nijesu svečano popeli Milan i Andrija. Čime su pokazali, zajedno sa predsjednikom Vučićem i malim Nebojšom Stefanovićem, da je Smokovac-Mateševo u stvari samo maketa autoputa Ostružnica-Ljig. Tako ispada po doktoru Nebojši. A ono oklopno vozilo sa kojim su navijači i samo poneki igrač Zvezde slavili prolaz u grupnu fazu Lige šampiona, “obično presvučeno kamionče”. Tako kaže mali Nebojša. Po Čirgiću, mi bismo rekli tranja.

Otuda ne čudi što je i Uefa u prvom reagovanju na Zvezdin tenk prihvatila tumačenje kluba koje prati i pomenute stavove srpske vojske i policije kao i malog Nebojše - da je tenk van funkcije i da nema veze sa politikom. Tako su Evropljani vjerovali i Miloševiću deset godina da Srbija nije u ratu, iako su ih on i ona zapalili, u četiri susjedna dvorišta. Od toga u tri rata zdušnu podršku su davali Milo i DPS. Malo li je.

Bed Blu Bojsi, Dinamovi navijači, koji su, rekao bi srpski ministar, samo maketa Delija, replicirali su beogradskim dečkima - traktorom. Stvarnim, a ne maketom, kaže Mile Dodik. Jer ako vi nas gađate tenkom sa Vukovara, mi ćemo vas taktorom iz Oluje, rekoše BBB. Divna neka omladina. To je u stvari samo maketa one omladine koja je trčala za štafetom i slavila rođendan voljenom Titu.

Čudi me da Varvari još ćute. Ili ne mogu da dobiju nepravedno zatočenog Čaku. Red bi bio da se i oni izraze kroz neki simbol koji bi bio podignut ispred stadiona pod Goricom. Recimo, pipun. Što da ne. Ismijali bi njime i onaj BG tenk i ovaj ZG traktor. Plus potvrdili strateško opredjeljenje Vlade CG ka poljoprivredi kao najvažnijoj privrednoj grani nakon turizma. Iako nam je ukupno ekonomija samo maketa svake ozbiljne privrede. Ako bi zbog potencijalne saradnje DPS-a i DF-a neko od lidera tog saveza mogao pipun da shvati provokativno, kao što su Bed Blu Bojsi onaj tenk ispred Marakane, onda bi Varvari trebali ići sa bidonom. Da se ispred zapadne tribine, na platou uz fontanu, postavi bidon. Bez mejora Iva. Dakle, samo bidon. Ili za početak maketa bidona. Dok Budućnost ne prođe u grupnu fazu Lige šampiona. Tada bi se umjesto makete postavio stvarni bidon. Jedan od onih koje je mejor Ivo na leđima donio iz šavničke regije. Kao da gledam gradonačelnika Iva, penzionera Mugošu, Miga Kovertu, Rada i Ivana Brajovića i sve ostale zaslužne za prolaz Budućnosti u grupnu fazu, kako sa Varvarima lete na bidonu iznad Podgorice. Neko će reći - kako bidon može da leti. Ako nije maketa. A da ja vas pitam - a kako možemo da imamo vladavinu prava kad nam je VDT samo maketa SDT-a. Koji kao i svaka maketa ili muzejski eksponat nema motor i transmisiju, cijev mu je davno zavarena a nišanske sprave skinute. Bravo ti ga Ivice, maketo jedna.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")