POZDRAV DOMOVINI

Predsjednička zvone zvona...

Sve su veće šanse da se kapiten žrtvuje za tim i starim fintama pokuša da osvoji titulu u predsjedničkom prvenstvu. I pored neskrivene namjere da sa klupe kontroliše igru, zbog manjka rezervi, prva zvijezda će na terenu morati ponovo da spasava tim od pada na tabeli
68 pregleda 25 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Filip Roganović
Miodrag Lekić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.03.2018. 07:08h

U iščekivanju predsjedničkog prvenstva gotovo nezapaženo je prošla vijest da je aktuelni vicešampion Lekić ostao bez cijelog tima. Umjesto da istrči na teren i pokuša da ispravi sudijske nepravde, zbog kojih je ostao bez predsjedničke titule, nedašnji idol opozicionih navijača prinuđen je da traži novi tim i povremeno analizira italijansku ligu.

Početkom prvenstva, sve više vremena za analize će imati i aktuelni prvak, Vujanović, koji zbog pravila neće moći da brani titulu. Nakon petogodišnje hibernacije trostruki šampion će morati da okači kopačke o klin, razmisli o penziji ili sudijskoj karijeri. Iako će rijetki žaliti zbog zalaska karijera Lekića i Vujanovića, njihov odlazak samo će potvrditi da glavni timovi kubure sa nedostatkom iskusnih majstora.

Da Vujanovićevom timu fale igrači koji prave razliku na terenu sve češće pokazuju lokalna i državna prvenstva, na kojima moraju tražiti podršku manjih ekipa. Pokušaj podmlađivanja za sada nije dao rezultate, a od igrača iz omladinskog pogona jedino je Lukšić pokazao lepršavost u igri, ali i sklonost povredama i manjak liderstva. Nakon njegovog preranog povlačenja, „crnogorski Bajern“ podmlađivao se vodonošama bez tehnike i vizije, čija se igra uglavnom oslanjala na kopiranje ostarjelog kapitena. Upravo zbog toga treba i razumijeti odlaganje odluke o Vujanovićevom nasljedniku. Budvanski majstor driblinga liječi se u Beogradu, a Marković vodi državni tim i ne pokazuje želju za osvajanjem i predsjedničke titule. Zbog nedostatka tehnike i popularnosti kod navijača, stameni Simović je sve dalje od terena, dok lukavi Gvozdenović u štabu nikad nije ni razmatran zbog parnih kartona i stalne igre na ivici ofsajda. Uz svu želju da se nedostatak kreativaca nadomjesti iskusnom Pejanović-Đurišić, poznatoj po dugim pasovima i igri jedan na jedan, sve su veće šanse da se kapiten žrtvuje za tim i starim fintama pokuša da osvoji titulu. I pored neskrivene namjere da sa klupe kontroliše igru, zbog manjka rezervi, prva zvijezda će na terenu morati ponovo da spasava tim od pada na tabeli.

Predsjedničko prvenstvo pokazalo je rupe i u opozicionom timu koji je, zbog povreda glavnih igrača i slabih rezervi, dva mjeseca bezuspješno pokušavao da nađe prvu zvijezdu. Nakon kratkih pregovora od takmičenja su odustali Jovićević, čija je zvijezda na kratko zablistala 2001. i Tadić-Mijović, poznatija po praćenju igre samo sa tribina. Zbog toga su, bez zagrijavanja, u vatru ubacili nekadašnjeg napadača pozitivnog tima, Bojanića. Iza Bojanića su stale zvijezde Demokratskog fronta, skrivajući time lošu formu, ali i nove nade opozicionog tima, Abazović i Bečić, čiji se nastup dugo očekivao.

I pored prijetnji da bi mogao izaći na crtu kapitenu pobjedničkog tima, najbolji izdanak fudbalske škole Srđana Milića, koju krase veliki posjed lopte i zbunjivanje saigrača, odlučio je da prvenstvo posmatra sa tribina i čuva se za podgoričku ligu. Sa novinama za sjedenje i grickalicama na tribinama mu se pridružio i Abazović, ne želeći da preranim nastupom sa Bečićem pokvari utisak kod publike i već narušene odnose u timu.

Od izlaska na teren odustala je i nekadašnja napadačka zvijezda, Krivokapić, koji se, nakon što je prokocakao istorijsku šansu da iznutra sruši šampiona, sve teže snalazi na novoj poziciji zadnjeg veznog. Umjesto da preuzme kapitensku traku u opozicionom timu, u želji da spriječi osjetno osipanje navijača, na klupi je ostavio ambicioznog Konjevića i izveo šarmantnu ali blijedu Vuksanović. Na velikoj sceni okušaće se Danilović, zamjenik kapitena u više timova, ali i mladi Milačić koji će nedostatak iskustva pokušati da nadomjesti incidentima na terenu. Sudeći prema ranijim nastupima na malim turnirima, Hajduković, Blažić, Kalač i Miličković na prvenstvu će vjerovatno ostati nezapaženi.

Njima bi se u nižim ligama mogle priključiti neke aktuelne zvijezde, ukoliko aprilsko prvenstvo dožive kao takmičenje revijalnog karaktera. Loš rezultat mnogima će uticati na formu pred lokalna prvenstva u maju, a timovi koji ne promijene strategiju mogu očekivati ispadanje iz prve lige. Već na prvom državnom takmičenju mogli bi se oprostiti od publike bez počasnog kruga i skandiranja. Ko ne vjeruje, neka pita finaliste Prvenstva 2013.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")