STAV

Podgorica i njen saobraćajni haos

Vjerovatno će mnogi čitaoci reći da je iluzorno sve ovo što pišem i da je sve gore pomenuto zapravo normalno u Crnoj Gori jer ona neće nikad biti napredna zemlja Evrope
473 pregleda 12 komentar(a)
parking Piperska ulica, Foto: Čitalac "Vijesti"
parking Piperska ulica, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 12.03.2018. 08:48h

Kad su nedavno Britanci pitali našu djecu koliko Podgorica ima stanovnika dobili su precizan odgovor, ali na pitanje koliko ima automobila u gradu odgovor je glasio: “ Ne znam, ali mnoooogo više nego stanovnika.” I to je istina. Da li gradski oci znaju odgovor na to pitanje? Trebalo bi da znaju. Ali šta je to što su oni do sada uradili ili što uopšte rade na rješavanju ogromnog problema u gradu koji se zove “saobraćajni kolaps” i koji u Evropi jedino možete doživjeti na ulicama Tirane i Skadra gdje je mnooogo gore? Gradski oci, pod čijom ingerencijom pretpostavljam da je Komunalna policija grada, nijesu i ne mogu ništa uraditi. Zašto ne mogu? Ne mogu zato što su nemoćni, nemaju autoritet i kredibilitet koji se očekuje od njih.

Kad pozovete Komunalnu policiju da prijavite slučaj oni će vam reći da to nije u njihovoj nadležnosti, već je druga policija kriva što ne obavlja posao kako treba. I dok oni prebacuju ping-pong sa jednih na druge ja samo pitam sljedeće:

Kako je moguće da bilo koja policija ne uspijeva da riješi saobraćajni kolaps u samo četiri ulice u gradu (u Bokeškoj, Hercegovačkoj, Ulici Slobode i Balšićevoj). Kako bih bolje objasnila šta je kolaps u Podgorici, a koji evropske zemlje rješavaju jednostavno, moram to napisati po stavkama kako bi policiji bilo jasnije:

- Naša draga Komunalna policija (ne znam ko ih plaća za nerad) je nemoćna i, nažalost, nekompetentna da obavlja svoj posao kako bi riješila problem duplog parkiranja u gore navedenim ulicama. Čak i njihovo vozilo ili tow-away truck ne može da prođe od duplo parkiranih vozila duž pomenutih ulica. Oni već godinama ne mogu ništa da urade po tom pitanju. Tužno! A neko ih plaća za posao koji nijesu sposobni da izvedu do kraja?

- U svakoj normalnoj evropskoj zemlji parking mjesto znači “jedno parking mjesto za jedan automobil” a ne da ja komotno zauzmem dva parking mjesta. Ovo je ogledalo crnogorskog društva koje je “Me, society” - ljudi ne razmišljaju o drugima. Ja sam parkirao svoje vozilo i nije me briga da li će neko drugi uspjeti da se parkira. Takvu beskrupuloznost i sebičluk ćete rijetko gdje sresti. Ovaj problem i slični se u svim evropskim zemljama jednostavno rješavaju.

Komunalna policija će vas pozdraviti tako što će vam ispod brisača ostaviti pismo u kom piše da ste u obavezi da u roku od 15 dana uplatite 80 eura za nedolično parkiranje.

Ako ne platite u roku od 15 dana nije bitno, platićete onda 160 eura, ali kaznu nikako i ni po koju cijenu ne možete izbjeći. Kazna se samo povećava dok vam na kraju ne blokiraju sve bankovne račune ili pak dođu na adresu da naplate svoj dio, ali je nikako, ama baš nikako ne možete izbjeći. Podvlačim da ovdje ne može i ne smije biti nepotizma, da neko plati, a neko ne. Jedva čekam da uđete u EU 2025!

U svim naprednim zemljama Evrope pravila, regulative i Zakoni moraju da se poštuju. Da li je potrebno da vam kažem da u Britaniji točak vozila ne smije ni santimetar preći bijelu liniju parking prostora, a kamoli da neko pomisli da se nepropisno parkira ili, God forbid, da se parkira na pješačkom prelazu.

Ali zato u Podgorici sve može. U pomenutim ulicama automobili se redovno parkiraju na pješačkim prelazima i Komunalnoj policiji to nimalo ne smeta, a te iste policajce ponekad možete vidjeti da patroliraju gradom, ali oni kao da ne smiju da rade svoj posao ili ne znaju šta treba da rade i šta je u opisu njihovog posla.

Vjerovatno će mnogi čitaoci reći da je iluzorno sve ovo što pišem i da je sve gore pomenuto zapravo normalno u Crnoj Gori jer ona neće nikad biti napredna zemlja Evrope.

Ja sam, međutim, mišljenja da se kompletan ljudski rod može “ubrazditi” jedino pod uslovom da svi mi snosimo konsekvence nedoličnog i neodgovornog ponašanja tako što ćemo novčano platiti za isto. Ja sam stopostotno sigurna da se lekcija jedino tako može naučiti. Ko god plati debelu kaznu iz svog džepa zamisliće se da li da ponovo napravi istu grešku.

- Na kraju evo i predlog Gradskim ocima, Komunalnoj i drugoj policiji pod čijom ingerencijom se nalazi rješavanje saobraćajnog haosa u gradu kako da riješe ogroman problem parkiranja u voznom dijelu Hercegovačke ulice 70 i 72.

U tom dijelu se već nalazi parking prostor gdje stanari nekoliko okolnih zgrada ne mogu da se parkiraju jer su sva mjesta zauzeta. Predlog: Ako ste već uspjeli da riješite problem parkinga u centru grada iza Beka gdje se čeka za parking mjesto riješite na isti način parking gdje će stanari koji imaju automobil dobiti svoj parking prostor, a koji će plaćati mjesečno 20 ili čak 30 eura i koji će brojevima biti obilježen za njih, a preostali prostor za one koji žele da se parkiraju platiće 50 centi po satu. Sve ovo se može jednostavno riješiti ako postoji odgovornost i profesionalizam kod Opštine Podgorica.

- Pod čijom ingerencijom su auto-škole koje, nažalost, imaju potpuno neuke instruktore koji na nesreću podučavaju vozače kako da upravljaju automobilom. Na njihovu sreću su u Crnoj Gori gdje njihova neukost može proći. U svakoj evropskoj zemlji odmah bi bili isključeni iz saobraćaja jer ne znaju u kojoj traci Learner driver treba da bude. Ovo je slika koju redovno možete vidjeti na ulicama Podgorice.

Ja se bojim i da pomenem kružne tokove u gradu gdje 70 odsto vozača i ne zna šta je to. A tek žmigavac, šta je to? U brošurama koje prezentuju Crnu Goru kažu da i ako vidite žmigavac na automobilu to ne shvatite ozbiljno jer to može biti greška. Navodno u Crnoj Gori to ne postoji. Bojim se i da pomislim kako bi podgorički vozači završili kada bi vozili u Britaniji gdje skoro da imate više kružnih tokova nego semafora.

Znam i tvrdim da može da postoji i žmigavac, i da sve gore pomenuto može da se riješi vrlo brzo. Samo treba odlučnost, neprikosnovenost, rad i želja za promjenom i za boljim sjutra od strane ne samo učesnika u saobraćaju već i od strane nadležnih organa od kojih se traži da savjesno, odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao.

A tek ogromne rupe na ulicama koje su nastale posle kiše! Ko to rješava i da li neko nekoga treba da podsjeti da treba da odradi svoj posao?

A tek buka u gradu koja vrlo često traje i do tri ili četiri sata ujutro i niko od nadležnih organa ne smije da pomisli da ih upozori. I na kraju šta znači “nadležni organ”? Koga oni nadgledaju, kada i zašto? Pitanja ima previše...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")