NEKO DRUGI

Koliko vrijedi članska karta HDZ-a

Na njegovim profilima na društvenim mrežama možemo vidjeti cijelu političku kremu - od predsjednice Republike, raznih drugih političara, kardinala Josipa Bozanića, zatim hrpu katoličkih insignija, križeva, krunica, domoljubnica, a na jednoj fotografiji Škaro čak i nosi veliki križ na leđima, poput Isusa na Kalvariji
666 pregleda 0 komentar(a)
HDZ, Foto: Beta, Beta, Beta
HDZ, Foto: Beta, Beta, Beta

Kad smo prije nekoliko dana svi pisali ili čitali o slučaju Lovre Kuščevića, koji je cijeli svemir (odnosno otok) podesio prema vlastitim potrebama, mislili smo da govorimo o arhetipskom HDZ-ovcu, oličenju svake predrasude koju - s pravom - o HDZ-u imamo. Korupcija, nepotizam, mešetarenje zemljištem, klasičan obrazac. No, da u životu uvijek može gore, a posebno da u HDZ-u može gore, dokazuje drugi, novi primjer Damira Škare, bivšeg olimpijca, a sada optuženog silovatelja.

Na njegovim profilima na društvenim mrežama možemo vidjeti cijelu političku kremu - od predsjednice Republike, raznih drugih političara, kardinala Josipa Bozanića, zatim hrpu katoličkih insignija, križeva, krunica, domoljubnica, a na jednoj fotografiji Škaro čak i nosi veliki križ na leđima, poput Isusa na Kalvariji. Jedan list objavio je čak i kako je Škaro organizirao mise za radnike u svom Autoklubu u kojem je radio i u kojem se sve dogodilo, a ured mu je blagoslivljao navodni egzorcist i borac protiv uroka fra Smiljan Kožul. I sve to na radnom mjestu! No, svi sveci neće ga moći spasiti od optužbi za silovanje, koje se sad već, kako se čini, multipliciraju jer žena koja ga je prijavila po svemu sudeći nije i jedina. Ali, naravno, kad je HDZ-ovac u pitanju, ni to nije sve - gospodin je naravno svojoj žrtvi i prijetio, a kako se čini, htio ju je i podmititi, odnosno našao je osobu spremnu odnijeti joj novac u zamjenu za šutnju. No, ni to nije sve: podobni i zaslužni Škaro ima i prijatelje u policiji koji su mu, kako se čini, dojavili što se sprema pa je on uhićen tek na samoj granici. Naravno, s BiH, gdje drugdje?!

Teško se ne složiti sa SDP-ovcem Frankom Vidovićem kad kaže da HDZ svojom politikom dovodi do nasilja, jer sustav ne sankcionira ovu vrstu napada na žene, Istanbulska konvencija postoji samo na papiru, a nakon eklatantnih primjera nasilja, HDZ-ovac koji je optužen za nasilje prema ženama, obično biva samo isključen iz stranke. Sjetimo se samo primjera Alojza Tomaševića. Ne’š ti kazne. Sustav apsolutno ne štiti žrtvu, pa su tako i ovoga puta prošla 23 dana od trenutka prijave obiteljske liječnice, po službenoj dužnosti, do uhićenja i privođenja osumnjičenog Škare. Paralelno svjedočimo fenomenu podobnih i nedodirljivih HDZ-ovih ljudi, poput Škare, koji uvijek imaju nekog u policiji da ih štiti, ili u DORH-u da predmet gurne u ladicu, a s druge strane svjedočimo očajnom odnosu sustava prema žrtvama. Ovo je postalo društvo nasilja, bilo prema ženama, bilo prema manjinama, i opća sigurnost građana u Hrvatskoj evidentno ne postoji. Jedina brana tome ostali su još mediji, pa su nakon šokantnog svjedočenja žene koju je Škaro napao, a jedna televizija objavila, vjerojatno ipak ostale zaštićene druge dvije žene koje Škaru također terete za iste ili slične napade.

Sad na vidjelo izlaze i informacije o tome da je Škoro u Autoklubu Siget, u 20 godina koliko ga vodi, bio sve, i zakon i red, te autokrat koji diktira sve na svom terenu, kako govori čelnik te organizacije. To mu je vjerojatno omogućavala članska iskaznica HDZ-a koju ima od 1990. godine, i s kojom je čak bio dogurao i do mandata u Saboru, a ono što Hrvatsku čini toliko nazadnom i zaostalom zemljom upravo je činjenica da ovdje članska iskaznica (ne samo HDZ-a, ponekad i nekih drugih stranaka, ali HDZ-a svakako) čuva i od zakona i od reda. Najčešće dok se priče ne dokopaju mediji. Jer jedino tada slijede i kazne za takve zabludjele članove stranke, srećom tada reagira i predsjednica Republike, no dokaz o kakvom se silniku radi sigurno najbolje govori činjenica da se u AK Siget i dalje od njega ne ograđuju, nego dapače, šalju priopćenja u kojima tvrde da nemaju nikakve informacije o tom sramnom i šokantnom događaju.

Strah hoda za leđima takvih ljudi, poput Kuščevića i njegove građevinske ekipe, ili Škare i njegova očitog nasilja, samo iz jednog razloga: što imaju zaštitu jedne političke stranke. Samo taj papir, stranačka iskaznica, čini ih nedodirljivima u njihovim sredinama, a jedina brana su samo javne objave o tome. Mediji su još jedina zaštita za žrtve.

(novilist.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")