STAV

Posljednji čas

Naše mlade kolege anesteziolozi uveliko uče strane jezike i svakodnevno razmišljaju gdje da apliciraju za posao, kuda da idu! Da li iko misli o njima, pitam se...
5934 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svitanje. Pet je sati. Budni smo i razmišljamo - da li je pacijent preživio? Ako jeste, razmišljamo da li će poživjeti i u najboljem slučaju imati natkoljenu amputaciju noge... Razmišljamo... Razmišljamo o tome koliko je potcijenjen i težak posao kolege anesteziologa.

Anesteziolog je ljekar koji drži sve konce u rukama u momentu kada se svi konci kidaju. Aneteziolog je onaj nevidljivi ljekar koji svojim znanjem i predanošću svakog dana spasi na desetine života u našoj zemlji.

Međutim, naše mlade kolege anesteziolozi uveliko uče strane jezike i svakodnevno razmišljaju gdje da apliciraju za posao, kuda da idu! Da li iko misli o njima, pitam se... Da li neko razmišlja da bez anesteziologa hirurg neće moći da završi svoj operativni dan, da sa svakim odlaskom radiologa iz naše zemlje dijagnostičke procedure postaju nedostupne pacijentu, a liste čekanja postaju nepregledno more bez kopna na vidiku.

Zamisli li se ko u našem Ministarstvu zdravlja nad ovim problemom ili mirno spava i čeka da se desi neko čudo, pa da ljekari nastave da rade u ovim,,uslovima“.

Za dopunske preglede magnetnom rezonansom i skenerom ljekaru se isplaćuje 25 eura - 11 elektronski zakazanih MR pregleda ljekar opiše za 25 eura neto? Dvadeset CT pregleda ljekar opisuje za takođe za 25 eura. Dakle, jedan MR radiološki pregled se plaća 2,27 eura, jedan CT pregled iznosi 1,25 eura, koliko koštaju jedan hamburger i jogurt u Crnoj Gori. Ako mislite da će mlade generacije da rade paušalne preglede za 25 eura, konkretan odgovor je - NEĆE.

Mladi ljekar... uveliko uči jezik i stigao je do nivoa B2, još samo par mjeseci i dostići će C1. Pitate li se vi u Ministarstvu zdravlja čime stimulišete ljekare u Crnoj Gori da ostanu? Zašto ne obezbijedite stambene kredite za ljekare po kamatnoj stopi od 1,25%, kao u Italiji na primjer.

Petsto hiljada eura su obezbijeđena sredstva za kontinuiranu medicinsku edukciju za 2019. godinu. Ako ovu cifru podijelimo sa brojem ljekara u javnom zdravstvenom sistemu, znači da svaki ljekar ima 250 eura godišnje za edukaciju - da plati kotizaciju, prevoz do nekog grada u Evropi, hranu i smještaj? Da li je to realno? Hoćemo li za 6 godina da dođemo u situaciju da imamo ljekare bez licence? Šta je sa protokolima koje i dalje nemamo, normativima koji se ne poštuju, avionskom kartom na relaciji PG-BG po cijeni od 134 eura, kao po povoljnim uslovima, platom od 550 eura???

Paušalnim minimalnim plaćanjem, još bjednijom prekovremenom nadoknadom, dežurstvom koje se na zapadu plaća 350-600 eura, a kod nas svega 70-90 eura? Nije li sramno da za sat prekovremenog rada izabrani doktor dobije 5 eura? Da za to vrijeme pregleda 15-20 ljudi, pri čemu ne može ni da se dovoljno posveti pacijentu. Znate li da sat čišćenja stambenog prostora košta pet eura? Želite li da ljekar bude higijeničarka i domar ili radnik na naplatnoj rampi, uz dužno poštovanje prema svakoj profesiji?

Da li u ovom slučaju ekonomska logika pati od shizofrenije ili se zaista misli da kvalitetan zdravstveni sistem može počivati na najnižoj ponuđenoj cijeni?

Dokle će CT pregled u većini bolnica da traje 15 minuta, a po svim protokolima isti bi trebao da traje 25-45 minuta? Kada će pacijent da se presvuče, da zauzme adekvatan položaj na CT-u, ako na primjer ima 70 godina ili je slabo pokretan, da mu tehničar u tih 15 minuta plasira kontrast i u istih 15 minuta izvede tehnički pregled, a ljekar ga opiše bez greške? Neko je očigledno ,,pobrkao lončiće“.

Nemam novca za jeftinu robu, rekli su pametni Englezi, a naše MZ ulaže u jeftinu dijagnostičku opremu koju ponosno spominje svakog mjeseca. Poreski obveznici treba da znaju da je većina nabavljene opreme namijenjena samo za ograničen broj pregleda koji ćemo dostići za vrlo kratko vrijeme, koliko traje i sama garancija tog aparata. A šta ćemo sa kvarovima kad istekne garancija? Ali taj aparat je, pobogu, bio najpovoljniji na tenderu i uštedjeli smo 15.000 eura da kupimo još jedan kineski aparat koji će biti istrošen za tri godine jednako kao i doktor koji na njemu danonoćno radi.

Pacijenti se pregledaju na japanskom CT-u jer je bio najjeftiniji na tenderu. I zamislite, to je 32 - slajsni CT, a u stvari je samo softverska modifikacija 18 i 80 slajsnog modela. U prevodu, loš aparat za naše uslove - DORAĐEN softver i loš hardver. Dakle, radi se o CT uređaju koji je prije namijenjen privatnim ordinacijama, u kojima je svakodnevni broj pacijenata nizak, dok se kod nas koristi intenzivno zbog čega se njegova RTG cijev pregrijava i dovodi do slabljenja kvaliteta slike.

Razmišlja li ko u našem Ministrarstvu zdravlja o kvalitetu najjeftinijeg na tenderu kupljenog aparata ili su samo važne brojke, koliko je pregleda i kolika je lista čekanja? Razmišlja li ko da ćemo nakon isteka dvogodišnje garancije imati ozbiljne i skupe kvarove ? Pitanje je dokle će i aparat i ljekar ovako moći da rade.

Ako nema novca, vaš je posao da novac stvorite. Donacijama privrednika, ambasada, pojedinaca, partija, IPA fondova, na primjer. Revnosnije nego do sada naplaćujte u svim zdravstvenim ustanovama participaciju koju propisuje zakon, a koja se sada, počevši od primarne zdravstvene zaštite pa na dalje, naplaćuju selektivno. Oslobodite participacije samo socijalno ugrožene i penzionere sa minimalnim penzijama. Evo vam pet ekonomskih ideja nas koji je u pet sati ujutru i dalje budni i razmišljamo umjesto vas koji spavate, vas koji spavate i kad ste budni.

Probudite se, budite dostupni nama, kolegama i pacijentima.

,,Ljudi se ne podnose jer se plaše jedni drugih. Plaše se jedni drugih jer se ne poznaju. Ne poznaju se jer ne razgovaraju.“

Razgovarajte sa nama jer možemo pomoći ako želite saslušati dobronamjeran savjet ljekara koji su svakodnevno na terenu i savršeno prepoznaju koji segmenti zdravstvenog sistema mogu da se promijene i budu značajno bolji.

Ako želite da gradite sistem, počnite sa minimalnim povećanjem osnovne plate od 300 eura svim mladim i iskusnim kolegama prije nego što mladi odu, a ovi drugi se penzionišu, prije nego što se cifra od 10% „očekivanih“ migracija specijalista značajno poveća. Podržite za početak povećanje koeficijenata doktorima medicine na 12, specijalistima na 17, subspecijalistima na 19.

Probudite se u pet sati ujutru, jer se mi budimo svake večeri nebrojeno puta u dežurstvu, probudite se jer već je 5 do 12.

Guranjem problema pod tepih pokidaće se i ono malo končića koje anesteziolog drži u rukama, koje hirurg i ginekolog siječe i prespaja dok radiolog sklapa kockice za internistu koji radi preoperativnu pripremu.

Čujte naš dobronamjerni glas. Dobro je dok još imamo one koji još uvijek govore dok drugi uče strane jezike. Poslušajte i sebe, jer znate dobro o čemu govorimo.

Dr Milica Doderović Brkuljan, specijalizant radiologije OBNK i entuzijasta koji još uvijek želi da radi u boljem zdravstvenom sistemu CG; članica Glavnog odbora Sindikata doktora medicine

Dr Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata doktora medicine

Dr Žanka Cerović, predsjednica Udruženja radiologa Crne Gore i potpredsjednica Sindikata doktora medicine

(facebook.com)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")