NEKO DRUGI

Kako smo sistematski uništeni od idiota

3103 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Točno devetnaest puta pročitao sam novinama senzacionalnu vijest kako će se za dvjesto milijuna eura graditi nova splitska Sveučilišna bolnica. Devetnaest puta pročitao sam vijest, pa devetnaest puta provjerio jesam li dobro pročitao, i na koncu devetnaest puta provjerio jesam li dobro shvatio.

I svaki put mi je ispalo isto: ovu državu vode a) potpuni, savršeno okrugli idioti. Nema druge ili treće, nema b), nema c), nema d). Vjerujte mi, prošao sam i pretresao sve mogućnosti. Samo a) potpuni, savršeno okrugli idioti. Ni meni, jasno, kao ni vama, ne odgovara da Republiku Hrvatsku vode potpuni, savršeno okrugli idioti, pa sam grozničavo stao tražiti nekakav razlog za novu gradsku bolnicu.

1. ZAŠTO DAKLE NOVA BOLNICA?

Imam jedan dobar i jedan ikakav, bilo koji razlog. Najprije dobar. Dobar razlog bio bi, recimo, da je sadašnji Klinički bolnički centar na Firulama i Križinama star, derutan i neuvjetan, da ga je grad nadrastao i da ga nije dovoljno samo obnoviti, već ga treba do temelja srušiti i sagraditi novi. Nije, međutim, taj: kako sam shvatio iz vijesti, nova se bolnica neće graditi na mjestu stare. Dobro, idemo onda na ikakav, bilo koji razlog. Bilo koji razlog bio bi, na primjer, da za bolnicu u gradu ima neka bolja i građanima pristupačnija lokacija.

2. ZATO?!

Možda, eto, negdje u tajanstvenim, neistraženim dubinama ministrova uma za splitsku Sveučilišnu bolnicu zaista i postoji neki “zato”, ali ni ovo nije taj. “KBC Split premjestio bi se u Klis”, svečano je u Slobodnoj Dalmaciji objavio ministar zdravstva Milan Kujundžić.

3. ZAISTA JE REKAO KLIS?!

Da: nova splitska Sveučilišna bolnica gradit će se na Klisu, dvadeset kilometara daleko od grada!

4. ZAŠTO, ZABOGA, KLIS?

Zašto, zašto? Možda zato što je Klis fantastično povezan sa Splitom? Provjerio sam i to: nije. Cesta do Klisa vijuga dvadeset kilometara kroz najnaseljenija splitska predgrađa, zakrčena i izvan sezone, kada pored urođenika tim pravcem ka Splitu bezglavo bauljaju stotine hiljada turista i njihovih pomagača. Ukratko, sadašnji KBC, savršeno smješten na glavnoj gradskoj prometnoj vertikali - kojom građanima i Hitnoj pomoći s bilo kojega kraja Splita do bolnice danas treba najviše desetak minuta - zamijenit će bolnica na brdu do kojega je čak i Murat-begovim Osmanlijama onomad trebalo deset godina više nego do Beča.

5. ZAŠTO ONDA?

Stvar je zapravo jednostavna. “Kinezima se jako dopala pozicija gdje bi se mogla izgraditi bolnica. Njima je najvažnije da im je blizu auto cesta i zračna luka”, požurio je ministru u riječ upasti Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

6. KINEZI?! KAKVI SAD KINEZI?

Eh, da, nisam vam rekao. “Kinezi su zainteresirani graditi Sveučilišnu bolnicu u Splitu, radi se o najvećoj kineskoj državnoj farmaceutskoj tvrtki“, objasnio je u Slobodnoj Dalmaciji ministar zdravstva Milan Kujundžić. “Bolnica bi bila isključivo u hrvatskom vlasništvu, u njoj bi radili hrvatski liječnici, a liječili bi se svi građani, kao i Kinezi.”

7. ČEKAJ, LIJEČILI BI SE I KINEZI?

“U njoj bi se liječili svi građani, kao i Kinezi.” Što nije jasno? Sad vam je valjda jasnije i zašto im je “važno da je blizu auto-cesta i zračna luka”.

8. SHVAĆAM. DAKLE, VELIKI BOLNIČKI KOMPLEKS?

Pretpostavljam. Da bi se u njemu osim građana Splita “liječili i Kinezi”, nova bi bolnica morala biti prilično veća od dosadašnjeg KBC-a Split. U golemoj, pustoj općini Klis, teritorijalno dvostruko većoj od Splita, nova Sveučilišna bolnica imat će prostora za barem dva, ako ne i tri puta veći kapacitet od dosadašnje? Je li tako, ministre? “Nova Sveučilišna bolnica”, nastavio je ministar, “imala bi otprilike isti kapacitet kao i sadašnja, dakle negdje oko tisuću i četiri stotine kreveta”.

9. ISTI KAPACITET?!

Preciznije, “otprilike isti”. Što otvara čak i duhovitu mogućnost da nova bolnica ima koji krevet manje od stare.

10. ZAŠTO ONDA UOPĆE KINEZI?

Sad se već - primijetit ćete sažaljivo - očajnički hvatam za najtanju nit svoje dobre namjere: možda će, štajaznam, novu bolnicu Kinezi Splićanima sagraditi posve besplatno? Možda će to biti poklon Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Splitu, gradu slavne komunističke prošlosti? Lijep pokušaj, ali nije ni to: za razliku od Navodne Republike Hrvatske, naime, Narodnu Republiku Kinu ne vode potpuno savršeno okrugli idioti. “Za izgradnju nove bolnice”, pojasnio je ministar zdravstva, “Kinezi bi nam dali vrlo povoljan kredit”.

11. KREDIT?! KAKO ĆEMO VRAĆATI KREDIT?

Dobro, priznajem, moja zamisao s poklonom Narodne Republike Kine bila je glupa, ali još uvijek manje glupa nego dizati kredit za novu bolnicu u Klisu pored žive stare bolnice na Firulama i Križinama, usred grada. Osim, naravno, ukoliko Split i Hrvatska u budžetu imaju viška novca za vraćanje dvjesto milijuna eura kredita za novu bolnicu. Imaju li dakle Split i Hrvatska u budžetu viška novca? Iznenadit ćete se, ali nemaju. Kako onda? “Kredit bi se mogao vraćati od prodaje zemljišta na Firulama i Križinama”, dosjetio se ministar. “A taj prostor, koji je vjerojatno najatraktivniji prostor u Splitu i šire, bio bi prenamijenjen.“

12. PRODAJA FIRULA?!

Ni vi, eto, nikad niste čuli ništa maloumnije. Atraktivni teren usred grada, na kojemu se sada nalazi gradska bolnica, Split će prenamijeniti i prodati kako bi vraćao kredit za koji će mu Kinezi otprilike jednako veliku bolnicu sagraditi dvadeset kilometara izvan grada! Ovako na prvu, maloumnije od toga bilo bi još jedino kad novac od prodaje terena ne bi bio dovoljan za vraćanje kredita.

Molim vas, ministre, recite barem da bi taj novac bio dovoljan za vraćanje kredita. “Od prodaje tog zemljišta mogao bi se vratiti veliki dio, ako ne i cijeli iznos kredita koji bi nam dali Kinezi”, nakašljao se ministar u Slobodnoj Dalmaciji.

13. SAD ZAJEBAVAŠ!

Ne. Ponavljam: “Od prodaje tog zemljišta mogao bi se vratiti veliki dio, ako ne i cijeli iznos kredita”. A kad neki hrvatski ministar kaže “veliki dio, ako ne i cijeli iznos”, to ne samo da znači kako novac od prodaje terena na Firulama i Križinama sasvim izvjesno neće biti dovoljan za cijeli kredit, nego upravo jamči da neće biti dosta ni za manji dio. Ako ne niti za depozit.

14. PA MAO TE DRAGI CE TUNG JEBO!

Uzeli ste mi riječ iz usta. Ne samo da će atraktivni prostor Kliničkog bolničkog centra usred grada vlasti prodati kako bi vraćali kredit za koji će dvadeset kilometara izvan grada dobiti bolnicu manjeg kapaciteta za više pacijenata - Splićane, naime, i Kineze - nego čak ni taj novac neće biti dovoljan za vraćanje kredita!

15. OPROSTI, IZGUBILI SMO SE.

Ponovimo, za one gluplje u Vladi i Gradu: umjesto sadašnjeg KBC-a na savršenoj lokaciji usred grada, Split će dobiti manju bolnicu u dvadeset kilometara zakrčene ceste udaljenom Klisu, i još će biti u minusu!

16. ZAŠTO ONDA UOPĆE CIJELA OPERACIJA?

Zato što Grad Split i Republiku Hrvatsku vode a) potpuni, savršeno okrugli idioti.

17. AH, DA.

Rekao sam vam na početku. Nema b), nema c), nema d).

18. JASNO, JASNO. POSTOJI LI, MEĐUTIM, NEKA MALA MOGUĆNOST DA E) IPAK NISU IDIOTI?

Uvijek postoji daleka slutnja teoretske mogućnosti da je, sad napamet govorim, netko bacio oko na atraktivni teren na Firulama i Križinama, pa da se tu, štajaznam, netko iz vlasti ugradi za koji milijun eura. Poznajući, međutim, čestitost i poštenje HDZ-ovaca, čisto sumnjam. Uostalom, ako ne vjerujete meni, pitajte njih: misle li zaista a) srušiti bolnički kompleks usred grada kako bi prenamjenom i prodajom zemljišta vratili dio kredita za novu, manju bolnicu duboko iza turskih linija, ili se možda b) netko od njih za koji milijun eura ugradio u prodaju atraktivnog terena na Firulama i Križinama.

19. STVARNO ISPADA A).

Kažem vam, devetnaest puta sam provjerio.

(hr.n1info.com)