PRAVILA BORDELA (72)

The best man! Ivica, a ne Migo!

Za razliku od Mila, VDT se opire i kaže da se radi o režiji dostojnoj najvećih majstora. Di Kej kao Orson Vels, a Nenad Vujošević kao Keri Grant. Pa ko da ne povjeruje. Isto je tvrdila Specijalna tužiteljka Makedonije, da joj neki Boki pakuje udaljenu sumnju, pa je na kraju završila sa optužnicom u pržunu
19541 pregleda 21 komentar(a)
Stanković, Foto: Savo Prelević
Stanković, Foto: Savo Prelević

Samo u udaljenoj sumnji to jest ludilu Ivica Stanković bi u produženom trajanju uzimao reket od Di Keja. Kao punoljetan, odrastao i, kako bi sam rekao, svoj čovjek, jedini reket koji je VDT uzeo u ruke bio je onaj teniski. Njegova besprekorna biografija, a ne slabost na mito i korupciju, presudila je kod Mila i nezavisnog tužilačkog savjeta da između više sjajnih kandidata za mjesto šefa Tužilaštva odaberu baš Ivicu. Što bi rekao mali Aleksa - punoljetan, odrastao, jednostavno - the best man. Ivica, a ne Migo.

Za razliku od VDT-a, gdje samo u udaljenoj sumnji stoje neke pare Di Keja koje su tobože preko kurira Nena stigle do Ivice, u slučaju drugog stuba našeg životnog osiguranja, to jest pravne države, a to je Vrhovni sud, stvar je mnogo jasnija. Vesni je bez bliže ili dalje sumnje leglo nepunih 150 hiljada eura što je isto kao da joj je leglo 30 puta po 5 hiljada. A te sitne sume, do 5 somova, se ne prijavljuju Sretenu Radonjiću. Zato predsjednica Vrhovnog suda u produženom trajanju od 4 godine i par mjeseci nije prijavila tih 150 hiljada eura.

Što se, kao što vidimo, poklapa sa slučajem treće grane vlasti koja je kod nas kao u svakom demokratskom društvu jasno razgraničena, a to je predsjednik DPS-a. To znači i države. Sjećamo se da je i on skoro 4 godine živio u zabludi da nema minus na kartici od 17 hiljada eura, zbog čega je, sasvim prirodno, bio neprijatno iznenađen kada je Di Kej pokrio isti. I to bez pitanja.

Dakle, ako je Milo mogao na riječ da dobije milion eura garancije pravih prijatelja za onaj Pireus kredit u Londonu, zašto Ivica, hipotetički dakle, ne bi mogao od Duška da primi tek 700-800 hiljada?! Ili, ako je Milo godinama zaboravljao da pokrije tričavih 17 hiljada eura na kreditnoj kartici Atlas banke, zar onda nije normalno da predsjednica Vrhovnog suda zaboravi tih 30 puta po 5 hiljada. Koje je još dobila od neke firme Katun za koju niko u njenom rodnom i malom Kolašinu nikad nije čuo. Čak ni na Bjelasici. A toliko katuna tamo. Što je, razumljivo, izazvalo udaljenu sumnju kod drugarice Vesne da ona i nije dobila tih 150 hiljada. Jer kako nepostojeća firma može da vam uplati novac?!

Za razliku od nje, u slučaju VDT-a nema neznanog junaka kao darodavca. Glavom i bradom Di Kej tvrdi da je on lično iskeširao 700-800 tisuća kuriru Ivice Stankovića. Isto u produženom trajanju, što bi moglo da znači 200 puta po 4 hiljade eura, tako da ni VDT, a još manje njegov sekretar, nijesu morali da prijavljuju takve donacije ASK-u i Sretenu. Ako ih je uopšte i bilo?! Ili su to samo udaljene bedastoće Alfreda Nobela, kako bi rekao Specijalni. Kada gledam pomenute tri grane vlasti, koje su temelj naše države, nekako najmanje sumnjam na predsjednika. Samo iz razloga jer je odmah priznao! Da je od Di Keja primio bar 100 hiljada. Što je završilo u blagajni Partije. Kao i brojne slične donacije naših biznismena po čuvenoj formuli interesne dobrovoljnosti. Kako nam objasni Šef.

Za razliku od Mila, VDT se opire i kaže da se radi o režiji dostojnoj najvećih majstora. Di Kej kao Orson Vels, a Nenad Vujošević kao Keri Grant. Pa ko da ne povjeruje. Isto je tvrdila Specijalna tužiteljka Makedonije, da joj neki Boki pakuje udaljenu sumnju, pa je na kraju završila sa optužnicom u pržunu.

Predsjednica Vrhovnog suda, za razliku od VDT-a, ne može da kaže da je sve režija Di Keja, jer ako laže koza ne laže žiro račun. Mora da se sada Vesna kaje što joj kolašinski Di Kej nije platio kešom. Kao da je ta livada inače nešto važna. I kao da kupac ima neke vajde od nje. Pošto je sve bilo forme radi, mogla je i isplata da bude u kešu, kaže Vesna Ćoću, dok šetaju oko spomenika Veljku Vlahoviću u centru rodnog grada.

- Pametno zboriš - kaže kolašinski Di Kej - ali naknadna pamet je najgora pamet.

- A šta misliš da i za ovo optužimo Kneževića, da kažemo kao Milo da je tih 150 hiljada uplatio Duško a ne ti. I da me nije ništa pitao. Kao ni Mila za onaj minus - reče Vesna uz uzdah olakšanja.

- Ta ti je dobra. Niko ne može da slaže ubjedljivo kao Šef. Zato se moraš pripremiti kada budeš to saopštavala da te mafija iz Vijesti ne uhvati i sagori. Da ne pukneš po šavovima - zabrinuto će ovaj velikodušni čuvar plaže u zimskom periodu. Ili kratko - Ćoćo.

Za razliku od Vesne koja se i nakon otkrivene uplate od tričavih 150 hiljada nije odrekla Ćoća, Ivica je izgleda pustio niz vodu kurira Nena. Iz čega je Murinjo zaključio poput Alekse da je Ivica čist, punoljetan i odrastao, što bi mi rekli svoj čovjek. I da ni u udaljenoj sumnji, a kamoli u astrološkom horoskopu VDT-a, ne može da vidi bilo kakav reket, pa ni teniski.

Zato nije ni čudo što Murinjo u ovom trenutku, kako reče, nema bilo kakav dokaz protiv druga Ivice. Osim da je vrstan čovjek i pravnik. The best man. Kao Migo. Zato Murinjo ne da Stankoviću da podnese ostavku jer kako bi opet našli takvog čovjeka i the best mena za šefa Tužilastva. Zato je Ivica zbog ranije preuzetih obaveza ostavio Murinju da saopšti naciji ono što on sam, kao vrstan čovjek i pravnik, ne bi mogao. Specijalni je, kako sam naglašava, dugo radio u vojsci tako da mu te stvari lakše idu. U smislu, nije važno šta se stvarno desilo već šta kaže komandant. Što bi mi rekli, a Murinjo se očito slaže, ne bi bilo fer da se kola slome na Ivici. Jer, kako bi rekao njegov ađutant, on je samo lutka. Pogotovo sada, kada je otišao bez pozdrava zbog ranije preuzetih obaveza i sudbinu potpuno predao u ruke druga iz vojske. A drug iz armije ti dođe, što bi Ivica rekao, kao brat. Zato očekujem od Specijalnog da ne izgori Stankovića do kraja. Kao što nije ni Brajovića. Kao što nije ni Miga. Kao što nije ni sestru visokog zvaničnika iz američkih papira.

Dogovorili smo se da nećeš to izbačat’, reče kurir Neno Di Keju. Samo u udaljenoj sumnji provijava da je nešto slično Milo kazao Murinju. Kada mu je čestitao izbor na mjesto Eliota Nesa. Bravo ti ga, Šefe.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")