STAV

Probudite se, opozicioni poslanici

Ili: Zamislimo da je Crna Gora ono što nije
95 pregleda 9 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Printscreen
Skupština Crne Gore, Foto: Printscreen
Ažurirano: 09.03.2018. 10:18h

Poštovani građani, zamislite sjednicu opozicionog dijela Skupštine uz prisustvo svih 39 poslanika. Poslanici su došli na sjednicu svjesni istorijskog trenutka, svjesni da će kandidat koga mudro i složno izaberu, pobijediti već u prvom krugu i postati novi predsjednik Crne Gore. Došlo je vrijeme za promjene; želja građana za promjenama je još veća nego na posljednjim izborima kada je gospodin Lekić po zvaničnim rezultatima osvojio skoro 50 odsto glasova.

Dostojanstveno i demokratski se pravi lista opozicionih kandidata za predsjednika Crne Gore; na listu se stavlja svako koga predloži najmanje 5 poslanika opozicije.

Poslanici racionalno predlažu kandidate vodeći računa o tome da li kandidat može ili ne može dobiti izbore; i najbolji i najsposobniji čovjek koji ne može dobiti izbore je loš kandidat. Poštuje se činjenica koja važi svuda u svijetu, pa i u Crnoj Gori, da predsjedničke izbore ne može dobiti kandidat u koga građani (opravdano ili neopravdano) sumnjaju da nije odan dugovječnosti naše države. Ističem ovo jer su se do sada pominjala najmanje 2 takva kandidata u koje sumnja jedan dio opozicionih građana.

Zamislimo još da kao gest širine, dobronamjernosti i demokratičnosti njihove istorijske Skupštine poslanici na listu za glasanje uvrste i jednog od već najavljenih nezavisnih kandidata koga bi izabrali glasanjem; na listu se uključuje nezavisni kandidat sa najvećim brojem glasova prisutnih poslanika. Nije uopšte bitno što bi nezavisni kandidat vjerovatno otpao već u prvom krugu glasanja; bitan je princip i pokazivanje novog i drugačijeg duha u Crnoj Gori.

Poslanici glasaju za kandidate sa usvojene liste, pobjednik je kandidat koji dobije dvotrećinsku većinu ukupnog broja poslanika opozicije (dakle najmanje 26 od 39 glasova). Tako izabrani kandidat opozicione Skupštine bi sigurno postao predsjednik Crne Gore.

Poslije ovakve odluke svi ostali opozicioni kandidati odustaju od kandidature u korist ovako izabranog kandidata opozicione Skupštine.

Probudite se, opozicioni poslanici; istorija vam neće oprostiti spavanje u ovom kritičnom trenutku. Odluka pripada vama, a ne partijskim liderima.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")