PRAVILA BORDELA (74)

Milivoje, komšija i vodoinstalater

U crnogorskom pravosuđu je isto kao u Premijer ligi. Najjači su na svijetu. Recimo, Di Kej započne igru i u video klipu izbaci školskog druga Miga kako trpa kovertu u džep, a onda Specijalni uzme snimak pod ruku i ponese ga u Barjamovicu. I tamo ga drži 9 mjeseci
20910 pregleda 20 komentar(a)
Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević

Jedan je Murinjo. Ne zovu ga uzalud Specijalni. Ili još bolje, tajnovidac. Nije ni čudo kada ga slušamo kako opisuje opstrukciju fudbalske igre. Povede Mančester protiv Liverpula 3:0 i ovi iz Redsa uzmu loptu u ruke i ponesu je kući - ta se utakmica ne bi mogla završiti, kaže SDT.  Džaba bi Mančester igrao po pravilima i zabijao golove kad ovi iz Liverpula stalno opstruiraju. Ili uzmu loptu u ruke ili je probiju ekserom. A nema rezervne.

U crnogorskom pravosuđu je isto kao u Premijer ligi. Najjači su na svijetu. Recimo, Di Kej započne igru i u video klipu izbaci školskog druga Miga kako trpa kovertu u džep, a onda Specijalni uzme snimak pod ruku i ponese ga u Barjamovicu. I tamo ga drži 9 mjeseci. A utakmica se i dalje igra i voditelj Žive istine i kolovođa hibridnog rata Peđa Bošković čekaju Murinja da se vrati i nastavi tekmu. Eto jednostavnog objašnjenja zašto još nema zahtjeva Šefu da Migu slije stravu, ali i zašto svako malo crnom sorošoidu Medu stižu zahtjevi za skidanje imuniteta i robiju. Što ti je opstrukcija igre, objašnjava nam Murinjo. 

Još je jednostavnije, kaže oduševljenom voditelju, shvatiti pozadinu susreta u Herceg Novom gdje su se ničim izazvani našli VDT Ivica, časni i pošteni, i kurir Neno, nečastivi naravno. To je, objašnjava Specijalni, kao da komšiji kresne ženu drugi susjed pa onda pođe u policiju da izvadi novu ličnu kartu i prijavi vodoinstalatera. Voditelj ništa nije razumio ali mu to nije smetalo da bude jako srećan. Jer se drži starog srpskog običaja - da komšiji crkne krava. U konkretnom slučaju to bi značilo da je voditelju bilo više nego drago da čuje iz pouzdanog izvora, kakav jeste Specijalni, kako je komšinicu čiji je muž teški četnik i navija za Đokovića, “otkinuo” veliki Crnogorac i fan Budućnosti. Drugi komšija dakle a ne, kako su mislili svi stanari iz ulaza, vodoinstalater. 

Samim tim, u slučajnom susretu VDT Ivice u kurira Nena u Novom nema nikakvog inkriminisanog djela, a kamoli keša. Nakon toga svima u studiju i pored malih ekrana moglo je da lakne, što je motivisalo domaćina i gosta da pređu na laganije teme. Recimo, državni udar. Tu nam je Murinjo objasnio da Paja Velimirović, nakon što je po njegovom nalogu rasklopio arsenal oružja koji je trebalo da zapali Crnu Goru kao nikad, nije isto bacio u jezero Gazivode. To se samo tako kaže, objašnjava Specijalni, da bi se neprijatelj zaveo na pogrešnu stranu. Dakle, na jezero. Pošto se ovdje radilo o školskom primjeru sajber terorizma, Paja V. je kao najbolji IT stručnjak u Zubinom Potoku pohranio pomenuto oružje u Aj Klaudu (iCloud). Kod Bila Gejtsa. I zato, kako nam objašnjava genije kriminalistike, prof. dr Velimir Rakočević, taj čin nije mogao biti dokumentovan, što je inače uobičajeni metod koji primjenjuju i članovi Tužilačkog savjeta i izabrani tužioci. 

Sve to nesumnjivo i bez dileme potvrđuje notes! “Evo ga”, reče Murinjo domaćinu istine žive. Na to je ovaj streknuo jer je prvo pomislio da je Specijalni u studio doveo svjedoka saradnika Sašu Sinđelića. Opet. Zato mu je pao kamen sa srca kada je Murinjo umjesto Sinđe na sto stavio notes. Molim vas lijepo, sve crno na bijelo. Nema laži, nema prevare. Kao kod Di Keja u video i audio radovima gdje sve pršti od montaže. I gdje nema, kao u Živoj istini, početak, kada domaćin kaže Specijalnom “Dobro veče, srećne oči koje Te vide”, na šta mu Murinjo odgovara, “Bolje Te našao, a ne onog Komnenića”. Dakle, u notesu, kao i u Živoj istini, sve se zna. A ne kao kod Di Keja gdje se ne vidi kako, recimo, Migo parkira “mečku” ispred kuće srama i užasa u Zeti već samo kako kupi plijen za Šefa i sa istim žuri da ne zakasni na promociju. Još sve to pod tremom. Zato Specijalni logično zaključuje da je kriminalna grupa Duška Kneževića osnovana 2010, što znači 101 godinu nakon Prve banke (osnovane 1909). A to je nepobitni dokaz a ne udaljena sumnja da Di Kej, Andrija Jovićević, čije je kodno ime Vitez Koja, i neki mediji, svjesno ili nesvjesno, vode hibridni rat protiv našeg Montenegra. Slava mu i milost. Ko ne vjeruje neka pita ministra Boškovića. A taj rat, hibridni, vodi se protiv Tužilaštva, časnog i profesionalnog, još od one večeri kada je srušen, a da mi to nijesmo osjetili, tadašnji VDT Bobica Vukčević! Samo zato što je jedne noći otišao kod Azrinog djevera Ekana, na burek. S mesom, naravno. 

Ali ako je pao Bobo, neće Ivica jer sada imamo Specijalnog koji je ušao u srž hibridnog ratovanja još od onog dana kada je Paji Velimiroviću rekao da rasklopi oružje i pohrani ga u iCloudu. Kod Gejtsa. A ne na dnu jezeru Gazivode, kako smo svi mislili do prije neku noć.

Nego, da se vratimo na Miga. Njegov snimak je autentičan. Čak ni Murinjo ne može da ga dovede u pitanje, iako nema početak i kraj. Ali ovaj sa kurirom Nenom je vrlo sumnjiv. I Specijalnom i voditelju, a moram priznati i meni samom. Jer se na njemu ne vidi Nenovo odijelo, a svi dobro znamo da je kurir VDT uvijek u odijelu, čak Specijalnom javljaju da ga ni u zatvoru ne skida. Dakle, Di Kej je džaba snimao. Nena bar. Zato je kurir bio u pravu kada je tvrdio Dušku da će samo njega izgoreti. Jer, kao što Ivica kaže nijesam uzimao pare, tako Specijalni zaključuje da je Di Kej sve montirao pošto se na audio snimku ne vidi Nenovo novo odijelo. 

Uz to, Di Kej je napravio fatalnu grešku kada je kupio novi notes i počeo da vodi dnevnik o svojim krivičnim djelima. Mitu i korupciji. Ne sluteći da će Murinjo jednog dana provaliti u njegovu hacijendu i u brushalteru Duškove supruge pronaći notes, umotan u čokoladu. A baš tom notesu Specijalni, kao i svi mi, logično, više vjeruje nego Duškovim video ili audio snimcima. Ili njegovoj nemontiranoj izjavi. Da je davao pare i druga pokretna i nepokretna dobra Milu, Migu, Ivanu i sličnima. U pravu je Murinjo, to je isto kao da vam komšija kaže idem da izvadim ličnu kartu a u stvari ode i kresne komšinicu i onda u policiji za to nepočinstvo prijavi vodoinstalatera. A komšinica, suočena sa takvim hibridnim i sajber napadom, usred partije ručnog bilijara sa suprugom rogonjom, uzme kuglu u ruke i ode u Barjamovicu. Pa dokaži, majčin sine, ko je kome tu smjestio. 

To se zove opstrukcija. Istina, kod starije generacije, kojoj pripadamo ja i Specijalni. Kod mlađih se to zove predigra. Valjda će narod konačno to shvatiti jer je u pitanju obraz. Kako nam objasni Murinjo. Bravo mu ga.