KOMENTAR NEDJELJE

Žurka kod Duška

Marković je na Glavnom odboru DPS-a reizborom za zamjenika predsjednika te partije, koji je jedno vrijeme bio doveden u pitanje, praktično osigurao novi premijerski mandat, a posebno jer i opozicija iz sve snage upire da izgubi na izborima
27490 pregleda 10 komentar(a)
Marković i Pažin, Foto: Zoran Đurić
Marković i Pažin, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.11.2019. 20:02h

Branimir Gvozdenović je negdje krajem 2003. u cafeu “Grand” organizovao privatnu žurku povodom najavljenog izbora za premijera. “Čivase” je primao.

Prilično dobro se sjećam kako je jedan bivši, dragi kolega - koji ni načinom na koji je jeo nije sakrivao koliko mu je stalo do zadnjice - iz sopstvene perspektive komentarisao spremnost političara na povlačenje, na lišavanje društvenog statusa i komfora, na strahove od ambicioznih saradnika...

“Kakav crni Brano? Milo to nekome da ustupi. Milo će biti premijer”.

To se brzo pokazalo tačnim.

Ovih dana izgleda Duško Marković pravi žurku. Sličnim povodom, u drugačijim okolnostima.

Marković je na Glavnom odboru DPS-a reizborom za zamjenika predsjednika te partije, koji je jedno vrijeme bio doveden u pitanje, praktično osigurao novi premijerski mandat, a posebno jer i opozicija iz sve snage upire da izgubi na izborima.

I ne samo to. Marković će biti jedini premijer u eri Mila Đukanovića koji će sada već izvjesno biti na toj funkciji čitav mandat.

Filipu Vujanoviću su dva puta obarali Vladu, prvi put Narodna stranka, drugi put Liberalni savez, Željko Šturanović se prijevremeno povukao zbog bolesti, dok je Igor Lukšić jedva iznio pola mandata koji je naslijedio od Đukanovića.

Sad se vratimo na žurku.

Za razliku od Gvozdenovićeve, Markovićeva žurka nije privatna. Vrlo je javna. U njoj uživa svakolika Crna Gora.

Konobarišu Neno Vujošević, Zoran Bošković i Vladan Juretić.

Ničim izazvana i nepozvana predsjednica Udruženja sudija Hasnija Simonović citira stihove predsjednika Crne Gore o zaslugama crnogorskog sudstva, zaboravljajući da sudstvu treba da vjeruju i građani koji nisu glasali predsjednika DPS-a.

Milan Roćen, nažalost, ovog puta nije došao. Ustupio je mjesto mlađima.

Ministar održivog razvoja Pavle Radulović upravo je bacio bidermajer v. d. Ivici Stankoviću, podnoseći ostavku praktično zbog istog pitanja zbog kojeg se Stanković koprca - imao je udaljene saradnike koji su bili korumpirani. Udaljenije nego što je Vujošević bio Stankoviću.

Iako je Marković domaćin, čini mi se da je na žurci najgrlatiji ministar pravde Zoran Pažin.

Glasno pjeva o nedopustivo niskom povjerenju u rad tužilaštva i preskače strofe o sopstvenoj odgovornosti zato što imamo neformalnu klauzulu balansa sa EU zbog nedovoljnog napretka u poglavljima 23 i 24 koja su upravo njegova nadležnost.

Pažin i Marković nijesu pozivali na odgovornost kada su Agencija za sprečavanje korucupcije (ASK) predvođena Sretenom Radonjićem, i njihove skupštinske kolege predvođene Ljubom Škreljom i Martom Šćepanović, obavljali političke egzekucije predstavnika civilnog sektora u savjetima ASK-a, RTCG-a i AEM-a. Da bi kasnije partijski Savjet RTCG nezakonito smijenio menadžment Javnog servisa, televizije koja sada uživa vjerovatno manje povjerenje javnosti nego tužilaštvo.

A upravo su partijski ASK i partijsko porobljavanje RTCG u ovoj fazp integracija veći ili makar jednak razlog za poraznu politiku EU integracija od samog Stankovića i tužilaštva.

Sad se partija majka zahvaljuje Stankoviću.

Tako što mu domaćin na žurci, Marković, u prigodnom obraćanju spočitava i neefikasnost i nerad u instituciji koju vodi, kroz primjer korupcije u građevinarstvu gdje je policija odradila svoj dio posla kada je riječ o dvojici građevinskih inspektora.

Stanković je radio ono što je DPS od njega i očekivao - a to je ništa.

Odnosno, sve da ne budu adekvatno procesuirane afere “Limenka”, “Telekom”, “Carine”, “Koverta”...

I može se Katnić kuražiti i učiti Pažina šta treba da kaže. Možda bi bio bolje da razmisli da li je on poslije Stankovića sljedeća lovina prije isteka mandata polovinom naredne godine.

Stanković i Katnić su postali žrtveni jarci koje treba proglasiti jedinim krivcima za neuspjeh Crne Gore u pregovorima sa EU kako bi se svi ostali abolorali. Postali su istovremeno žetoni DPS-a za igru sa opozicijom oko dogovora za održavanje fer izbora, ili su žetoni u igri unutar DPS-a.

Ovdje je jedina dilema da li je cilj Markovićeve žurke da preuzme tužilaštvo i postavi svoje kadrove, kao jedinu instituciju koju ne kontroliše i u koju nema upliv, ili je izvođač radova Đukanovića koji paralelno, nemuštim izjavama, anestezira Stankovića, Katnića i ostale tužioce, ili ih možda kuraži da se suprotstave jače Markoviću.

Nama ostaje da uživamo u Duškovoj žurci.

Koju je sa VDT-om započeo, da ne zaboravimo, onaj drugi Duško, snimcima iz Londona.

Nije u pitanju osviješćenost i odgovornost prema društvu ni premijera, ni ministra pravde koji se ne osvrće na, prema dostupnim istraživanjima, nisko povjerenje javnosti u sudsku vlast čija šefica tri mandata broji kao dva, koja savjetuje sudove da se ne miješaju u odluke Skupštine, koja prodaje zemlju of-šor kompaniji kontroverznog biznismena, krijući to od javnosti...

Ne znam za vas, ali ja planiram da pozovem onog bivšeg kolegu na burek, odavno se nismo ispričali.

Da vidim može li sada dosegnuti koliko su porasle zadnjica i apetiti političko-pravosudne elite u odnosu na prije deceniju i po.