STAV

Daleko od pacijenata (6)

1604 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski i regionalni mediji nedavno su objavili alarmantan  podatak da „296 doktora i medicinskih radnika traži raskid ugovora o  radu”, u okviru Plana optimizacije javne uprave u Crnoj Gori. S obzirom  na deficit medicinskog kadra, najviše su zabrinuti pacijenti, kojima je  desetogodišnja reforma u zdravstvu donijela velike probleme.

Vlada  Crne Gore, umjesto da se bavi direktoratima, sekretarijatima,  agencijama, upravama, komisijama,... i drugim organima koje su izmislili  da bi vladajuće partije zaposlile što više svojih članova, optimizaciju  je proširila i na oblasti u kojima nedostaju stručnjaci. Naknadno su se  dosjetili da sporazum o raskidu ugovora o radu ne moraju odobriti  radnicima koji su bitni za funkcionisanje zdravstvenog i drugih sistema,  pa je, konkretno, u KCCG od 101 podnešenog zahtjeva odobreno samo 14  (podatak Ministarstva javne uprave).

Ljekari ubrzano napuštaju javni  zdravstveni sistem, a mnogi od njih odlaze u inostranstvo. Pacijenti ih  zdušno podržavaju u njihovoj borbi za povećanje plata i poboljšanje  uslova rada, sve u nadi da bi hronično oboljelo zdravstvo počelo da se  oporavlja i približilo se građanima.

Zarđala reforma primarne  zdravstvene zaštite i elektronsko zakazivanje specijalističkih i  subspecijalističkih pregleda ne da nijesu dali rezultate, nego su  zagorčali život pacijentima i izabranim doktorima, koje, u posljednjih  nekoliko godina, niko ne može “izabrati”. Svi živimo u vremenu beznađa,  pa i ljekari. Zato je netačna i licemjerna tvrdnja iz strategije  Ministarstva zdravlja da „broj prigovora pacijenata iz godine u godinu  raste, što je indikator bolje obaviještenosti o pravima pacijenata, a  ne, kako se često pogrešno tumači, pogoršanja kvaliteta pružanja  zdravstvenih usluga“. U prvih šest mjeseci 2019. godine zaštitniku prava  pacijenata žalilo se 2.073 pacijenta, duplo više u odnosu na prethodne  dvije godine (cdm.me). Broj žalbi u procentima je vrlo mali, jer su  građani prestali da vjeruju u svaki sistem, pa i zdravstveni.

Subspecijalistički  pregledi u KCCG se uglavnom ne mogu zakazati u preporučenom terminu,  što se odražava na tok liječenja. Termine otvaraju periodično, pa ko  prvi ugrabi! Ljekari se žale na pretrpanost poslom, što je tačno, ali je  tačno i to da veliki broj njih radi u javnim i privatnim zdravstvenim  ustanovama.

Kada hronični pacijenti telefonom zamole ambulantu da im  izabrani-neizabrani doktor propiše redovnu terapiju, često se dešava da u  apoteci dobiju druge ljekove koji su im nedavno, drugim povodom,  propisivani. Kompjuteri su krivi kada neko mora da kupi dio terapije?! O  pravilnom uzimanju ljekova pacijenti se sve više oslanjanju na savjete  farmaceuta.

Vakcine protiv sezonskog gripa trebalo je da budu  isporučene “Montefarmu” do 15. oktobra, a javnost do danas nije  obaviještena da li su stigle. Institut za javno zdravlje je već u prvoj  polovini oktobra utvrdio slučajeve oboljelih pacijenata sa simptomima  sličnim gripu (objavilo više medija). Iako je prošle godine od virusa  gripa u Crnoj Gori umro 31 građanin, iako smo mjesecima slušali priču  “da je u vakcini spas”, ove godine je poručeno samo 22.700 vakcina,  1.050 manje nego prošle godine.

Kako bi Ministarstvo zdravlja  reagovalo ako bi samo trećina građana starijih od 65 godina (a njih je  oko 100.000) iskoristila svoje pravo da se vakcinišu protiv gripa?!  Ćutalo bi kao u slučaju afere “ranitidin”!

Preporučujemo za Vas