STAV

Post festum

1700 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Thurn, Joachim F.
Ilustracija, Foto: Thurn, Joachim F.

Berlinski zid je 1989. samo narušen ali nije srušen. Ima ga na 30. godišnjicu dovoljno da se može lako obnoviti. Narušena mu je samo nadgradnja, a temelji su mu u jako dobrom stanju. Podupire ih Makron iz sve snage sa francuskom desnicom, koja ima jaku infrastrukturu kao i dotična Njemačka. Udruženi bi bili jači jer imaju moćnu operativu da razore svu Evropu bez granica i ograniče je neograničenim nacionalizmima. No Njemačka se još ne da a Francuska se, sluteći po Makronu, predaje. Isto kao na Balkanu, trebaju mu nacionalistički glasovi. Tako bi sadašnjoj francuskoj ekstremnoj desnici mogao biti bliži “zaboravljeni” Peten (Višijevska nacistička vlada) nego njemačkoj ekstremnoj desnici Firer iako ga Bavarci (u svojoj kolijevci nacizma) zagovaraju, a Merkelovci (u kolijevci EU) ogovaraju.

Balkan je već 30 godina “otvorena kaverna” nacionalističkoj ideologiji koju Zapad nije htio da “sanira” a preuzeo je odgovornost. Ekstremni nacionalizam ovdje, kao derivat zapadnog nacizma, Zapad je uporno prepuštao balkanskim liderima “svojim favoritima” na brdovitom Balkanu. Evropa je ne samo “balkanski” zaražena već i autogeno, iz svoje Unije. Englezi su decenijama odbijali da se makar i turistički, na bilo kojoj destinaciji, nađu s Njemcima u istom autobusu; a sad odbijaju da se nađu s kontinentalnom Evropom i u uniji (EU).

Šta će nama, pitaju se domaći nacionalisti, sa Zapadnog Balkana, takva Evropa sa ozloglašenim “socijalističkim” berlinskim zidovima kad smo mi podigli ozloglašenije “kapitalističke”, oko sebe, odmah nakon rušenja njihovog ozloglašenog zida i YU socijalizma.

Međutim 9. novembar 1799. je proročanski datum. Na taj dan su se zbili i ekstremno važni događaji.

Napoleon je (18. brimer Luja Bonaparte) srušio feudalnu Evropu i zaveo “diktaturu” moderne administracije i industrijske revolcije u proizvodnji dobara.

1888. 9. novembra je rođen francuski političar i ekonomista Žan Mone, htitor moderne francuske privrede nakon II svjetskog rata. Bio je prvi predsjednik Evropske zajednice za ugalj i čelik (1952-55) i predsjednik Akcione komisije za stvaranje Sjedinjenih država Evrope (1956-75).

U Berlinu je 9. novembra 1918. vlast preuzeo Radnički sovjet, a car Vilhelm II je abdicirao i pobjegao u Holandiju. Vojska poražene Njemačke nije htjela da interveniše protiv radnika, već im se pridružila.

Ali na taj datum 1938. desila se i “Kristalna noć”. Nacisti su demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica, širom Njemačke, i spalili na stotine sinagoga. Ubijeno je preko 90 Jevreja. Sve je “blistalo” od polomljenog stakla isijavajući “kristal” nacizma.

Kad sam jednoga davnog dana 1985. napravio TV razgovor sa jednim antifašističkim prvoborcem iz Peći, Albancem-Kosovarom, rekao mi je ‘’da ako neko misli da započne novi “Kosovski boj” u kome će pasti Jugoslavija (što se uskoro i desilo) onda će u tom boju pasti i oni koji su ga smislili. To će reći, da ako ova Autonomna pokrajina bude “kosovo” Jugoslavije, Jugoslavija će biti “kosovo” Evrope.

Danas EU pokušava da imitira onu srušenu YU za izgradnju EU, ali ovakva Evropa nema šanse. Tako će ispasti da će EU ipak pasti na Balkanu.

Međutim, Balkan je većim dijelom bio “preizvedba” evropske civilizacije i kulture iz doba Grčke i Rima, prije većine zapadnjaka koji je sada “grade”! Ali EU neće “svoj” Balkan, jedva ga i u mapu prima. Osiromašeni i razbijeni Balkan sada može lako da se obrne sponzorima a ne ujediniteljima Evrope. Evropa pojma nema!... Sirotinja uvijek ide u najam.

Preporučujemo za Vas