SVIJET U RIJEČIMA

Evo Morales nije prepoznao znake vremena

568 pregleda 1 komentar(a)
Morales, Foto: Juan Karita/AP
Morales, Foto: Juan Karita/AP

Morales je ignorisao ishod referenduma 21. februara na kojem je većina Bolivijaca odbacila njegovu ideju da mu se omogući i četvrti mandat. To je bila prva poruka koju predsjednik nije razumio: više od polovine stanovnika njegove zemlje željelo je promjene, a takva odluka u demokratiji je neprikosnovena.

Nije shvatio da je vrijeme da se započne sa promjenama u rukovodstvu zemlje. Umjesto da promoviše kandidata iz svoje stranke Pokret ka socijalizmu (MAS) i na taj način obezbijedi vlast, on je tražio rupu u zakonu da se ne bi suočio sa izborima.

Pronevjereno povjerenje

Demonstracije protiv Moralesa nisu prestajale sve do dana održavanja izbora. A on ne samo da je bio odlučan da pobijedi, već je želio da to učini već u prvom krugu.

Preliminarni izvještaj Organizacije američkih država (OAS) otkriva niz ozbiljnih nepravilnosti i manipulacija koje dovode u pitanje povjerenje u zvanične rezultate izbora. Bolivija je duboko konzervativna zemlja i to Moralesu ne mogu da oproste čak ni ljudi iz njegove sopstvene baze, uključujući i mnoge pripadnike indogenih naroda.

Kada je, ubrzo nakon izbora, Morales proglašen za pobjednika, opozicija je izašla na ulice i zatražila ponovno brojanje glasova. Predsjednik ponovo nije htio da čuje poruku. Nekoliko dana kasnije, situacija je eskalirala. Opozicija je zatražila da se prvi krug poništi i da se raspišu novi izbori. Ni tu poruku predsjednik nije htio da čuje. Pozivi Moralesu da podnese ostavku postajali su sve glasniji i glasniji.

Fatalno obraćanje naciji

Govor kojim se Morales u subotu obratio naciji, zastrašujuće je pokazao da dosadašnji predsjednik nije razumio ništa. On je govorio o državnom udaru, pozivao svoje pristalice da podrže vladu, spominjao rasizam. Ali je zato izbjegao da pomene to da je dio policijskih snaga podržao proteste, odnosno da se nisu usprotivili dijalogu sa građanskim komitetima koji trenutno rukovode opozicijom.

Ti komiteti mobilišu mase, imaju široku podršku u stanovništva i razvijaju se u društveni pokret. Odbijanje da se oni priznaju kao sagovornici, mogla bi da bude posljednja politička greška koju je napravio Evo Morales. Njegov govor i prethodni izvještaj Organizacije američkih država dodatno su podstakli proteste.

Prekasno!

Sada je Evo Morales iznenadio svoju zemlju viješću da će pristati na nove izbore. Uz svo uvažavanje gospodine predsjedniče, ali vaša najava kasni najmanje deset dana!

Demonstranti sada ne zahtijevaju ponavljanje izbora, već njegov odlazak sa vlasti. Kriza je dostigla tačku u kojoj povratka nazad nema. Policija u gradovima više ne može da kontroliše demonstracije, a vojska teško da će napuštati kasarne da bi stala protiv sopstvenog naroda.

Bolivija doživljava istorijski trenutak: Vrijeme Eva Moralesa je isteklo. Vrijeme je temeljno važan element politike. Evo Morales to nije razumio.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")