KOMENTAR NEDJELJE

Politika šverca

Snežana Jonica osnovala je novu stranku – Socijalisti Crne Gore. I to prekjuče - 29. novembra. Na tajnom osnivačkom kongresu
33841 pregleda 57 komentar(a)
Jonica i Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Jonica i Đukanović, Foto: Zoran Đurić

Kosio je polovinom avgusta te 2016. sasušenu travu u rodnoj Pivi kada mu je zazvonio telefon koji je je držao u zadnjem džepu starih farmerica. Na displeju je pisalo - predsjednik Milić.

Vladimir Joković se javio: “Možeš li hitno da dođeš do Podgorice, zvali su me Milo ( Đukanović) i Duško (Marković) na sastanak. Mislim da bi bilo pametno da vas par pođe sa mnom“.

Ta pomalo nadrealna scena mi se tri puta prikazala pred očima dok su mi sagovornici iz različitih opozicionih struktura identično prepričavali priču o situaciji u kojoj se našao sadašnji predsjednik Socijalističke narodne partije(SNP) Vladimir Joković. Joković je navodno odgovorio da mu treba vremena za preobuku, vožnju i sve ostalo što normalnom čovjeku treba da sa pivske pređe na političku livadu, te da ima i drugih iz stranke da pođu s njim. Različite su interpretacije ko je ispred SNP-a prisustvovao tom sastanku sa vrhom DPS-a, čije mi je održavanje potvrdilo više izvora.

Navodno, Đukanović i Marković su ponudili Miliću da zatvore finansijska dugovanja partije i da ih DPS pogura tokom kampanje za oktobarske izbore 2016. na koje bi SNP nastupio samostalno u zamjenu za postizbornu koaliciju.

Iako je na prvu loptu taj predlog načelno prihvatio, Milić je brzo potvrdio reputaciju političara na kojeg se možeš osloniti kao na koru od banane. Predomislio se, uletio u priču o sklapanju koalicije Ključ sa Demosom i URA koja je finalizovana već 31. avgusta na Glavnom odboru SNP-a što je podržalo 120 članova, dok je njih 27 bilo protiv.

Tada je Snežana Jonica bila najgrlatiji zagovornik samostalnog nastupa SNP-a. Navodno je na sjednici prijetila da će podnijeti ostavku na funkcije i iscijepati člansku kartu. Nije bila ni na listi koalicije.

Nakon što je poražena tijesnom većinom od Jokovića na kongresu SNP-a godinu dana kasnije, Jonica je zamjerala novom predsjedniku što za potpredsjednike bira samo ljude koji su ga podržali u stranačkoj utakmici, što ne radi na očuvanju jedinstva partije...

Medijima je rekla da ne napušta SNP i da ne osniva novu stranku. Ispostavilo se da će napustiti SNP i osnovati novu stranku - Socijalisti Crne Gore. I to prekjuče - 29. novembra. Na tajnom osnivačkom kongresu.

U trenucima političke nizbrdice režimski portali su je čuvali pada u zaborav tekstovima o poslu u Strazburu, ili o najzgodnijim crnogorskim političarkama.

U međuvremenu je bila zaprška u sukobu Demokrata i SDP-a u Kotoru.

Vladimir Jokić, sa kojim je drugovala, sada je bivši gradonačelnik Kotora i marginalizovan u partiji. Ranko Krivokapić je bivši predsjednik SDP-a. Bivša je i vlast opoziconih partija u Kotoru. Samo se Sneža nada svijetloj budućnosti.

Ali se valja prisjetiti i prošlosti. Ne baš svijetle.

Jonica je krajem 2014. glasovima članova DPS-a, BS-a i Darka Pajovića izabrana za potpredsjednicu skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu u ime opozicije, dok je njen tadašnji kolega Velizar Kaluđerović odsustvom eskivirao glasanje za nju. Od depeesovaca je tada nije podržao Obrad Mišo Stanišić - poznat po bolećivosti prema opoziciji - kako ne bi doprinosio dodatnim sukobima između političkih oponenata.

Izborom za potpredsjednicu Odbora, Jonica je po automatizmu izabrana u Vijeće za nacionalnu bezbjednost, pa je Đukanoviću i Markoviću sigurno bilo udobnije u njenom društvu, nego da je u to tijelo izabran Nebojša Medojević.

U izjavi za “Pobjedu” je dala razloge zašto je izabrana ona, a ne Medojević.

Prvi je što “ona govori iz svoje glave“ i što je protivnik NATO-a, dok se “kod Medojevića i tekst i muzika naručuju iz jednog poznatog podgoričkog lokala koji se smatra mjestom okupljanja nekih bezbjednosnih i drugih struktura povezanih s vlašću“.

Na to joj je Branka Bošnjak uzvratila da je “opoziciona Mata Hari“ i “krčmarica DPS-a“ sa “kriminalnim dosijeom“.

Jonica se prvi put našla na izbornoj listi SNP-a 2009. nedugo nakon što je nastupila zastara protiv nje i još šest osoba u postupku koji je pred Osnovnim sudom u Baru trajao 10 godina.

Bila je optužena da je za sebe pribavila nezakonitu korist “od 11.760 maraka, odnosno 99.360 dinara. “AD Lovćen” je oštetila 70.560 eura, a budžet, odnosno MUP za 4.900 maraka, odnosno 28.800 dinara”, zbog navodne prevare graničnog deviznog osiguranja prilikom uvoza automobila.

Uprošteno, zbog šverca automobila.

Teretili su je za teža krivična djela za koja je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora, dok je preostalima prijetila kazna do tri godine robije.

Specijalno državno tužilaštvo, u aprilu 2016. dok je Milivoje Katnić bio dečko koji obećava, saopštilo je da, nekim drugim povodom provjerava i predmet u kojem je Jonica koji je odbačen pred sudom u Baru zbog zastare.

I sada Jonica, koja vedri i oblači u Luci Kotor sa mjesta administrativnog direktora, planira da se prošvercuje na političu scenu sa svojom partijom.

DPS-u nije prvi put da stvara navodne opozicione partije kako bi na državnom nivou na svoj saldo prenio rasute opozicione glasove, ili kako bi napravio novog Kruša ili Cakana, ovoga puta u Kotoru. Samo to treba da se zna na vrijeme. Da ne bude šverca.