STAV

Sedamdeset godina savezništva

Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora su bile saveznice stotinama godina, i borile se na istoj strani u svim velikim evropskim konfliktima, od Napoleonevih ratova, do Prvog i Drugog svjetskog rata
2379 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danas obilježavamo 70 godina NATO-a. Povodom ovog jubileja željela bih da se osvrnem na to šta naš Savez predstavlja onima sa kojima razgovaram u Crnoj Gori, i meni samoj.

Iako su prošle dvije godine od članstva Crne Gore u NATO, značajan dio stanovništva i dalje gleda na ovo savezništvo sa nepovjerenjem. Meni, kao strancu, neki od razloga za tu sumnju su shvatljivi, dok mi neki ostaju nejasni. Pokušaću sa vama sasvim iskreno da podijelim svoja razmišljanja o ovoj temi.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora su bile saveznice stotinama godina, i borile se na istoj strani u svim velikim evropskim konfliktima, od Napoleonevih ratova, do Prvog i Drugog svjetskog rata. I danas smo prijatelji, možda bliskiji i formalniji nego ikad.

Naše iskustvo nam govori da biti član NATO-a ne znači da neko spolja upravlja vašom spoljnjom politikom i odbranom. Naprotiv, sjevernoatlantsko savezništvo je klub sa dobrovoljnim članstvom. Mi nijesmo nevoljni partneri koje je u isti jaram upregao zajednički strah od neke spoljašnje prijetnje. Ono što nas ujedinjuje su vrijednosti, a ne strahovi koje dijelimo. Ako vi, građani Crne Gore, cijenite demokratiju koju imate, ako cijenite slobode koje uživate, koliko god oboje bili nesavršeni, onda vam je mjesto sa nama, prijateljima koji tu istu demokratiju i slobodu cijene, brane i unapređuju, koliko je to u njihovoj moći. Ne kažem da smo mi, vaši NATO saveznici, savršeni. Niko to nije. Ali mogu iskreno i iz srca da vam poručim da i Ujedinjeno Kraljevstvo i ostali NATO saveznici žele da društveni razvoj, stabilnost i demokratija budu budućnost Crne Gore. Nijesam sigurna da se isto može reći za baš sve aktere na međunarodnoj sceni.

Šta NATO predstavlja za mene? To je partnerstvo naroda koji se zajednički trude da spriječe sukobe i očuvaju mir. NATO je za mene zajednički zalog da napad na jednog od nas tretiramo kao napad na sve nas - zajedno smo snažniji i spremniji da branimo one kojima je pomoć potrebna. To jedinstveno savezništvo nam garantuje ne samo kolektivni razvoj, već i sigurnost, kao i život u slobodi. Savezništvo i bilateralno prijateljstvo poput ovog ne postoji nigdje drugo.

Ove godine, 29 zemalja NATO članica u Savez ulažu bilion dolara u finansiranje odbrane i sigurnosti milijarde ljudi. Naši saveznici su raznovrsni: od Islanda, koji nema svoju stajaću vojsku, preko Turske na južnoj granici NATO, gdje su najveći izazovi sa kojima se suočavamo, do Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju najmodernije vojne snage na svijetu. Ali i tako raznoliki, mi danas, kao i svakog dana, odluke donosimo zajedno, mi stojimo zajedno, i mi djelujemo zajedno.

Crna Gora igra ključnu ulogu u ovom Savezu. Vaše članstvo je pokazalo da NATO nije zatvoreni klub, već da želi da proširi mrežu članstva na zemlje koje pokazuju volju da baštine zajedničke vrijednosti. Podržali ste Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju u pripremi za članstvo. Crna Gora je morala reformisati obavještajne službe, budžet za odbranu, strukturu osoblja u Ministarstvu odbrane i Vojske. Uprkos činjenici da je Vojska Crne Gore jedna od najmanjih formacija u NATO-u, pokazali ste izuzetnu posvećenost ne samo u NATO operacijama, već i u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora već duže od 200 godina stoje rame uz rame kao saveznici. Sa Petrom I Petrovićem Njegošem smo 1814. godine oslobodili Kotor od Napoleonove okupacije. Danas, sarađujemo kao NATO saveznici, zajednički učestvujemo u mirovnim misijama u Avganistanu, Letoniji, Maliju, Južnom Sudanu, na Kipru, Kosovu i Crvenom moru.

Iz perspektive Ujedinjenog Kraljevstva, članstvo Crne Gore u Savezu dodatno jača naše prijateljstvo i partnerstvo, a kroz udruženo djelovanje razvijamo odbrambene snage i ulažemo u sigurnost. Zajedno prolazimo vježbe, zajedno se obučavamo u Ujedinjenom Kraljevstvu, i ako zatreba, zajedno ćemo se boriti.

Večeras će NjKV Elizabeta II ugostiti predsjednike vlada i država u Londonu, uključujući i premijera Markovića. Obilježiće sedamdeset godina Saveza i odlučiti o njegovom pravcu djelovanja. Izazovi sa kojima se danas suočavamo se razlikuju od onih iz 1949. godine, kad je NATO uspostavljen. Ipak, osnovni cilj je ostao isti: da se sa izazovima suočimo sami, ili da se sa njima suočimo zajedno. Tokom ovih 70 godina, zajedničko djelovanje je dalo svoj pozitivan rezultat.

Kao što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg rekao u aprilu: “Mi ne možemo predvidjeti budućnost; moramo biti spremni za nepredviđene okolnosti. Potrebna nam je strategija kojom ćemo se odnositi ka neizvjesnosti. Imamo je. Ta strategija je NATO.” Iz tog razloga Ujedinjeno Kraljevstvo vidi NATO kao temeljac naše odbrambene politike i evroatlantske bezbjednosti. Iz istog razloga, u službu NATO-a stavljamo naše nuklearne, sajber i druge resurse, za potrebe zajedničke odbrane, i isto tako, odbrane Crne Gore.