EVROPA KOD KUĆE I VANI

Ambiciozni ciljevi Evropske komisije

Pokušaj širenja novog zanosa u Briselu djeluje osvježavajuće. Ekipa Ursule fon der Lajen će, nadajmo se, da radi dobro - kako bi mogla da se suoči s izazovima kao što su klimatske promjene, digitalizacija ili jačanja desnih populista
889 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Beta-AP
Ursula fon der Lajen, Foto: Beta-AP

Brojnim ustupcima svim stran(k)ama u Evropskom parlamentu Ursula fon der Lajen uspjela je da pridobije povjerenje za svoju Komisiju. Mnogima mnogo toga obećala i sad će se morati da se potrudi da to i ostvari: zaštita klime, više prava Evropskom parlamentu, investicije u digitalnu ekonomiju, više ravnopravnosti, snažnija uloga EU u svijetu i još mnogo toga. Pritom je nova šefica Komisije, osim EP, zavisna naravno prije svega od šefova država i vlada uskoro još samo 27 zemalja-članica Unije. Bez njih - ništa ne može da ide.

Upravo su oni prošlog ljeta i nominovali njemačku političaru na dužnost šefice Komisije. I pritom zaobišli Parlament. Francuski predsjednik Emanuel Makron već je u izvjesnoj mjeri pokazao Fon der Lajenovoj gdje su njene granice i ko je taj ko na kraju odlučuje. Svojim vetom protiv pokretanja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i zahtjevom za samostalnom evropskom vojnom politikom, Makron je već definisao okvir djelovanja Ursule fon der Lajen. A taj okvir je tijesan. Upravo je Makron taj ko je i Komisiji i njenoj šefici „izdiktirao“ ideju o reformskoj konferenciji EU. A sada i Njemačka uskače u voz koji je već krenuo…

Na toj konferenciji - koja je već jednom održana i to prije 18 godina pod nazivom „konvent“ - žele da učestvuju svi oni koji bi hteli da reformišu Evropsku uniju. Komisija Ursule fon der Lajen dobila je zadatak da to organizuje. Vrijedna njemačka političarka, koja se u krakom roku udubila u kompleksne evropske teme, prije svega će imati zadatak da posreduje - ali ne i da kreira. To ionako nije zadatak samog vrha evropske administracije, iako će ona pokušati da radu komisije dâ i sopstveni pečat s oznakom „geopolitički“.

Pokušaj širenja novog zanosa u Briselu djeluje osvježavajuće. Ekipa Ursule fon der Lajen će, nadajmo se, da radi dobro - kako bi mogla da se suoči s izazovima kao što su klimatske promjene, digitalizacija ili jačanja desnih populista. Na međunarodnoj pozornici mnogo će zavisiti od toga da li će se prema kineskom rukovodstvu, američkom predsjedniku i afričkim liderima nastupiti ravnopravno, da li će se gledati oči u oči kada bude bilo riječi o ljudskim pravima, trgovini, migracijama. Komisija će morati da pregovara i o budućim odnosima s Velikom Britanijom koja je pred izlaskom iz EU. Biće to ogroman zadatak za predsjednicu Komisije.

Veliki ispit u drugom polugodištu 2020.

Stara Komisija uspjela je da otkloni krize i Evropsku uniju učini jačom - tako glasi analiza Fon der Lajenove. Sada i ona sama želi da tome svojim akcentima doprinese, da kreira politiku za budućnost. Biće to težak put. Ciljevi su ambiciozni. Biće joj potrebna i podrška najjače članice, njene domovine Njemačke.

Već iduće godine predstoji joj veliki ispit - kada se bude odlučivalo o mnogo novca. Njemačka predsjednica EK tokom njemačkog predsjedavanja Uniji u drugoj polovini 2020. godine - a Njemačka je najveći neto platiša u budžet EU - moraće da postavi budžetski okvir za idućih sedam godina. Taj okvir postavlja temelje budućnosti Unije. Da li će savezna kancelarka Angela Merkel velikodušno da podrži svoju bivšu ministarku? Ili će da je pusti da se koprca?

To će biti ispit zrelosti na kojem će se mjeriti rad Ursule fon der Lajen. Nejasni načelni govori o budućnosti Unije sada su utihnuli. Vrijeme je da se baci na posao.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")