POZDRAV DOMOVINI

Godina ovce

Tokom godine ovce crnogorsku opoziciju očekuju brojna iskušenja. Proevropskim opozicionarima se u februaru smiješi nova ljubavna veza, kada se može očekivati pojačano flertovanje sa stranim ambasadorima koji će im probuditi snove o tehničkoj vladi
6194 pregleda 4 komentar(a)
Vesna Medenica, Filip Vujanović, Duško Marković, Ivan Brajović i Sanja Damjanović, Foto: Luka Zeković
Vesna Medenica, Filip Vujanović, Duško Marković, Ivan Brajović i Sanja Damjanović, Foto: Luka Zeković

Crna Gora će od januara ponovo ući u godinu ovce. Period koji se, prema crnogorskom horoskopu, poklapa sa izborima i donosi slatka obećanja i pojačane tenzije. Iako će godina ovce zvanično početi 1. januara, njen uticaj će se osjetiti tek nakon raspisivanja izbora. U tom periodu treba očekivati pojačane emocije prema naciji i partiji kao i povratak tradicionalnih strahova za opstanak države. Konjukcija religije i politike izazvaće pojačano djelovanje kletvi i priča o krvi i zakopanom oružju. Ukoliko sveštenici i političari spuste loptu prije izborne kampanje, tenzije bi moglo izazvati potencijalno aktiviranje presuda za državni udar.

Ipak, prvi retrogrogradni period treba očekivati već na proljeće kada će doći do pojačanog uticaja Evropske komisije. Ukoliko briselsko sazvježđe nastavi da emituje negativnu energiju, kao u ovogodišnjem non paperu, proljeće će biti posebno teško za crnogorsko pravosuđe u kojem bi neki mogli ostati bez fotelja. Iako je sredinom godine uspjela da pobjedi Ustav i stručnu javnost, tokom briselske eklipse Vesni Medenici će trebati puno sreće da sačuva treći mandat. Ukoliko predsjednica Vrhovnog suda i uspije da prebrodi pomračenje, ni sve srećne zvijezde neće pomoći Ivici Stankoviću da sačuva VD poziciju nakon izvještaja EK.

Za razliku od Sretena Radonjića, koji se od briselskog uticaja spasio prelaskom na drugu funkciju, Ivica naredne godine može očekivati prelazak iz tužilačke u penzionersku fotelju. Od negativne evropske energije Milivoja Katnića će sačuvati talik crnogorski i grandovska snaga.

Tokom godine ovce crnogorsku opoziciju očekuju brojna iskušenja. Proevropskim opozicionarima se u februaru smiješi nova ljubavna veza, kada se može očekivati pojačano flertovanje sa stranim ambasadorima koji će im probuditi snove o tehničkoj vladi. Uz slatka šaputanja o fer izborima i suptilan pritisak stranaca, opozicija bi na proljeće mogla početi vezu koju je priželjkivala cijele 2019.

Stare strasti probudiće se povratkom opozicionara u ministarske kabinete, ali želja za kontrolom izbornih reformi bi u Vladu mogla uvesti i nova opoziciona lica i nezavisne eksperte. Kao i prije tri godine, radikalnije partije i opozicionari izašli iz građanskog ormara, stajaće sa strane i čekati izbore. U međuvremenu će optuživati kolege za preljubu, loš učinak u ministarskim foteljama i na njih svaliti krivicu za eventualni izborni poraz. Ukoliko briselski amori ne obnove ljubavnu vezu iz 2016, opoziciju očekuje težak izbor između bojkota i novog sučeljavanja sa kovertama, koničkim brigadama i biračima iz čitulja. Izbor će im dodatno otežati buđenje novih stranaka i partija ispod cenzusa koje će u opozicionom bojkotu vidjeti šansu da sa jeftinom kartom uđu u parlament. Raspisivanje izbora za maj bi moglo dodatno pojačati glavobolju opozicionarima.

Izborna godina će donijeti i kratkotrajni procvat crnogorske ekonomije, rast socijalnih davanja i nova radna mjesta. Posla će biti za svakog ko hoće da glasa, a oni manje srećni poboljšaće kućni budžet socijalom ili prehrambenim paketima. Treba očekivati i pojačano presijecanje crvenih vrpci i otvaranje gradilišta koja će biti napuštena već sa prvim postizbornim kišama. Širom Crne Gore će blistati nova ulična rasvjeta, a prigradska naselja i pravovjerna sela dobiće nove metre asfalta iz kojeg će kasnije nići trava. Godina ovce donijeće i prvu vožnju auto putem kojim će se prosječan birač besplatno voziti do proglašenja izbornih rezultata. Prije nego bljesne prvi vatromet na desnoj obali Morače i krenu kolone automobila sa zastavama, na putu do Mateševa će biti uvedena putarina a njime se više niko neće voziti od ljepote. Vožnju autoputem će već 2021. plaćati svaki građanin Montenegra kada na naplatu dođe prvih 33 miliona rate kineskog kredita. Birači će tokom 2020. finansirati i nacionalnu avio-kompaniju iako će samo rijetki imati novca da lete njenim avionima.

U drugoj polovini godine snovi će biti pojačani u vladajućoj koaliciji a period nadanja će početi već sa sastavljanjem izbornih lista. Iako će im fantomski birači i crni fondovi biti naklonjeni i naredne godine, vladajuću partiju očekuje turbuletan period tokom sastavljanja nove vlade. Uz očekivani rast apetita manjinskih stranaka i vlasnika tapije na aerodrome, tokom postizbornog perioda DPS će se suočiti sa pojačanim funkcionerskim ambicijama i klanovskim saplitanja. Taj period mogao bi biti posebno težak za aktuelnog premijera koji može očekivati udar medijskih spinova i množenje potencijalnih protivkandidata. U slučaju da zadrži naklonost oca nacije, premijer Duško bi mogao načeti i drugi mandat na čelu Vlade u kojoj ponovo neće moći da bira polovinu ministara. I u drugom mandatu će nastaviti da dobija vruće krompire partijskih i poslovnih prijatelja, plaća kredite i potpisuje nova zaduženja. Na izmaku godine ovce Crna Gora će, kao i svaki put nakon izbora, početi pripreme za ulazak u godinu magarca.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")