PRAVILA BORDELA (80)

Hvala Mesiću, Kučanu, Vlasiju... Hvala Vladi...

Ne znam kakve veze Udba i lova imaju sa Mesićem, Kučanom, Vlasijem i ostalom mnogobrojnom rodbinom
26442 pregleda 30 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade (arhiva), Foto: Boris Pejović
Sa jedne od sjednica Vlade (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.01.2020. 11:36h

Kao što smo impresionirani hrabrošću i dostojanstvom običnih crnogorskih građana u potrazi za svjetlijom budućnošću, zabrinuti smo, isto tako, zbog prepreka koje stoje na tom njihovom putu. Korupcija i slaba vladavina prava u svakom društvu predstavljaju prepreke koje mogu ugroziti dostizanje sigurne i prosperitetne budućnosti i sa žaljenjem vidimo da su ti faktori prisutni u ovoj prelijepoj zemlji. Oni su usporili napredak Crne Gore prema evroatlantskim integracijama, uključujući članstvo u EU, i stvorili nejednakosti i barijere koje pogađaju obične građane. Da budemo jasni, pojam ‘vladavina prava’ mnogo je više od riječi. Sami zakoni moraju ispuniti najviše standarde transparentnosti i pravičnosti, a građani - bilo da su bogati ili siromašni, moćni ili skromni - moraju biti jednako tretirani pred zakonom. Zaista, svaki pojedinac koji zauzima neku poziciju u hijerarhiji moći mora jasno i istinski prihvatiti da za nju ili njega važe u potpunosti isti zakoni kao za sve druge građane.

Dakle, da bi Crna Gora mogla da zahtijeva pravično mjesto na Zapadu, vladavina prava mora da postoji u praksi a ne samo na papiru. One koji krše zakon institucije treba da učine odgovornima. Pred zakonom svi moraju biti istinski jednaki. Vladini zvaničnici moraju da rade neumorno da poboljšaju život građana, birača, a ne da koriste pozicije moći za ostvarenje vlastitih interesa.

Crna Gora će svoj potpuni potencijal ostvariti tek kada lične zasluge i stručnost budu određujući faktori za posao i napredovanje. Istinski profesionalci, a ne samo lojalni partijski članovi i oni sa porodičnim vezama, trebalo bi da budu u poziciji da na osnovu svojih zasluga i vrijedosti dobiju posao i da vjeruju da mogu doći do čelnih pozicija u važnim institucijama i privatnim firmama.

Vladavina prava, meritokratija, inkluzija - to su zapadne vrijednosti. Dok gledamo ka 2020. i narednim godinama, to su zajedničke vrijednosti na čijem ostvarenju i odbrani moramo svi neumorno raditi...”

Mi dolje potpisani dajemo puno podršku i saglasni smo sa svim citiranim stavovima iz novogodišnje poruke Džudi Rajzing Rajnke, USA ambasadorke u Crnoj Gori. O stanju crnogorske nacije. Bravo, Ekselencijo!

Ožalošćena Familija:

Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske, Milan Kučan, predsjednik Slovenije, Budimir Lončar, ministar spoljnih poslova SFRJ, Bogić Bogićević, član Predsjedništva SFRJ, Raif Dizdarević, predsjednik Predsjedništva SFRJ, Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Azem Vllasi, advokat, Latinka Perović, istoričar, Veljko Bulajić, reditelj, Bogdan Tanjević, košarkaški trener, Ivo Vajgl, diplomata, Dimitrije Popović, slikar, Sonja Biserko, mirotvorka, Mirjana Miočinović, dramaturg, Vladimir Arsenijević, pisac Filip David, pisac, Svetislav Basara, pisac, Nenad Prokić, dramaturg, Veton Surroi, pisac i publicista, Shkelzen Maliqi, filozof, Vladimir Milčin, reditelj, Dino Mustafić, reditelj, Čedomir Jovanović, predsjednik LDP, Nenad Čanak, predsjednik LSV...

I ostala mnogobrojna rodbina.

Vlada Crne Gore posebnu zahvalnost duguje Milanu Roćenu, Radmili Vojvodić, Bebi Popoviću i Canetu Subotiću, bez čijeg svakovrsnog angažmana ne bi uspjela da u tako kratkom roku i prelomnom trenutku za našu demokratiju i vladavinu prava obezbijedi podršku tolikog broja značajnih imena našeg regiona...

Na kraju i bez metafore. Iskrena zahvalnost Dragu Pilselu, sinu nekadašnjeg tjelohranitelja Ante Pavelića, odgojenom u ustaškoj emigraciji Argentine, koji se kao ugledni hrvatski teolog i filozof usudio da istinski kritikuje našeg nepogresivog vođu MĐ. A ne kao gore pomenuti. Koji su samo podržali stavove američke ambasadorke o korupciji i vladavini prava u Crnoj Gori.

Drago Pilsel je iznio svoj stav o Đukanovićevom Zakonu o vjerskim zajednicama. I evo kako je prošao: “Ovakvu količinu napada od petka kada sam rekao da Đukanović otima od SPC-a ne pamtim. Vidi se da je tu na djelu ne samo obavještajni aparat, već i direktna lova struktura MĐ-a. Sada sam postao četnik, Amfilohijevo kopile i Vučićev plaćenik”. Welcome to the club, dear Drago.

Ali ne znam kakve veze Udba i lova imaju sa Mesićem, Kučanom, Vlasijem i ostalom mnogobrojnom rodbinom. Posebno sa Čedom, Čankom, Biserko i Latinkom. U svakom slučaju, ako bilo ko od pomenutih uglednika zbog kritike Đukanovića i podrške pismu američke ambasadorke, doživi slične neprijatnosti - neka se javi Dragu. On već zna kako je to. Za razliku od Mesića, Kučana, Vlasija i ostalih čankova...

Bravo ti ga, Drago. Četničino jedna ustaška.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")