STAV

Tarzane, vrati se

Naša zastava je napadnuta pirotehničkim sredstvima navijača Zvezde? Tarzan odolijeva poslednjim atomima snage. Tarzan je na prvoj vatrenoj liniji!
22852 pregleda 30 komentar(a)
Marković, Đukanović i Milošević, Foto: Luka Zeković
Marković, Đukanović i Milošević, Foto: Luka Zeković

Daću mu ponudu koju neće moći da odbije - tako je mafijaški bos iz kultnog "Kuma" don Vito Korleone, (Marlon Brando), objasnio suštinu mafijaških ponuda u filmu u kojemu se nije smjela pomenuti riječ "mafija" jer se morala respektovati i mafijaška realnost.

Film je rođen skoro prije pola vijeka. Svjetska kinematografija dobila je svoje remek djelo.

Poslednji nastavak Kuma, naravno piraterijski, snima se u Crnoj Gori poslednje dvije decenije.

Osrednji glumci, ali ne i osrednji mafijaši, oponašaju Kopoline glumce vodeći računa da se nigdje ne pomene riječ mafija - čak je i na spisku zabranjenjenih riječi u Skupštini.

Premijer Marković je prije tri dana poslao "posljednje upozorenje Amfilohiju da ne podstiče sukobe u Crnoj Gori"! Zvučalo je tako korleonovski da je običan svijet morala proći jeza.

Dakle, nije upućeno poslednje upozorenje organizovanim kriminalnim grupama, ili "grandovcima", ili "Mojkovačkom klanu", ili mafijaškoj upravi jednog košarkaškog tima, ili onima koji su pucali na policiju u Novom i ubili jednog policajca, ili "šumskoj mafiji", švercerima droge, pojedinim "moreplovcima" koji naše pečalbare stavljaju na crnu listu nepoželjnih na svim okeanima, ili možda, poslednje upozorenje inspektorima iz MORT-a, kovertašima, kamatašima, hohštaplerima, prevarantima, lupežima, lešinarima, silovateljima! Ne! Premijer je poslao poslednje upozorenje mitropolitu Amfilohiju koji poziva iz dana u dan na odbranu Crkve od nasrtaja Državnog aparata na njenu imovinu.

Poziva da se branimo molitvom, litijama, da se niko ne baci kamenom na onoga drugoga, poziva za razliku od mnogih da se sačuva razum i mir. Premijer, ipak, prijeti njemu jer se ne ponaša po pravilima mafijaške strukture, ne podstiče osvetu, strpljiv je i ne prihvata pravila džungle. Prošao bi bez poslednjeg upozorenja da je pozvao u rat - bio bi to idealan mitropolit, za idealan mafijaški obračun, dobio bi Oskara za ulogu koja mu je namijenjena.

Čak i dio nemuštog NVO primjećuje kako Mitropolija djeluje razborito i kanališe na pravilan način nezadovoljstvo građana zbog nasilničkog i mafijaškog zakonodavnog pira prema Crkvi, ali premijer je spreman da pošalje poslednju ponudu koja se ne odbija upravo Njoj! Planirana džungla tako izostaje ali ne i poslednja upozorenja. Nijedan premijer ili predsjednik ili gospodar u viševjekovnoj istoriji Crne Gore nije poslao takvu poruku crnogorskom mitropolitu. Recimo, Joanikija Lipovca su smakli bez javnog upozorenja, a Danila Dajkovića pustili da umre u bijedi. Turci nisu upozoravali Mitrofana Bana da ne brani Manastir Moraču, a bez ikakve pripreme nacisti su odveli u Dahau Gavrila Dožića! Očigledno je da Mitropolit Amfilohije odbija da sarađuje i glumi u mafijaškoj džungli - odbija Oskara kao što ga je odbio i Marlon Brando daleke 73. godine. U oba slučaja razlog su neki Indijanci!

Namjera, međutim, mora biti dovršena zato premijer traži spas na drugom mjestu, u Beogradu, među navijačima, ultrasima, pošto i zvanični Beograd odbija da sarađuje na scenariju poslednjeg nastavka "Kuma"!

"Sinoć u Beogradu još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu Crne Gore i crnogorsku zastavu. Zaprepašćujući je odnos vlasti Srbije. Crna Gora je još jednom pred izazovom odbrane nezavisnosti i slobode. Sačuvaćemo našu Crnu Goru uprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i van njenih granica!" - ovo je napisao naš premijer! Skoro pa je u pitanju poslednje upozorenje. Dakle opet smo pred izazivom odbrane nezavisnosti i slobode? Naša zastava je napadnuta pirotehničkim sredstvima navijača Zvezde? Tarzan odolijeva poslednjim atomima snage. Tarzan je na prvoj vatrenoj liniji! Tarzan je ostao sam u beogradskom termopilskom klancu! Tarzan nema više kad da puni, nego samo puca dok pred očima gori oganj živi!

Premijer se tako u ratnim uslovima pomirio sa Tarzanom zaboravljajući kako je pred Novu godinu, juče, doturao džabanu parlamentu za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je bio i ostao prijetnja i našoj slobodi i nezavisnosti. Napadnuti od istih unutrašnjih i spoljnih neprijatelja odbranićemo voljenu Crnu Goru, još samo da je odbranimo od domaćih štetočina koje preziru stotine hiljada vlastitih građana, pravoslavnih ljudi, kojima treba da presjedne i ovaj Božić.

Nije nam bila ugrožena nezavisnost kada je Albin Kurti šesnaest puta u teritoriju Crne Gore zabadao albansku zastavu?

Ne! Njemu niko i nikada nije uputio poslednju opomenu! Ni Ramušu Haradinaju niko nije smio da kaže da je poslednje razgraničenje sa Crnom Gorom poslednje, nego smo pristali na revidiranje granice nakon što smo iz Prištine dobili ponudu koja se ne odbija! Nije nam ugrožena nezavisnost kada nam mafija ubije policajca ? Nije ni kada mafijašima plaćamo odštete za uvredu časti i sprečavanje biznisa? Nije ni kada iz budžeta ukrademo 150 miliona evra da spasimo avio kompaniju? Nije ni kada zaborave petlju na Smokovcu? Ali je poslednji rov odbrane kad navijači nasrnu vatrometom na zastavu u Beogradu?

Kada nasrnete na Crkvu i ljude u njoj to je demokratija, kada hapsite poslanike i poslanice ispunjavate demokratski zavjet, kada banditi u civilu otimaju djecu ispred Hrama i to je demokratija, kada biste rado hamerom na ljude i Hramove i to je demokratija, kad u Beogradu čuvaju Svetozara Marovića, najboljeg Tarzanovog druga, i to je demokratija, ali kad ne čuvaju zastavu na ambasadi to je napad na nezavisnost Crne Gore?

Ne čuva se Crna Gora u Beogradu nego u Crnoj Gori - to je istorijska opomena. Ne podmećite požare i ne gasite ih benzinom, to je posljednja molba. Vratite ambasadora u Podgoricu i postavite njegovog prijatelja Svetozara, sloboda je u pitanju, a i posljednja želja. Moramo respektovati mafijašku realnost.

Hristos se rodi predsjedniče Vlade!

Hristos se rodi Tarzane!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")