STAV

Slučaj diplomate u pokušaju

Diplomata u pokušaju je trebalo da razumije da ulazak u službu počinje učenjem/slušanjem i primjerenim ponašanjem
430 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2018. 09:34h

Ko se više sjeća Veljka Mićunovića? Nažalost, u diplomatsko-konzularnoj raboti, kadrovska politika je posljednjih dvadesetak godina poprimila obrise šaljivosti. Nerijetko je diplomatska mreža snažena plagijatorima (Vlahović), kabadahijama (Mugoša), prodavcima automobila  (Mitrović) i lokalnim zabavljačima (Rakočević). Ova grupa je skorije obogaćena i diplomatom u pokušaju, koji je, potpomognut ”zdravim” tkivom,  razmišljao čak i da zablista poput Ane Brnabić u Republici Srbiji. Njihov pokušaj je osujećen, a Agencija za sprečavanje korupcije nije iznevjerila trenutnog vlasnika.

Diplomata u pokušaju je trebalo da razumije da ulazak u službu počinje učenjem/slušanjem i primjerenim ponašanjem. Posebno ukazujem na potonje, jer se aktivnosti, u veoma izazovnoj međunarodnoj areni, pripremaju u više tehnokratskom, nego svečarskom maniru (čitaj kiss-selfie manir). Svrha savremenog pristupa je da se prvo razumiju procesi na koje se želi uticati, posebno vodeći računa o državotvornoj politici sa svojim zakonomjernostima (koje ovdje nema već preko 3 decenije), polazeći od javnih potreba, a tragajući za najpodesnijim, tj. društveno odgovornim rješenjima.

Od ”evropejca” Pejovića se ne može očekivati da razumije naprijed iznijeto, jer istome je bliži autokratski i partitokratsko-poltronski sistem donošenja odluka. Diplomata u pokušaju u dužem trajanju, društveno neodgovorno kombinuje i funkciju starješine državnog organa. Sa primanjima na nivou skoro 10 prosječnih neto zarada i brojnim beneficijama, diplomata u pokušaju se i ne trudi da razumije građane koji ga finansiraju, a žive u uslovima nedostojnih čovjeka usljed nebrige i nemara institucija (oni koji mogu se odlučuju na put u jednom pravcu). Ne pada mu na pamet da preispituje koncept ”zarobljene” države na šta ukazuju partneri sa Zapada, ali hoće Odluku Agencije za sprečavanje korupcije, jer šta je sporno u činjenici da je pojedinac ujedno ambasador, ministar i član GO političke organizacije.

Crna Gora je lider u procesu EU integracija, kaže diplomata u pokušaju, pritom izostavljajući činjenicu da su nam potencijalni izazivači za Balkanskog tigra teritorijalno nesređena i ružičasta Srbija, blokirana Makedonija ili zapaljiva Albanija. Nije neka konkurencija, reklo bi se? Da je kompetentan, kao starješina državnog organa nadležnog za evropske poslove, naložio bi izradu dokumenta o društvenim i finansijsko-ekonomskim aspektima/koristima procesa integracija i kandidovao ga građanima, da mogu bliže da razumiju šta znači koncept slobodnog protoka radne snage i kako će se isti odraziti na njih ili državu Crnu Goru. Ipak se ne radi o bradi znanja, već o prvenstveno neodgovornom i neznavenom pojedincu,  kojem je korupcija i klijentelizam obrazac ponašanja i privređivanja.

Autor je konsultant za međunarodne odnose

Preporučujemo za Vas