STAV

Cijevna, rijeka bez povratka?

Tako su iz “najboljih namjera” pridavili našu i njihovu Cijevnu tamo đe im može biti, na svojoj teriotoriji, i napravili pledirajući za “mini Š.” maksi zločin nad zajedničkom prirodom. To su obavili i fizički i metaforično, iza leđa, izbjegavajući da nas makar informišu “mini” saopštenjem šta namjeravaju
3292 pregleda 8 komentar(a)
Cijevna, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Cijevna, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Ugledni crnogorski naučnik i akademik Radoš Rotković (1928-2013), prije nekoliko decenija, kada je bio urednik na TV Titograd, nagrađen je prestižnim priznanjem za TV emisiju “Rijeke umiru nizvodno”!

Tada smo ih zagađivali otpadom iz uzvodnih fabrika, od izvora do mora, pa su umirale ka’ od najžešćeg gripa, tekući mrtve. Umirale su bez ičijeg “saučešća”, iako su saučesnici bili znani i neznani. Sada ih ubijamo mini hidroelektranam na licu mjesta, da s mjesta mrdnut ne mogu. U rijekama su se nekad u “srećnim vremenima” davili oni koji im nijesu bili vični, a danas nevični, đe god nađu zgodno mjesto, dave rijeke. Tako nešto nam je priredio najbliži, moglo bi se reći i pouzdani susjed, Albanija, ukrivajući se iza dobrosusjedskih odnosa, a navijajući, opširno, za “mini Šengen” po kome treba da živimo “bez granica”, pozivajući nas na ujedinjenje u njemu. Ima nešto lažno u “mini Šengenu”!

Tako su iz “najboljih namjera” pridavili našu i njihovu Cijevnu tamo đe im može biti, na svojoj teriotoriji, i napravili pledirajući za “mini Š.” maksi zločin nad zajedničkom prirodom. To su obavili i fizički i metaforično, iza leđa, izbjegavajući da nas makar informišu “mini” saopštenjem šta namjeravaju. Ili, kad je već stvar u jednom dijelu svršena, da nam kažu šta su uradili, odnosno zašto su ćutali. Sada se diplomatski, kroza zube, prestimava šteta, prije svega, međudržavnim odnosima i nepovjerenjem s obje strane u kome je šteta napravljena s jedne strane. Nejasna je i još jedna namjera s njihove strane. Ta prekrasna i neograničena rijeka Cijevna, teče upravo kroz prostor koji vjekovima neograničeno, napaja albanske žitelje s jedne i druge strane granice. Sada Albanija svojim sunarodnicima sa ove strane, suspenduje to “piće” potajno, bez znanja i alternative! Cijevna je u svim katalozima ljubitelja prirode i prirodne ljepote, predstavljena kao fenomen rijeka, koja je samu sebe ucijevila, da nikome štetu ne pravi a svakojaka zadovojstva čini, svakome svome. Zašto se to čini rijeci miljenici obje strane, koja ima pasport obje države i “diplomatski” pasoš za sav svijet netaknute prirode. Sada se prvi put usudio neko da je takne... I ne samo da je takne, već da ubije i sam pojam o Cijevni.

P. S. Veliki crnogorski zakonodavac i ministar Valtazar Bogišić, umjetnik pravne misli i običajnog prava, ostavio je za pokoljenja poruku... Da se ni svojim pravom ne možeš koristiti na štetu drugoga!... Izgleda, zaludu!

(prch.me)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")