NEKO DRUGI

Ništa dosad nije srušilo Milana Bandića. Mogu li ovi protesti?

Zadnji europski, ali i predsjednički izbori, pokazuju da Bandić gubi potporu birača u glavnom gradu. HDZ to počinje shvaćati ozbiljno i nastoji aktualnog partnera i saveznika pretvoriti u predizbornu metu i neprijatelja
1643 pregleda 0 komentar(a)
Milan Bandić, Foto: BETAPHOTO
Milan Bandić, Foto: BETAPHOTO

Trebao je biti gotov još 2002. kada je Range Roverom s personaliziranim tablicama u alkoholiziranom stanju skrivio prometnu nesreću i pobjegao od policije koju je pokušao podmititi.

Pa su mislili da mu je karijera gotova kad je godinu kasnije doživio moždani udar na sjednici Gradske skupštine.

Pa je trebao biti gotov čim su izbile prve ozbiljne afere. I nakon njih još stotinjak.

Pa kad je izbačen iz SDP-a. Pa kad je izgubio predsjedničke izbore. Pa kad je nakon toga teško izgubio dvoje parlamentarnih izbora. A nedavno i one europske.

Trebao je biti gotov nakon prvog uhićenja. Pa nakon drugog uhićenja kad je kršio uvjete privremenog puštanja na slobodu. Pa kad su u javnost izašli transkripti njegovih razgovora sa suradnicima.

Trebao je biti gotov čim je započelo suđenje.

Ali eto, Milan Bandić još uvijek nije gotov.

Pa ako nije pao nakon svega što mu se dogodilo u zadnjih 18 godina, mogu li ga dokrajčiti sve brojniji prosvjedi koji su ove subote u centru Zagreba okupili više tisuća ljudi?

Nije to prvi javni ustanak protiv Bandića. Sjetimo se onih famoznih prosvjeda u Varšavskoj ulici, također prouzročenih izmjenama GUP-a, kad je Bandić omogućio izgradnju poslovnog centra Tomislava Hovatinčića na Trgu Petra Preradovića.

Prosvjedovalo se i protiv sječe magnolije na Trgu žrtava fašizma, dizao se glas protiv Jakuševca.

Ali ovaj skup gnjevnih Zagrepčana pod nazivom “Dosta je!” trebao bi udariti zadnji čavao u lijes političke karijere Milana Bandića. Ne zato što bi takva pobuna koja raste iz tjedna u tjedan mogla eventualno natjerati Bandića da odstupi s dužnosti na kojoj još od davnih dana ne bi smio sjediti - za što su šanse nepostojeće - već zbog toga što ovaj bunt šalje poruku političkom strukturi u gradu i državi.

I to ne samo HDZ-u koji se s Bandićem nalazi u “talačkoj krizi” - žetončići drže Plenkovića u Saboru, HDZ-ovci drže leđa Bandiću u Gradskoj skupštini - već i samozvanom šefu oporbe Davoru Bernardiću koji je bio Bandićev šegrt, s kompromitiranim gradonačelnikom izlazi na večere i odbija govoriti o “korumpiranom” gradonačelniku.

Ako Bandić dosad nije bio dovoljno kontaminiran za HDZ i SDP, možda će ova provala građanskog nezadovoljstva natjerati mnoge da dignu ruke od suradnje s njim.

I tada bi Milan Bandić konačno mogao biti gotov. Kad HDZ jednom digne ruke od njega.

I jasno, kad se ozbiljno shvati upozorenje da je zagrebačka blagajna prešla milijardu kuna minusa. A kad nema para, nema ni vlasti.

Zadnji europski, ali i predsjednički izbori, pokazuju da Bandić gubi potporu birača u glavnom gradu. HDZ to počinje shvaćati ozbiljno i nastoji aktualnog partnera i saveznika pretvoriti u predizbornu metu i neprijatelja.

Pitanje je, međutim, nastoji li to i Andrej Plenković.

Loš signal Bandiću došao je i s promjenom stanara na Pantovčaku. Zoran Milanović posvetio je svoj premijerski mandat rušenju i zatvaranju Bandića, zbog javnih optužbi za korupciju došao je s njim čak i do suda, a sada je zahvaljujući paktu Kolinde i Bandića osvojio Zagreb i dobio izbore.

Dakle, sve kockice slažu se protiv Bandića.

Padom podrške HDZ-a pada podrška pravosuđa i Ustavnog suda, padom podrške na Pantovčaku pada politički utjecaj na institucije, topi se proračun, počinju suđenja, jačaju prosvjedi...

Živi mrtvac

Je li to sve napokon dovoljno da Bandić, osoba koja je na vlasti u Zagrebu dulje od Franje Tuđmana na čelu države, konačno odstupi, padne, bude smijenjen?

Ili će dočekati - a možda i dobiti - još jedne lokalne izbore u gradu koji ga evidentno više ne može podnijeti, ali ga svejedno, kao po Stockholmskom sindromu, već 19 godina izabire za gradonačelnika?

Bandić toliko je puta već bio “gotov” i toliko dugo već tumara Zagrebom i državom poput političkog “živog mrtvaca” da će biti teško povjerovati kad jednoga dana - možda prije, možda kasnije - padne s dužnosti.

A onda kreće pravi problem: razmontiravanje Bandićeve hobotnice. Ili nešto još gore: nečije preuzimanje te hobotnice.

24sata.hr

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")