STAV

Mračno doba

Kako bi nas pogledao Bog da nam ovovjekovnog gospodara zamijeni sa kojim god iz te hiljadugodišnje tradicije. S kojim god i na koliko god
9330 pregleda 7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović

Zamislite apsurd? "Zapadizovana" istorijska nauka odlučila je iz brutalno-narcističkih razloga da otkrića novih kontinenata, i pomorskih puteva, učini istorijskim limesom i prekretnicom. Tada, četrdesetak godina nakon pada Novog Rima rođen je Novi vijek? Novi vijek za njih, a razdoblje mraka i progona za otkrivene. Predsjednik Đukanović bi, recimo, u negdašnjem posebnom raspoloženju i u ranoj fazi svog istorijskog razvitka, zaključio da je Kolumbo tumaranjem po okeanima nalazio one koje nije tražio? Novi vijek je uselio Osmanlije u Evropu, a Evropljane u Ameriku, Afriku i Aziju! Nas je nagurao u sandžake bez ikakve dobrovoljnosti i saglasnosti.

U prethodećem "mračnom Srednjem vijeku", što mu je nadimak iz sramne ovovremenosti, mi smo imali svoje države, živjeli slobodno, postojali na mapama poznatog svijeta kao narod vrline i časti. Niko nije slutio da će nam nakon tog mraka Novi vijek donijeti najduži i najgušći ikada!

Nakon što su pali Smederevo i Žabljak Crnojevića, nakon što smo protjerani ili okupirani na budućih nekoliko stotina godina, negdje u potpalublju "Santa Marije", rodio se skaredni Novi vijek, koji je isprepletan sa Savremenim dobom, sve do Aušvica valjao krv i smrt kakve svi prethodni vjekovi i postojanja nisu zajedno. U Aušvicu je obesmišljena i krv i umiranje, nakon čega više niko ozbiljno ne računa vrijeme niti se na vrijeme računa.

Staromodni i mračni srednjovjekovni feudalizam potisnut je novovjekovnim i naprednim robovlasništvom? "Otkrivani" su kontinenti ali prije svega, i to za njihovo dobro, otkriveni su i okovani robovi širom: obje Amerike, Azije, Afrike, Australije, ali i mi, robovi graničari, koji su razdvajali novi robovlasnički Zapad i nadirući, novi otomanski feudalizam.

E, u toj nabijeđenoj istorijskoj podjeli epoha živi i naš savremeni gospodar. Sada je, valjda svima jasno otkuda brutalno prepisani porivi "novovjekovnog", "savremenog" čovjeka kod našeg novovjekovnog (i viševjekovnog) predsjednika Crne Gore?

Ovdašnji predsjednik Države došao je, na udžbenički način, do "činjenica" koje uporno ponavlja: "naše zaostajanje za Zapadom posljedica je našeg nesnalaženja u nekoliko vjekova tumaranja po stramputicama Balkana!" Mi smo, dakle, tumarali kaže predsjednik, a Kolumbo, ipak, nije?

Eto, logikom udžbeničkog pokvarenjaka čovjek može doći do zaključka da se mi prosto nismo snašli. Nakon Lazarevića, ni Brankovići, odnosno, Crnojevići, prosto nisu izabrali valjan put, poslije Kosova, u generacijskoj smjeni razdoblja? Potom je bilo nešto malo prilika ali ih je upropastio velikosrpski nacionalizam potaknut s Cetinja, od Petrovića? Logikom udžbeničkog kriminalca čovjek može zažaliti i zbog činjenice što nismo prenebregli okupaciju i otisnuli se u kakav ćošak Amerike ili Afrike da okusimo kolonizatorske slasti Novog vijeka? Nije nam se tada dalo da konačno zaimamo vođu vizionara, poput današnjeg, da u razgrabi plijena i naši vitezovi donesu po koju crnačku, aboridžinsku ili indijansku kožu? Uz ovdašnje, koje su nam ogululi, uz današnje stavljene na šiljak, imali bismo najbolji safari muzej - a to je turistička atrakcija u svakoj turističkoj državi?

Čućete ovih dana kako nabijeđeni patriote nariču nad sudbinom Crne Gore i "dokazanim" atakom klerofašističkih krugova na savremenost naše domovine? Predsjednik Crne Gore bacio je kost u tom pravcu, a on je stručnjak za kosti! Sada je već u poodmakloj fazi svog istorijskog razvitka, a mijenja se mnogo brže nego istorijske prilike.

Klerofašisti, dakle, u transu srednjovjekovlja, dakako mračnog, nasrću na predsjednikovu Crnu Goru?

Koliki bot i diabolid treba da bude čovjek pa da se nakači na ovo perverzno poimanje istorije?

Klerofašisti iz srednji vijek - Srednjovjekovni klerofašisti?

Ni jedna Crkva na svijetu nije, međutim, stradala od fašista i nacista koliko Pravoslavna. Ni jedan crkveni klir nije tako rastučen maljevima i prigodnim pomagalima kao naš. Samo je ta ista Crkva toliko stradala od komunista i nešto manje od Osmanlija. Ni jedan naš vodeći komunista nije završio u nacističkim logorima ali zato crkvene vođe jesu. Oni ključni u Dahauu, a niži klir u Jasenovcu. Ni jedan vodeći komunista nije završio u jami, naprotiv, ali klerikalci jesu koliko je god trebalo.

Udžbenički gledano sve se to zbivalo juče, u našem Savremenom dobu. Ipak, naš Predsjednik istoriju poznaje i primjenjuje na razmjerke. Njemu i kleptonacističkoj družini sve je to dio "Mračnog vijeka"!

Tu gadost o klerofašizmu smislili su nalickani marketing kreteni ili koji drugo kreten sklon okultnom satanizmu.

Hoćemo da ih vratimo u Srednji vijek? Mi vučemo u Srednji, a Predsjednik sizifovski gura u savremenost?

Pa kad bismo u tome nekako i uspjeli valjda bi se Predsjednik obradovao predačkoj otadžbini Ivana Crnojevića i njegovom gospodarskom gradu na Žabljaku u našoj državi Zeti? Obradovao se graditelju Svetog Cetinja - o kojemu danas socijalno brine Vlada. Obradovao se našem zajedničkom Gospodaru čiji prestolni Žabljak danas čuva država u svojoj nabujaloj spomeničkoj kulturi? Kamo sreće da ga čuveni novovjekovni junak Kenjo Stankov Janković nikada nije oslobađao! Danas bi izgledao makar kao u tursko doba, s kraja Novog vijeka - turistička atrakcija u svakoj turističkoj državi!

Klerofašisti su tako izgleda dosegli do Ivanovog doba i razorili njegovu prestolnicu negdje u nekom Srednjem vijeku?

Klerofašisti brane da se danas obnovi? Klerofašisti su teretnom i putničkom prugom, i to po sred sredine, rascijepili starovjekovnu i srednjovjekovnu Duklju? Klerofašisti brane da se konzervatorskim radovima danas sačuva? Klerofašisti dukljanskim kamenjem grade suvomeđe po Rogamima? Klerofašisti su srušili lovćensku kapelu Vladike Rada, a njene posmrtne ostatke ili kosti, kako bi rekao naš ovovremeni Predsjednik, sada valjda čuvaju Lovćenske straže na Svetim Ivanovim koritima? Sve je to pod zaštitom Države, i sve je sveto - Sveto i oburdano!

Pod zaštitom je i laž koja iz ralja nalickanog političkog marketinga kulja svakodnevno - ulijevanjem straha od klerofašizma i straha od povampirenog srednjovjekovlja! Držite klerofašiste pomahnitali je i oznojeni poklič kleptonacista našeg Savremenog doba! Ti kleptomani ni državi ni Crkvi nisu ostavili ništa. Ti lupeži hoće da otmu i ono što je Crnojević zaimao na Cetinju nakon progona iz svoje stare Otadžbine, zaimao pa zavještao, zna se i kada i kome. Kako bi nas pogledao Bog da nakon ove savremenosti, ovog nezapamćenog otimanja i lupežanja, nakon ovih jajarsih skrivalica iza "svetosti države" i "odbrane Svete Crne Gore" opet i konačno svane Sveti Srednji vijek?

Kako bi nas pogledao Bog da nam ovovjekovnog gospodara zamijeni sa kojim god iz te hiljadugodišnje tradicije. S kojim god i na koliko god.

P.S.

Stiglo je i do mene da za svakoga ima ućutkivač i da bi bilo pametnije gledati serije i pisati o neutralnom. Život je jedan i valjda bi ga valjalo čuvati? Podrazumijeva se, zato rasvjetljavamo ovo mračno doba našeg trajanja.

Dakle, svi da radimo svoj posao! Jasno!

E viva Games of thrones!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")