STAV

Trupačke i glavačke

Ludilo se, dakle, nastavlja istom žestinom, a budaletine iz vlasti su trenutno opasniji po Crnu Goru od prijetećeg Korona virusa
7424 pregleda 5 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Direktor poreske uprave Miomir M. Mugoša objavio je da Mitropolija duguje višemilionski iznos za porez. Najavio je da će se država naplatiti od imovine! Poreski dug je laž ogovoreno je iz Mitropolije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će Srbija platiti svaki dug SPC u Crnoj Gori bez obzira bio on realan ili ne. Potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović reagovao je promntno i poručio da Srbija nije gradila, branila i čuvala crkve po Crnoj Gori pa neće ni plaćati poreski dug. Predsjednik Vlade Duško Marković promrmljao je nešto slično u Londonu na međunarodnoj konferenciji. Juče je razgovjetno saopštio da se SPC stavila iznad države što je nedopustivo!?

Ovaj uvod je bio neophodan jer otkriva mnogo sakrivenog. Ostalo je samo nejasno ko je gradio naše Crkve i Manastire, ko ih je čuvao i branio? Znamo, međutim, ko ih je raskrivao, palio i oburdavao, što i nije malo znanja.

Ludilo se, dakle, nastavlja istom žestinom, a budaletine iz vlasti su trenutno opasniji po Crnu Goru od prijetećeg Korona virusa. I kod nas, sve je krenulo sa pijace, kao u Kini - sa pijace koja se zove Parlament, u kojemu se ljudi tretiraju kao životinje.

Poreska uprava bi, prije nego se i utvrdi poreski dug, da naplati porez od imovine Mitropolije, kojoj se istovremeno spori vlasništvo nad imovinom? Bez obzira što našoj Crkvi ne treba pomoć da plati svoje obaveze, pod uslovom da državni organi konačno saopšte kako da se to uradi, dočekana je na nož Vućićeva izjava da će platiti Srbija? Zašto? Zar SPC u Crnoj Gori nije tretirana kao okupatorska, i to od budaletina koje su cijelu istoriju pravoslavlja uvaljale u brlog? Zar budaletine nisu saopštile da njene Eparhije čuvaju infrastrukturu Velike Srbije? Zar nije normalno da onda za okupatorsku Crkvu Velike Srbije, mala Srbija plati porez?

Ne! Budaletine imaju plan: svakodnevno govoriti o bogatstvu Pravoslavne Crkve, o tome da ima mnogo, a da ne plaća ni malo, o tome da joj kao i svojevremeno treba oteti - njoj i kulacima, da je sve to narodno i državno, da se Crkva bavi biznisom, a da profit iznosi u Srbiju i Rusiju?

A da kratko uporedimo neuporedivo i izvučemo zaključke;

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović ne plaća porez ni za ono malo biznisa što se zvanično vodi na njegovo ime! Ono što je nezvanično išlo preko njega ili je nezvanično On stajao iza, poput šverca cigareta, nikad nije oporezovano. Vođa DPS-a nije plaćao obaveze ni prema Dušku Kneževiću, odnosno, sa kartice Atlas banke je toliko "pucao" da je zaboravljao i da "puni". Isti odnos ima prema privatnim putovanjima državnim avionom - leti i ne plaća.

Kupio bi i vilu na Gorici, možda, koja je inače "ničija" ali čeka da joj padne cijena? Njegovu DPS pomažu socijalni slučajevi tako što odnesu novac kod njenog računovođe pa onda on to rasknjiži? Kada je došao na vlast imao je "duplo golo" rečeno jezikom domino igranja. Tri decenije potom većina stanovnika su dupli golaći, a predsjednik, čuveni poreski platiša, stekao je bogatstvo za Forbsovu listu! Šta je god dotakao rukom pozlatilo se - domino efekat! Kupio je, skromno, udio u Prvoj banci i to kod rođenog brata, a da prije toga nije imao ni banke, ni prebijene pare. Neću ovoga puta o satovima, odijelima, jahtama i alatima jer mi se prosto gadi pošto bih morao da se pozabavim i profilom ličnosti onoga koji juriša da trupačke uleti u istoriju - otac nacije i crkve već sada, na pola puta, doslovce je zadužio generacije, što trupačke, što glavačke.

Dakle, da ne zaboravimo, Mitropolija se stavila iznad države. Crkva se drznula da se brani, da kritikuje Zakon koji se tiče upravo nje, da protestuje? Nedopustivo? Litije su pokreti skrivenih i ne skrivenih četnika, četnikuša i četničića? Kako reče naš višestruko nagrađivani književnik M.Popović: "hibrid Islamske revolucije i Kju-kluks-klana (KKK), pokreta koji je u Sjedinjenim Državama kroz istoriju koristio terorizam – fizičke napade i ubistva – protiv grupa i pojedinica koji su im se suprotstavljali"! Njegoševa nagrada od jutros traži azil ili, makar, dobrovoljno smještanje u karantin dok virus ludila ne mine. Čim se vrati iz Hrvatske pjesniku, koji ima potvrdu i da je književnik, treba izmjeriti temperaturu. Mutirali oblik korona virusa kod nas ne napada respiratorni trakt nego trupove i glavu, pa su i posljedice lako uočljive. Ubi nas nejaka riječ i dijareja.

Ministarstvo kulture, od svih aktera, jedino nema ovaj dualitet i ne zaključuje podvojeno o zbivanjima i prilikama. Ništa im ne izlazi iz glave! Na prekrečenu trobojku neko je napisao "Srbe na Vrbe"! Bogdanovićeve službe za zaštitu i spasavanje spomenika kulture zaključuju kako su to uradili isti oni koji su prethodno oslikali i trobojku. Trupački - Nego što! Trupački, kako i dolikuje kulturnim radnicima. Srbi, litijaši i mantijaši evo stotinu godina jedva čekaju da im se omogući dovoljan broj vrba kako bi se nesmetano ljuljuškali na suncu i vjetru? U dva poteza Bogdanović želi da matira domaće izdajnike i oveseli strane prijatelje. U teoriji šaha, koliko se sjećam, moguće je i to. Radi se o čuvenom "Budalinom matu"! Prvo glavačke, pa trupačke!

Zlatio se korona virus - nas će ubiti duplo golo!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")