KOMENTAR NEDJELJE

Bog ne pomaže za EU

Kako je, makar u odnosu na EU, prošlo vrijeme varanja, crnogorske vlasti će sada morati ne da naprave mali napredak nego da impresioniraju EU da makar privremeno zadrže sadašnju poziciju
16465 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2020. 09:39h

Ako bi evropskim mjerilima računali dvomjesečne efekte Zakona o slobodi vjeroispovijesti, onda bi ispod crte mogli da upišemo - nek nam je Bog u pomoći.

Prvo, neuspjehom je završen rad na Odbora za sveoubuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, iako je Brisel požurio da pitanje uspostavljanja povjerenja u izborni proces štrikira kao obavljen zadatak.

Dodatno je narušena sloboda izražavanja zbog policijsko-tužilačkih akcija protiv onih koji su se, prema mjerilima tih “vaspitnih“ organa, nevaspitano ponašali po društvenim mrežama i novinara koji nijesu obavljali posao kako nalažu pravila profesije.

Vlada je uzela 155 miliona eura naših para za opstanak Montenegro erlajnsa i to, po svemu sudeći, mimo pravila EU o konkurentnosti što se direktno odnosi na do sada jedino neotvoreno poglavlje 8 (Konkurencija) u pregovorima sa EU.

I na kraju, poremećeni su dobrosusjedski odnosi sa Srbijom za šta je teret krivice na Beogradu, iako se crnogorske vlasti ne mogu ponašati kao francuska sobarica u cijeloj ovoj situaciji. Kad bismo već morali da konstatujemo neki napredak, onda bismo mogli reći da nas su jedino Milivoje Katnić i njegova optužnica protiv Slavoljuba Miga Stijepovića i nekoliko aktivista DPS-a u aferi Koverat približila EU.

Prije neki dan održana je debata “Prednosti i nedostaci nove metodologije pristupanja EU”.

Ishod EU ponude Crnoj Gori i Srbiji da mogu birati da li će nastaviti pregovore po važećim pravilima ili po novoj metodologiji je izvjestan kao rezultat izbora u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Makedonija i Albanija počeće pregovore po novoj metodologiji, dok je Aleksandar Vučić rekao da su “njegove lične simpatije na strani nove metodologije”, a premijerka Ana Brnabić razradila: “Nova metodologija mi izgleda dosta jasnija i praktičnija, nudi izvjesnu perspektivu pregovora u grupisanim poglavljima, a nudi i mogućnost mnogo značajnije finansijske podrške kako bi poduprili reforme u tom pravcu”.

Nova metodologija omogućiće da ostale zemlje zapadnog Balkana prestignu Crnu Goru, ako u njima bude postojala efektivnija politička volja od one u Crnoj Gori. Suštinski, nova metodologija može biti uvođenje principa konvoja na mala vrata, umjesto regate - sve članice zapadnog Balkana zajedno, umjesto pojedinačnog na zaslugama zasnovanog ulaska u EU”

Podsjetimo, kolegijum komesara Evropske unije je 5. februara usvojio novu metodologiju pristupanja EU čija je suština u kredibilnosti, predvidljivosti, dinamičnosti i jakom političkom uticaju. Iako je dosta stvari još u magli koja bi trebalo da se raziđe na majskom Samitu u Zagrebu, ono što ohrabruje su sljedeće činjenice - jači i prisutniji politički uticaj na sami tok pregovora, čega je malo bilo do sada, brža raspoloživost sredstava iz EU fondova u slučaju napretka u određenoj oblasti, ali i zamrzavanje ili povratak na staro u nekoj oblasti, ako dođe do nazadovanja.

U prevodu, neće se ubuduće dobiti dva negativna Radna dokumenta o stanju u oblastima 23 i 24, za 2018. i 2019. godinu, i neformalna klauzula balansa.

Po novim pravilima, poruka iz EU da nešto ne valja biće praćena štapom i obustavaom isplate EU sredstava u problematičnoj oblasti.

Brisel je shvatio da se onaj diplomatsko-birokratski novogovor, koji je godinama forsirao, na Balkanu ne razumije, pa ga je unaprijedio sa nama razumljivim izrazom.

Umjesto 35 poglavlja predloženo je šest klastera(cjelina) u koja su ta poglavlja grupisana - Osnovna prava (uključujući trenutna poglavlja 23 i 24), Unutrašnje tržište, Konkurentnost i inkluzivni rast (od transporta do ekologije), Zelena agenda i održiva povezanost, Resursi, poljoprivreda i kohezija, i Spoljni odnosi.

Još je nepoznanica je da li će klasteri biti otvarani jedan po jedan, što je prvobitno zagovarala Francuska, ili će na kraju biti usvojeno ono što je intencija u metodologiji usvojenoj 5. februara, da se svi klasteri otvaraju istovremeno nakon ispunjenih mjerila.

Dakle, dilema da li bi Crna Gora mogla otvoriti samo prvi klaster, s obzirom na to da nije zatvorila postojeća privremena mjerila za poglavlja 23 I 24, ili će odmah moći da otvori sve klastere, mimo onog u kojem bude poglavlje Konkurencija.

Vladimir Vučković, doktor na Univerzitetu u češkom Brnu i saradnik CGO je odmah uočio - nova metodologija omogućiće da ostale zemlje zapadnog Balkana prestignu Crnu Goru, ako u njima bude postojala efektivnija politička volja od one u Crnoj Gori.

Suštinski, nova metodologija može biti uvođenje principa konvoja na mala vrata, umjesto regate - sve članice zapadnog Balkana zajedno, umjesto pojedinačnog na zaslugama zasnovanog ulaska u EU.

Nova klasa u Crnoj Gori nije slijedila jedna od potencjalnih obrazaca, viđenih u “novim članicama” EU - da tokom pregovora sa EU postane najveći zagovornik vladavine prava kako bi zaštitila kapital prethodno stečen na nezakonit način.

Novom metodologijom crnogorskim vlastima se ispod nogu izvlači jedini preostali legitimacijski tepih. Na šarama tog tepiha nacrtana je karikatura evropskih i demokratskih vrijednosti koju nosi crnogorska vlast u nedostatku jake i jasne provropske alternative.

Još Abraham Linkoln je rekao: Neke ljude možeš varati neko vrijeme, neke ljude možeš varati cijelo vrijeme, ali ne možeš sve ljude varati sve vrijeme.

Kako je, makar u odnosu na EU, prošlo vrijeme varanja, crnogorske vlasti će sada morati ne da naprave mali napredak nego da impresioniraju EU da makar privremeno zadrže sadašnju poziciju. Ako to ne razumiju, danas popularnim rječnikom rečeno - nek im je Bog u pomoći. I svima nama sa njima ovakvim.