STAV NOVINARA

Visibabe i punoglavci

Voda koja teče Bukovicom je A1 klase, što znači da se može piti direktno iz rijeke. Građenjem hidroelektrana na Bukovici, ta bi se rijeka stavila u cijev
204 pregleda 2 komentar(a)
Bukovica, Foto: Printscreen
Bukovica, Foto: Printscreen
Ažurirano: 22.02.2018. 06:50h

Postoji u Crnoj Gori vrsta koja ne postoji nigdje u svijetu, a zove se koncesionar malih hidroelektrana. Stručno rečeno steno-endemska vrsta. Iako ima malo jedinki, poznata je po tome što je netrpeljiva prema svim ostalim vrstama, a posebno prema ove tri: ljudima koji žive na prostoru gdje bi da prošire svoje stanište, visibabama i punoglavcima.

Do sada su se ukrivali, zauzdavali vodotoke, ostavljali ljude, visibabe i punoglavce bez vode, a onda su shvatili da su ojačali toliko da mogu jasno i glasno da kažu: “Ovo je naše i ništa nam ne možete”.

Isturiše prije nekoliko dana i svog glasnogovornika, kome zasmetaše svi koji govore protiv njegovih gazda, a posebno oni koji argumente iznose ekavicom, i reče: “Pa šta ako uništimo par visibaba i punoglavaca”. Ljude nije pominjao, ali se to možda podrazumijeva.

On je to kazao u polemici oko zaštite rijeke Bukovice, gdje je koncesije na vode za period od 27 godina dobila firma "Hidra MNE" i ima namjeru da gradi dvije mini centrale.

Rijeka Bukovica kod Šavnika je stanište steno-endemske vrste, što znači da se samo na tom mjestu u čitavom svijetu nalazi ta vrsta. Članica Komisije za standarde Evropske unije u oblasti akvatičnih ekosistema i profesorica Univerziteta u Novom Sadu dr Snežana Radulović, pojasnila je da je Bukovica jedina rijeka u svijetu u kojoj je nastanjen stenoendemit vodeni cvijet, veoma stara vrsta krilatih insekata, koja je zaštićena svjetskom konvencijom i čije stanište mora ostati netaknuto.

Nejasna mi je ideja da se na Bukovici, koja čini neverovatnih 0,01 odsto vodene površine opštine Šavnik, grade male hidroelektrane! Koju će korist imati investitor ako taj podatak govori da je reka za te namene potpuno hidrološki nekorisna”, pitala je Radulović.

Stručno i na ekavici, što je iznerviralo predstavnika koncesionara. A nije trebalo. Što se nervirati, kada će se završiti posao. Evo, to se desilo i sa Šekularskom rijekom, pa je selo Šekular kod Berana ostalo bez nje. Završiće se to i sa Lještanicom, Mojanskom rijekom i ostalima. Neće biti visibaba i punoglavaca, a ljudi će se sami iseliti, jer će ostati bez vode.

I za Bukovicu treba primijeniti isti sistem. Voda koja teče Bukovicom je A1 klase, što znači da se može piti direktno iz rijeke. Građenjem hidroelektrana na Bukovici, ta bi se rijeka stavila u cijev.

O vrijednosti vode razmišljamo tek kada nestanu izvori, pa se sada diže narod da se buni. Džaba im je to. Ministarstvo ekonomije je već za 12 malih hidroelektrana dalo status povlašćenog proizvođača, a u okviru do sada potpisanih ugovora u narednim godinama biće izgrađeno ukupno 53 male hidroelektrane. Ove godine je planirano puštanje u rad četiri. Podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije pokazuju da je povlašćenim proizvođačima lani isplaćeno 4,52 miliona eura podsticaja. Isplata podsticaja počela je 1. maja 2014. godine i do kraja prošle godine po tom je osnovu isplaćeno 7,53 miliona eura.

Država daje dozvole, država odobrava i površne i potpuno bespredmetne elaborate o procjeni uticaja na životnu sredinu. Izdaju se ekološke saglasnosti za projekte kojima se uništava priroda, otimaju prava na korišćenje vode mještanima, uništavaju pejzažne, kulturne i tradicionalne vrijednosti.

A zarad čega? Zbog zarade nekoliko povlaštenih ljudi, među kojima su sin(ovi), kumovi, prijatelji, bivši šverceri cigareta...

Ne pomažu tu ocjene, kako bi rekli predstavnici koncesionara, “uvezenih stručnjaka”, kada imamo naše koje možemo platiti da urade elaborate bez elementarno potrebnih podataka, rađene po sistemu copy-paste.

Radulovićeva je ocijenila da elaborati, što se tiče Bukovice, nemaju ni pravno-tehničku ni naučnu potporu, da podacima koji su korišćeni potiču od 1949. do 1983. godine, i iz projekta iz 2007, čiju izradu je finansirala vlada Norveške, a čiji su podaci delimično korišćeni. Ona je apelovala na javnost, Vladu, Agenciju za zaštitu životne sredine i investitora da se Bukovica stavi pod strogu zaštitu i da joj se namjena potpuno promijeni.

Džabe joj je to, sve dok priča na ekavici. I dok Vlada svoje građane smatra praznoglavcima, a koncesionare ljubičicama.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")