SVIJET U RIJEČIMA

Ojačaće žudnja za čvrstom rukom države

To su međutim loše vijesti za preduzetnike. Jača država znači i veće porezi, više birokratije i pravila, duže procese prilikom donošenja odluka i manje novca u džepovima potrošača
1822 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kriza izazvana korona virusom ostaviće ogromne posljedice. I to ne samo u pogledu broja žrtava i neminovnog ekonomskog pada. Promijeniće se i odnos prema državi

Kriza izazvana korona-virusom je smrtonosna i katastrofalna. I biće još gore. Ali, jednom će i ona proći, a svijet će nakon toga da bude drugačiji. Strahovi, patnja, koje je izazvao virus ostaviće pečat na dušama ljudi. Mnogi građani bogatog Zapada će se, mnogo snažnije nego do sada, zalagati za snažnu državu; državu koja će ih bolje zaštititi. Jer samo država - ako iko - može da pobijedi ovakve opasnosti kao što su pandemije.

To su međutim loše vijesti za preduzetnike. Jača država znači i veće porezi, više birokratije i pravila, duže procese prilikom donošenja odluka i manje novca u džepovima potrošača. Samim tim biće manje potrošnje i privrednog rasta. Ali, ako je to cijena da se ovakva kriza ne ponovi, onda će to većina Njemaca i Evropljana da prihvati i odobri.

Odlučnije nego do sada

Država treba da riješi probleme: ako je moguće da spasi sva preduzeća i radna mjesta. Treba da pruži izdašne garancije, poreske olakšice i stane uz velike koncerne koji su u finansijskim poteškoćama. I upravo tako već sada rade države Evropske unije, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države ili Kanada. Sa svakim danom kojim se kriza produžava, sve će veće biti nepovjerenje u tržišta i sve veća čežnja za državom koja sve organizuje i štiti.

Država će izvući pouke iz krize: odlučnije nego do sada odlučivati, na primjer, o tome gdje će se proizvoditi i pakovati ljekovi - jer nije važno samo gdje oni mogu jeftino da se proizvode, da li u Kini ili u Indiji. Ključno je da se obezbijedi da u slučaju krize ljekovi budu dostupni u dovoljnim količinama. Čak i ako to znači da će cijene važnih preparata porasti ako se proizvode na Zapadu, a ne u zemljama s niskim primanjima. Građani će to prihvatiti, jer više bezbjednosti se ne može dobiti besplatno. To važi za ljekove, ali i za ostale proizvode i usluge. Sve što je važno za društvenu i privrednu dobrobit jedne države, ne bi smjelo više da se prebacuje u inostranstvo. Eksperti govore o „kritičnoj infrastrukturi“. Šta tu konkretno spada, a šta ne, to dugo nije bilo jasno - barem u Njemačkoj. U budućnosti će se, zbog sumnje, proizvoditi u zemlji.

Država može da bude i problem umjesto rješenja

No, pozivanje na brižnu državu može ponekad da izazove više problema nego što može da ih riješi. Samo da podsjetim: epidemija korona virusa izbila je u državi koja kontroliše sve, u totalitarnoj državi.

U državi koja tvrdi da štiti svoje građane, a koja to nije uspjela. Državi koja iz prethodnih sličnih pandemija nije izvukla pouke. Političari, donosioci odluka iz jedne države kao što je Kina, ne moraju da odgovaraju svojim građanima.

I zato mogu, bez imalo arogancije, da konstatujem propast Pekinga. A kako će se Evropska unija i Sjedinjene Države nositi sa krizom, to je još uvijek otvoreno pitanje. Jača država ne znači automatski i bolja zaštita građana. U jednoj istinskoj demokratiji, punoljetni građani koji kritički razmišljaju moraju zajedno sa državom da preuzmu odgovornost - kako bi se prevazišla ovakva kriza.

(Deutsche Welle)