LOVAC NA ZMAJEVE

O ministru i djeci

Bijedno je i mizerno, kako ministar kaže, političke i bilo koje poene prikupljati na nečijoj djeci! Ja bih samo dodao - posebno na sopstvenoj! A baš ministar Hrapović to čini
33728 pregleda 79 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.03.2020. 10:30h

U ovom vremenu kada su svi naši resursi usmjereni na borbu protiv virusa covid-19 sa kojim se, nažalost, suočavamo, i kada svi naši novinari i urednici rizikuju zdravlje, a neki sa hroničnim problemima i živote, radeći po 15 sati dnevno da bi dali svoj doprinos spasu zemlje i građana, u ovom vremenu kada kao kolektiv dajemo nesebičnu pomoć zajedničkoj borbi za opstanak, između ostalog i zalaganjem da građani budu maksimalno odgovorni u poštovanju odluka NKT, ali i da budu zaštićeni od nepotrebne i opasne sigmatizacije i progona, dakle u jednoj krajnje dramatičnoj situaciji, primoran sam, kao i ministar zdravlja Kenan Hrapović da se oglasim povodom jedne druge teme. Kao javni djelatnik prije svega.

Bijedno je i mizerno, kako on kaže, političke i bilo koje poene prikupljati na nečijoj djeci! Ja bih samo dodao - posebno na sopstvenoj! A baš ministar Hrapović to čini. Pokušava da očite propuste koje su on i supruga učinili u vaspitanju prikrije pričom o neupitnim standardima o zaštiti prava djece i privatnosti. Što sa konkretnim slučajem ima veze koliko i odluka o objavi spiska svih građana u samoizolaciji sa borbom protiv virusa covid-19. Zato bi ministar trebalo da se obrati kao odgovorni javni službenik, a ne kao otac. To je prvo. I da podnese ostavku. To je minimalno što treba da učini. Ako već premijer ne može da ga smijeni. Čak i ako su medicinske maske došle iz stomatološke ordinacije gdje se sa virusom covid-19 bori i Hrapovićeva supruga, skandalozno je da sa njima punoljetna kćerka pravi foto-sešn za instagram prijatelje. Tužno je što ministru koji je na prvoj liniji fronta u borbi protiv korona virusa treba objašnjavati da je, najblaže rečeno, neprimjereno da u vrijeme kada kuburimo sa nabavkom istih tih maski i kada Vlada i NKT ulažu, kako kaže premijer, maksimalne napore da dođu do te deficitarne robe i zaštite prije svega medicinsko osoblje - da u takvoj situaciji djeca ministra zdravlja koriste iste te maske za self-promotion po društvenim mrežama.

U ovom vremenu kada su svi naši resursi usmjereni na borbu protiv virusa covid-19 sa kojim se, nažalost, suočavamo, i kada svi naši doktori i medicinsko osoblje rizikuju zdravlje, a neki sa hroničnim problemima i živote, kada epidemiolozi, pulmolozi, medicinske sestre, tehničari, kompletan bolnički sistem širom CG ulažu maksimalne napore, a čemu svoj doprinos daju i članovi Sindikata ljekara, apelujući na premijera da obezbijedi što više maski, rukavica, respiratora - krajnje je neprimjereno da im ministar zdravlja odgovara: “Ostanite u izolaciji (medijskoj), tako ćete dati više doprinosa!”

U ovom vremenu kada su svi naši resursi usmjereni na borbu protiv virusa covid-19 sa kojim se, nažalost, suočavamo, ono što očekujemo od ministra je makar da bude pristojan. Ako nije odgovoran i ako ostavka nije nešto što sam prepoznaje kao jedini minimalni potez i žrtvu nakon ovog skandala, onda nije trebalo da odgovara, niti se upušta u “druge teme”. Bijedno je i mizerno, kako bi rekao ministar, Sindikat doktora, koliko god bio nereprezentativan, sumnjičiti za širenje fake news, što je očito postala mantra i odbrambeni mehanizam kompletne Vlade kada se nađe u ćorsokaku zbog svojih loših postupaka. Takođe je tragikomično to što radi ministar pa skandal, za koji je samo on odgovoran, stavlja u kontekst svog “imena i prezimena”, što implicira zaključak da je nereprezentativni Sindikat doktora još jedna sumnjiva organizacija u Crnoj Gori, čak možda povezana i sa Svjetigorom, koja podriva napore naših časnih ministara i prvaka vladajuće koalicije na preporodu države.

I na kraju, u ovom vremenu kada su svi naši resursi usmjereni na borbu protiv virusa covid-19 sa kojim se, nažalost, suočavamo, primoran sam i ja da se poput ministra Hrapovića obratim javnosti povodom jedne druge teme. Sada kao otac.

Moja supruga i ja smo za nepunih tridesetak godina djecu vaspitavali da budu dobri ljudi i da nas svojim ponašanjem nigdje ne postide. To je značilo da nikad ne traže ili očekuju za izlazak stotine eura, da izbjegavaju društva “zlatne mladeži” ministarske i tajkunske, u kojima se ispijaju Don Perinjoni, nose Luj Viton patike od 800 eura, šetaju Valentino torbe od 5 hiljada, Guči cipele od 3 hiljade ili Dior haljine, poput one prve dame, od nepunih 7 hiljada. Trudili smo se da ih vaspitamo da se u društvu ističu empatijom, ljubavlju, znanjem, a ne kešom, krpicama i torbicama najskupljih modnih brendova. Sad vidim da smo u odnosu na ministra Hrapovića i njegovu suprugu potpuno zakazali. Zato molim našu djecu da nam oproste. I da koliko sjutra svoje naloge na društvenim mrežama počnu, za primjer drugima, koristiti za promociju svih vitona ovog svijeta, koje bi za tu kampanju pozajmili od “zlatne mladeži”. Jer očito ministar smatra da se na tim vrijednostima gradi budućnost ove države.

Kako vas nije sramota, ministre?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")