KOMENTAR NEDJELJE

Imunitet krda

Nepotpisano reagovanje Socijaldemokrata (SD) na navode Sindikata doktora medicine, u kojem su stali u odbranu svog ministra Kenana Hrapovića, samo je pokušaj te partije, a skoro sve partije u Crnoj Gori su sklone tome, da nas kao krdo vakciniše od bilo kakvog kritikovanja
31971 pregleda 32 komentar(a)
Hrapović u obilasku barske bolnice, Foto: Ministarstvo Zdravlja
Hrapović u obilasku barske bolnice, Foto: Ministarstvo Zdravlja
Ažurirano: 29.03.2020. 14:20h

Pojam imunitet krda odnosi se na situaciju kada u populaciji ima dovoljno imunih na zarazu da se ona prestane širiti. Pri tome, nije važno da li je imunitet nastao kao posljedica vakcinacije ili zbog antitijela kod ljudi koji su preležali bolest.

Nepotpisano reagovanje Socijaldemokrata (SD) na navode Sindikata doktora medicine, u kojem su stali u odbranu svog ministra Kenana Hrapovića, samo je pokušaj te partije, a skoro sve partije u Crnoj Gori su sklone tome, da nas kao krdo vakciniše od bio kakvog kritikovanja.

Zamjenom teza - od hijerarhijskog krivca što medicinski radnici nemaju zaštitnu opremu treba napraviti oca i političku žrtvu - i uz dozu partijskog etiketiranja, treba ućutkati svaku kritiku radi jačanja imuniteta partije i sistema vladanja.

Krdu treba da postane dodatno prihvatljiv nerad, partitokratija i sa njom prateća nesposobnost kadrova, funkcionerske privilegije i sinekure, vrijeđanje zdravog razuma… I to sve, kako kaže SD, “u momentu kada se kao društvo nalazimo pred najvećim zdravstvenim izazovom u našoj novijoj istoriji”.

Kada, osim brige za biološki opstanak i ekonomiju, nijesu manje važna pitanja demokratije, ljudskih sloboda, uključujući i slobodu izražavanja.

Treba na vrijeme to vakcinisati. I na papagajsko ponavljanje iz vlasti - nije sad vrijeme za kritike, treba odgovoriti - nije vrijeme ni za ćutanje.

Upravo ovakve granične situacije su najbolji skener stanja jednog društva. I deformitete ne treba držati na terapiji i na respiratorima. Zato što oni prijete da ugroze i ono dobro što je urađeno.

Sindikat doktora medicine u otvorenom pismu premijeru,Dušku Markoviću, samo je saopštio ono što svi u zdravstvenom sistemu, i šire, znaju - da je izgubljeno dragocjeno vrijeme u dvomjesečnom uvjeravanju Hrapovića da imamo sve i da smo spremni za novi virus, iako zdravstvenim radnicima nedostaje lične zaštitne opreme.

Da su Sindikat doktora medicine i epidemiolog Milena Popović Samardžić u pravu, najbolja su potvrda slučajevi inficiranog ljekara u Baru, te smještanje u izolaciju praktično čitave smjene Urgentnog centra Kliničkog centra ili osoblja Doma zdravlja u Andrijevici.

Popović Samardžić je samo javno progovorila. Nije da nijesu ranije i ona i neki drugi slali pisma Vladi i Hrapoviću ili usmeno upozoravali rukovodeći kadar zdravstvenih institucija.

Neki su o tome ćutali ili slali anestezirajuće poruke da je sve u najboljem redu, poput pojedinih predstavnika “reprezentativnih” sindikata koji su sebi dozvolili da postanu “zdravstvena” verzija Pinka koja se vlasti može obiti o glavu, kao što im se posljednjih nekoliko mjeseci obija o glavu onaj originalni Pink.

Malo je profesija kao što je ljekarska u kojoj je linija između spasioca, heroja i ubice tako tanka.

Neadekvatano opremljeno medicinsko osoblje na prvoj liniji odbrane od korone predstavlja opasnost za sebe, za svoju porodicu i okruženje, i za pacijente.

Zato je Popović Samardžić heroina u doba korone.

Ona je u pismu navela da “demonstriranje privilegija i moći od strane ministra Hrapovića i njegove familije jednom mora biti završeno”.

Čini se da je njegov mandat ministra završen. Samo izgleda da Hrapović i SD to nijesu još shvatili.

Prvo, Marković je u odgovoru poručio - neću tolerisati privilegije, niti pristup i lični odnos koji ne priliči situaciji i izazovu u kojem se nalazimo. Držaćemo ga za riječ. Drugo, odnedavno je predsjednik Nacionalnog koordinacionog tima Milutin Simović, iako je Zakonom o zaštiti stanovništva propisano da je predsjednik tog tijela “predstavnik Ministarstva zdravstva”. Marković je, dakle, uradio međukorak. Hrapović više ne sjedi za bankom Nacionalnog koordinacionog tijela, kao što je to bilo u vrijeme dok su se ispred KBC-a razvlačili šatori za “odlaganje medicinske opreme” koji će, kada vrag odnese šalu, biti postavljeni za ono što im je i namjena - za trijažu.

I na kraju, to što je predsjednik države, Milo Đukanović, juče obišao KCCG mimo prisustva Hrapovića je slikovita poruka.

Hrapović zna da su on ili dio njegovih saradnika i prije imali razlog da podnesu ostavke. Ali, sebi je uvijek lako naći opravdanje da bi se zadržala funkcija ili ubijediti one koji obnašaju funkcije da nema razloga za smjenom ili razrješenjem. Čak i kada se takva opravdanja nalaze kada su ljudski životi u pitanju.

Došao je na čelo jednog od najozbiljnijih sistema, koji su urušavali i oni prije njega. Podsjetimo se samo maligne ideje Budimira Šegrta o privatizaciji dijela zdravstenih institucija i na još neutvrđenu odgovorenost u slučaju infekcije beba u Bijelom Polju zbog koje je Miodrag Radunović bio primoran da podnese ostavku.

Zbog fenomena krda, crnogorsko društva je postalo imuno na mnoge devijacije. Šegrt je sada ambasdor Crne Gore u Poljskoj, Radunović dekan Medicinog fakulteta, a Boban Mugoša dvije decenije upravlja Institutom za javno zdravlje, i u ovoj situaciji daleko je najodgovorniji strateg crnogorske odbrane.

U takvom sistemu Hrapović je, iskoristiću frazu koja se pripisuje različitim političarima, bio kao Botičeli - lijep i beskoristan.

Sada samo može biti koristan vrhu vlasti. Kao prvi politički glineni golub koji bi mogao biti okrivljen i razriješen u slučaju novog propusta u doba korone.