OTVORENO PISMO

Sve će biti u redu

Predivno je vidjeti koliko je Crveni krst aktivan u Crnoj Gori, i ohrabrujem vas da koristite hashtagove #AllTogether i #SviZajedno kada objavljujete ili šaljete tvitove o pozitivnim primjerima kako crnogorski prijatelji pomažu prijateljima, a komšije pomažu komšijama
25583 pregleda 9 komentar(a)
Volonteri Crvenog krsta, Foto: Twitter/Crveni krst CrneGore
Volonteri Crvenog krsta, Foto: Twitter/Crveni krst CrneGore

Dragi prijatelji,

Duboko sam bila dirnuta nedavnim scenama iz Italije ljudi koji se okupljaju na svojim balkonima da pjevaju ili sviraju komšijama. To je zasigurno počast italijanskom duhu, duhu koji, znam, Crna Gora takođe dijeli. Inspisali su me ručno urađeni transparenti sa italijanskih balkona koji su bodrili ljude da ostanu jaki i nadu koju dijele putem #Tuttoandrabene, odnosno, „Sve će biti u redu.“ U Crnoj Gori, rekli bismo #BićeOK.

Dok se globalna zajednica trudi da se suoči sa izazovom globalne pandemije, ovo je sigurno vrijeme za slavljenje priča o nadi i za pamćenje da tutto andra bene. Svi treba da ostanemo jaki u borbi protiv ovog virusa, što uključuje i pomaganje jedni drugima.

Crna Gora i Sjedinjene Države su prijatelji, partneri i saveznici u odnosu koji je izdržao test vremena. Dijelimo vrijednosti i demokratska načela. Napori svake države da oslobodi globalnu zajednicu od COVID-19, naravno, počinju s onima koji su nam najbliži – našim porodicama, prijateljima i komšijama. No, dok se trudimo da se oporavimo kod kuće, moramo raditi i na tome da pomognemo našim partnerima da se oporave kao zajednica. S tim ciljem, grupa G20 sastala se 26. marta kako bi preduzela potrebne korake za dugoročno obnavljanje naše ekonomske sigurnosti, kao i da počnemo pripreme za borbu protiv mogućih budućih izazova. Znamo da svi moramo učiniti svoj dio kako bismo doprinijeli ublažavanju posljedica krize.

U tom naporu, pozdravljamo saradnju sa bilo kojom zemljom koja se ozbiljno bavi ovim globalnim izazovom. Ako neka zemlja vjeruje da ona može povećati proizvodnju ili efikasnije raspodijeliti višak postojećih kapaciteta širom svijeta, pozdravljamo napore da to učini. Prema uputstvu predsjednika Trumpa, američka administracija raspoređuje čitav niz američkih resursa za suzbijanje i sprječavanje širenja COVID-19 ne samo kod kuće, već i širom svijeta. Takođe, sarađujemo s međunarodnim partnerima iz javnog i privatnog sektora, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kako bismo brzo poboljšali svoje znanje o virusu, saznali više informacija vaznih za donošenje javno-zdravstvenih odluka, koordinisali napore za pomoć najteže pogođenim zemljama i ubrzali istraživanje i razvoj vakcine, terapije i dijagnostike. Sjedinjene Države su posvećene zdravstvenim inicijativama širom svijeta. U stvari, SAD ostaje najveći finansijer SZO i toj organizaciji obezbjeđuje više od 100 miliona dolara godišnje procijenjenih doprinosa, odnosno 22% ukupnih doprinosa.

Ovo je samo prvi dio američkog doprinosa da „tutto andra bene“. Nadam se da i vi možete dati svoj doprinos. Dok se SAD pripremaju da se suoče sa najgorom fazom pandemije, tražimo primjere nade kroz pozitivne napore u Crnoj Gori da ostanemo jaki i sačuvamo život i zajednicu. Predivno je vidjeti koliko je Crveni krst aktivan u Crnoj Gori, i ohrabrujem vas da koristite hashtagove #AllTogether i #SviZajedno kada objavljujete ili šaljete tvitove o pozitivnim primjerima kako crnogorski prijatelji pomažu prijateljima, a komšije pomažu komšijama. Pratiću vaša iskustva i dijeliću ih sa svojim sunarodnicima kako bih ih podstakla da ostanu jaki u ovoj krizi. Hoćete li podijeliti svoje priče? Napokon, svi smo zajedno u ovome.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")