PRAVILA BORDELA (86)

Prvi put s Milom na jutrenje

Prateći Mila na sabajle u Jutarnji, Lidija je za njim prosula lavor asepsola - za sreću, ali i da bi ispoštvovala preporuke NKT-a
41052 pregleda 46 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 21.04.2020. 11:08h

Džaba je Milutin savjetovao Mila da ostane doma. I da se ne diže. ”Ćuti, lezi i pravi se mrtav”, htio je da kaže šef NKT-a šefu DPS-a, ali se zabrinuo kako bi Milo to mogao da shvati. Ispalo bi da otac (čitaj Milo) ne treba da ide na jutrenje jer nema više šta da kaže. Osim da je došlo vrijeme za neke nove ljude. Znajući da se korona na hladnoći širi a na toploti skuplja, šef NKT-a je izričito bio protiv Milovog gostovanja u Jutarnjem. Još bi Šef, nenavikao na rano buđenje, mogao reći nešto neprimjereno, pomisli Milutin. Recimo, kako ne treba čitavu ekonomsku strategiju bazirati samo na turizmu i uslugama. Već da se trebamo okrenuti proizvodnji, industrijskoj i poljoprivrednoj.

“Đe si dosad bio, predsjedniče”, mogla bi ga povodom takve konstatacije pitati domaćica Jutarnjeg. Sa socijalne distance i bez maske. “Lezi, Milo, i pravi se mrtav, kao Specijalni oko tvog kredita kod Pireus banke”, zausti opet Milutin da kaže Šefu. Međutim, baš tada, zazvoni mu mobilni - zove ga Kusovac, šef NKI, Nacionalnog komiteta istine, da ga obavijesti kako je sa Savjetom i uredništvom RTCG sve dogovoreno i da će na Milovu izjavu kako umjesto turizma i usluga treba da pređemo na proizvodnju, domaćica Jutarnjeg uzvratiti kontrapitanjem: “A zašto vas nema mnogo u javnosti”.

Na to će im predsjednik odgovoriti u svom, duhovitom stilu: Ima me u javnosti taman onoliko koliko treba!

Vidi koliko ima Kenana, za koga niko normalan ne može da vjeruje da je i dalje ministar?! Još je stalno pod maskom da bi ga građani teže prepoznali. Pa se ne žali. Objasni Milo Savjetu i rukovodstvu RTCG, koji se i dalje brinu zašto ga u javnosti nema tako mnogo.

Umjesto svega toga Milutin, šef NKT-a, reče Milu, šefu DPS-a: “Ostani doma! Ne vadi se iz postelje. Ni od krompira ove godine neće biti ništa, a kamoli od gostovanja u Jutarnjem”.

Šef NKT-a je mislio da će aluzijom na poljoprivrednu proizvodnju, što je nakon 30 godina usluga i samo usluga nova razvojna filozofija DPS-a, da će time odvratiti Šefa od odlaska u Jutarnji gdje ga je čekalo Kusovčevo pakleno pitanje: A zašto vas nema puno u javnosti?! Da nije zbog korone, kako tvrdi Vučićev Alo. Ili zbog teškog stanja nakon poraza u tablićima od Andrije Mandića. Kome to dođe nacionalna igra. Kao Medenom boćanje u sutomorskom karantinu.

Nije Milutin slutio da Milo baš zato ide na RTCG kako bi nam saopštio ono što svi dobro znamo - da sam htio da budem u prvom planu ostao bih premijer! Ne bi pustio Duška da vedri i oblači. Umjesto toga, smatrao sam da je vrijeme za neke druge ljude, zaključi vizionarski Šef.

Evo, recimo, Kenan. Za koga upravo vrijeme najviše radi. Jer što vrijeme više prolazi, to narod sve teže shvata da je on i dalje ministar. Što opet opravdava njegovo zamrzavanje na toj funkciji, pod konstantnom maskom i bez prilike da nešto kaže. Osim u izuzetnim prilikama, kao što je bila ona na dočeku paketa sa njegovim omiljenim maskama iz Kine. Od porodice Statis i Darka korone. Što je Pajevićev nadimak nakon što je ispao prvi živi Crnogorac koji je posjetio Vuhan posle pandemije i vratio se u pekinšku rezidenciju - pozitivan. Kao lider Pozitivne, na to se misli. Eto, otkud Darko korona. A vi ste već posumnjali da mu je nadimak od virusa, a ne od Pozitivne. Ne znajući da se korona prenosi sa čovjeka na čovjeka, a Pozitivna sa muškarca na ženu. Ili sa Darka na Azru.

Nego da se vratim na ovo Milovo jutrenje. Što je metafora za prvo Milovo gostovanje u Jutarnjem. Iako su ga svi očekivali kod njegovog velikog fana Šofranca, u “Korona, ostani doma. A i ti Milo”. Ili bar kod još većeg obožavatelja Šukovića, u “Istini živoj. I Milovoj”. Međutim, pošto su pomenuti programi i njihovi voditelji morali u karantin nakon gostovanja Dreca Analitike, NKT je odlučio da je Jutarnji najbolja prilika za Mila. Bolja nego Vučićev Alo ili Informer.

Lidija mi je svjedok koji je napor i žrtvu Milo podnio toga jutra kada mu je sat na iPhonu zazvonio u 6:30. Ne pamti kada se tako rano ustao. Ni kad je Blažo bio beba, ni kad je Roćen zvao da pita kako je beba Blažo, ni kad je Vučićev Kurir osvanuo sa napisom da je Aco preživio težak infarkt, a da je Milo sve to teško podnio. Ali, muka ne bira vrijeme i ljude. Kenan je najbolji primjer. Šta su znali njegovi ukućani a šta Instagram kada su pokazali famozne maske, zbog kojih mu sada niko ne vjeruje da još nije podnio ostavku. I da je Duško ne drži u fioci, čekajući da pobijedimo koronu, a onda ćemo lako sa SD i Kenanom.

Prateći Mila na sabajle u Jutarnji, Lidija je za njim prosula lavor asepsola - za sreću, ali i da bi ispoštvovala preporuke NKT-a... Dobacujući za njim da ako ga budu pitali zašto ga nema puno u javnosti, odgovori: Ima me tačno koliko treba!

Na RTCG nijesu mogli da vjeruju kada je Šef ovo saopštio. Što znači da će ga opet čekati mjesecima da ih posjeti, da ga ugoste, da mu skuvaju kafu, običnu sa malo šećera, da ga pitaju za Alo i koronu, za Aca i Kurir, za Blaža i konoplju, koju će uzgajati na Cetinju sve u sklopu nove razvojne fillzofije DPS-a koja kaže da umjesto turizma i usluga treba da se bacimo na proizvodnju. Poljoprivrednu, ali i industrijsku. Bravo ti ga, Milo, i pazi na Roćena. Više nego na koronu. Jer, čitav svet se bori sa koronom, a ti sa Milanom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")