NEKO DRUGI

Ljetnji izbori - profitiranje od virusa

Izbori na ljeto nisu samo neprihvatljivi zbog godišnjih odmora i potencijalne turističke sezone, već i zbog činjenice da nakon ovakve krize neće biti moguće održati pravu kampanju
954 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Drugog vala koronavirusa ove jeseni možda uopće neće biti. Ako ga i bude, u Hrvatskoj neće biti restriktivnih mjera kao na početku pandemije.

Pa zašto onda parlamentarni izbori ne bi bili najesen?

Ovih dana HDZ šalje prijedlog za tri termina održavanja izbora, sva tri na ljeto. "Ili izbori na ljeto ili riskiramo da ih uopće ne bude", objasnio je Gordan Jandroković.

"Ako će zaista biti točna procjena da će u jesen krenuti drugi val epidemije", rekao je prije par dana predsjednik Hrvatskog sabora, "tada bismo se doveli u situaciju da, ako izbore ne održimo u prvom dijelu ljeta, moglo bi se dogoditi da ih uopće ne možemo održati".

Izjavio je to pod pretpostavkom da će se najesen ići ponovno u izolaciju i restriktivne mjere.

Ali Davor Božinović sinoć je poručio nešto drugo.

Nema restrikcija

"Ako dođe do drugog vala, možda ne bismo trebali pribjegavati nekim toliko restriktivnim mjerama kao na početku. Realno, najvažnija je osobna higijena te mjera fizičke distance", izjavio je ministar unutarnjih poslova, poručivši kako "u tom pretpostavljenom drugom valu moramo najviše inzistirati na održavanju fizičke distance, na nošenju maske na licu". "Tu virus nema puno šanse za nekakav eksponencijalan rast".

Dakle, ne samo da ne znamo hoće li biti drugog vala, već i ako ga bude, neće biti toliko ograničavajući kao prvi, odnosno život će se nastaviti normalno, bez restrikcija.

A to znači da bi se i izbori mogli održati normalno.

Strah od drugog talasa...

Zašto onda HDZ inzistira na izborima već u srpnju? Ostaje samo jedan razlog: zato što hoće profitirati od koronavirusa. Zato što želi ići na izbore prije nego što ga na jesen dohvati drugi val: ali ne pandemije, nego otkaza, kolapsa, socijalnog bunta...

Božinović je, dakle, kao jedan od ključnih ministara, ali i članova kriznog stožera, srušio glavni HDZ-ov argument zašto se toliko žuri ići na ljetne izbore, što je Anka Mrak Taritaš čak nazvala "najvećom izbornom krađom u povijesti".

Ne samo da je strah od drugog vala iracionalan i teoretski, već je krizni stožer uvjeren da u slučaju drugog vala neće biti ovakvih restrikcija. Kakve se tek sada polako otpuštaju.

Nema kampanje

Izbori na ljeto nisu samo neprihvatljivi zbog godišnjih odmora i potencijalne turističke sezone, već i zbog činjenice da nakon ovakve krize neće biti moguće održati pravu kampanju. U eri "stožerokracije" demokracija je uvelike suspendirana, u eri ratne teminologije kritika vlasti bila je nedozvoljena, u eri straha od bolesti nezamisliv je angažman građana i birača.

Sada se već liječnicima u kriznom stožeru dijele medalje i odlikovanja. Do ljeta HDZ će si podići spomenik. A na spomenike se, kako smo vidjeli u slučaju Franje Tuđmana, ne smije nabacivati blatom, ne smije ih se kritizirati ni prozivati.

Pa ako to neće biti "najveća izborna krađa" na kakve smo navikli proteklih desetljeća, bit će sigurno "ratno" profiterstvo na krizi koju je sam HDZ ukrasio ratnom terminologijom.

HDZ-ovi stožeraši bit će heroji. Heroji će nositi kampanju. A u kampanji se kritika heroja smatra veleizdajom. Kraj priče.

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")