KONTRASTAV

Nije biblioteka što joj zbore

2445 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević", Foto: nb-cg.me, Foto: Screenshot
Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević", Foto: nb-cg.me, Foto: Screenshot

Odgovor na tekst “Biblioteka je više od bibliotekarskog ispita”, autora Bogića Rakočevića, Vijesti, 3.6.2020.

Povodom reagovanja direktora NB na prvi tekst iz serijala ,,Bači kulturu da se igramo'', uvaženoga g-dina Bogića Rakočevića, odmah na početku izražavamo veliko zadovoljstvo zbog toga, i pozivamo ga i ohrabrujemo da to radi češće.

Istina, zadovoljstvo zbog ovoga reagovanja je trajalo kratko, tačno onoliko koliko je kratke sadržine i širine njegovo viđenje prvoga dijela, što i nije iznenađenje. S obzirom na tu činjenicu, i ovđe jako kratko o svih 5 konfuznih teza, koje uglavnom nijesu imale nikakve veze sa tekstom na koji je reagovao:

* O pobudama iz kojih je nastao serijal biće više riječi u drugome dijelu svakako, a u tome kontekstu, o njegovome „sporu“ sa gospođom Glendžom koju je pomenuo, pravu mjeru će za to dati nadležni sud. U svakom slučaju, dao je zanimljiv pogled na „spor“ što će svakako biti predmet pažnje postupka koji im tek slijedi pred istim sudom, a tiče se povrede profesionalne časti.

* Kada je u pitanju optužba za „vrijeđanje po društvenim mrežama“, ovom prilikom dajemo mu javno ohrabrenje da nas tuži za svaku eventualnu uvredu izrečenu na njegov račun, jer bi bilo pravo zadovoljstvo pred sudom tumačiti kvalifikacije po kojima je prepoznat.

* O našem učešću na protestima - gotovo je nemoguće pronaći vezu sa tekstom, osim ako to nije njegov „partijsko-patriotski“ pokušaj diskreditacije autora ovih redova i predstavljanje kao „neprijatelja države“, u očima „patriota“ njegovoga kalibra. Ako je to bio smisao, onda da pomognemo - da, neprijatelji smo takve Crne Gore koju predstavljaju fenomeni poput direktora Rakočevića.

* Kada je u pitanju titula kojom se služimo - nadamo se da g-din Rakočević ne provjerava i ne temelji na ovaj način sve svoje stavove i navode koje javno iznosi. Ujedno, i on je profesor, pa zaista čudi potreba da ironijom unizi to zvanje.

* I na kraju najbitinije i jedino što je književnik Rakočević uspio povezati sa tekstom - priznanje da nije bibliotekar i „sjajna“ opaska da za bavljenje bibliotekarstvom nije potrebno teorijsko znanje („biblioteka je više od bibliotekarskog ispita“). O njegovoj kreativnosti, višestrukom književnom i teorijskom znanju i umijeću, za koje pominje da se njime služi prilikom rukovođenja NB, najslikovitije govori citat iz nedavnoga autorskoga teksta bivšega ministra kulture, g-dina Janka Ljumovića, za čijega je mandata književnik Rakočević i postao prvi čovjek NB: „Nacionalna biblioteka Đurđe Crnojević na Cetinju programski djeluje uglavnom kao područno odjeljenje neke lokalne biblioteke“ (Kult, I/2020; br. 12, str. 2)! Dakle, ono na što g-din Rakočević aludira (,,biblioteka je više od bibliotekarskog ispita''), ministar koji ga je imenovao, nedvosmisleno ocjenjuje kao potpuni promašaj i degradaciju tako važne kulturne ustanove naše zemlje. Uz to, g-din Ljumović nam indirektno saopštava koliko je pogriješio birajući književnika Rakočevića za prvoga čovjeka NB, na čemu mu svakako čestitamo, prvenstveno zbog hrabrosti da javno prizna svoju grešku.

Na samome kraju, još jednom ističemo zadovoljstvo što se g-din Rakočević uključio u polemiku, jer je na taj način u stvari savršeno ilustrovao prvi tekst, na čemu mu se iskreno zahvaljujemo.

Petar Glendža, mladić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")