NEKO DRUGI

Džaba i Mugoša

Taman optužnicom protiv Mugoše statistiku borbe protiv visoke korupcije popraviš za sto odsto, jer umjesto s jednom mašeš s dvije krupnije ribe, a Brisel sad traži da popraviš Sretena. Ako je ASK naša ulaznica u Evropu, mogao je Mugi oguliti još jedan mandat u diplomatiji
87 pregleda 24 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.02.2019. 06:12h

Izgleda  da su  uzalud  pripremali  Mugošu. Taman kad je optužnica  protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice stigla u Viši sud na potvrdu, iz Brisela su crnogorskim vlastima poručili da je povjerenje javnosti  u Agenciju za sprečavanje korupcije  od presudnog značaja za prelaznu  iz borbe protiv korupcije. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić  kazala je početkom  sedmice da je   povjerenje javnosti u nezavisnost i djelotvornost Agencije “odlučujuća u procjeni kredibiliteta Crne Gore u borbi protiv korupcije, koji je element od suštinske važnosti u procesu pristupanja Crne Gore EU”.

Jeben ti, što bi rekli susjedi. Taman optužnicom protiv Mugoše statistiku borbe protiv visoke korupcije  popraviš  za sto odsto, jer umjesto s jednom  mašeš s dvije krupnije ribe, a Brisel sad  traži da popraviš  Sretena.  Ako je ASK naša ulaznica u Evropu, mogao je Mugi oguliti  još jedan mandat u diplomatiji. Da javnost ubijedi u nezavisnost institucije koju vodi, Sretenu Radonjiću ne bi  pomoglo ni da rok ulaska u EU pomjere za 2118.  Prosto, slijep je  za korupciju u političkim visinama. Džaba mu crtaju. A i vijek prođe - dlan o dlan.

Uzalud  po ko zna koji put  prozivaju  direktora ASK-a da pogleda u poslove porodice Đukanović i  vidi najnoviji konflikt interesa koji bode oči -  Vlada Mila Đukanovića 2015. godine dodijelila  je  posao izrade plana Prokletije  Milu Đukanoviću i njegovom  bratu  Acu.  Ne pomažu Sretenu  otvorena pisma i apeli. Džaba mu pišeš, uzalud ga budiš. Ne vrijedi.  Pripravan je samo kad su politički nepodobni u pitanju. Tad  sankcioniše  i preventivo -  jer bi možda mogli  da budu u konfliktu interesa.  Nikad im ne znaš.  Uz pomoć ASK-a reditelja Nikolu Vukčevića  istjeraju  iz Savjeta  RTCG jer  je „mogao biti u konfliktu interesa“. A Sloba Pajovića, koji je u  Savjet ušetao dan nakon što je dao ostavku na mjesto odbornika vladajuće partije, Sreten dvije godine ni da priupita kako mu uspijeva da istovremeno bude odbornik, direktor Crnogorske plovidbe i član Odbora direktora preduzeća MSK-CG.

Hipotetički gledano, ako su na putu evropskih integracija pokucali na vrata Svetozara Marovića i Miomira Mugoše, mogao bi i Sreten da  bude smijenjen. Razloga  ne nedostaje.  ASK ne samo da djeluje selektivno i donosi nezakonite odluke, poput ovih koje su poslužile za smjene nepodobnih u Savjetu RTCG,  nego već dvije godine odlučuje na osnovu nezakonitog pravilnika, kako je ovih dana ocijenio Ustavni sud.

Pravilnik je donesen na predlog direktora ASK-a.  AlI  izgleda ni to nema ko da vidi.  Ono obećanje da je “Vlada  naložila Savjetu ASK-a da ispita  stavove Agencije koji se tiču konflikta interesa članova Savjeta RTCG”, ne obećava previše. 

Prevedeno na naški to znači da je  premijer Duško Marković naložio da mu provjere prijatelja Sretena Radonjića. Konačno, čak i ako  Sretena za kaznu pošalju na neko ambasadorsko mjesto,  uvijek se nađe neki novi sreten, slabovid na svoje.

Šalu na stranu. Komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je ove sedmice da je odrednica da bi Crna Gora i Srbija u EU mogle ući 2025. godine  perspektiva i indikativan datum. “Veoma je ambiciozno, ali je izvodljivo", saopštio je Han. Skeptici podsjećaju da je Hrvatska za šest godina zatvorila sva poglavlja i ušla u EU, a da Crna Gora nakon toliko vremena još nije ni otvorila pojedina poglavlja.

Posebno se čini nevjerovatnim da će u kratkom roku izvršiti temeljne reforme u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, gdje još bilježi  početne i slabe rezultate.  I gdje ima Sretena.  I zarobljene institucije.  I krupnu ribu koja treba samu sebe da ulovi. Džaba Mugoša.  I sređivanje statistike. Ako nas ovakve prime, sve je fejk. I Evropa.

(Monitor)