NEKO DRUGI

Džaba i Mugoša

Taman optužnicom protiv Mugoše statistiku borbe protiv visoke korupcije popraviš za sto odsto, jer umjesto s jednom mašeš s dvije krupnije ribe, a Brisel sad traži da popraviš Sretena. Ako je ASK naša ulaznica u Evropu, mogao je Mugi oguliti još jedan mandat u diplomatiji
91 pregleda 24 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.02.2018. 11:30h

Izgleda da su uzalud pripremali Mugošu. Taman kad je optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice stigla u Viši sud na potvrdu, iz Brisela su crnogorskim vlastima poručili da je povjerenje javnosti u Agenciju za sprečavanje korupcije od presudnog značaja za prelaznu iz borbe protiv korupcije. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kazala je početkom sedmice da je povjerenje javnosti u nezavisnost i djelotvornost Agencije “odlučujuća u procjeni kredibiliteta Crne Gore u borbi protiv korupcije, koji je element od suštinske važnosti u procesu pristupanja Crne Gore EU”.

Jeben ti, što bi rekli susjedi. Taman optužnicom protiv Mugoše statistiku borbe protiv visoke korupcije popraviš za sto odsto, jer umjesto s jednom mašeš s dvije krupnije ribe, a Brisel sad traži da popraviš Sretena. Ako je ASK naša ulaznica u Evropu, mogao je Mugi oguliti još jedan mandat u diplomatiji. Da javnost ubijedi u nezavisnost institucije koju vodi, Sretenu Radonjiću ne bi pomoglo ni da rok ulaska u EU pomjere za 2118. Prosto, slijep je za korupciju u političkim visinama. Džaba mu crtaju. A i vijek prođe - dlan o dlan.

Uzalud po ko zna koji put prozivaju direktora ASK-a da pogleda u poslove porodice Đukanović i vidi najnoviji konflikt interesa koji bode oči - Vlada Mila Đukanovića 2015. godine dodijelila je posao izrade plana Prokletije Milu Đukanoviću i njegovom bratu Acu. Ne pomažu Sretenu otvorena pisma i apeli. Džaba mu pišeš, uzalud ga budiš. Ne vrijedi. Pripravan je samo kad su politički nepodobni u pitanju. Tad sankcioniše i preventivo - jer bi možda mogli da budu u konfliktu interesa. Nikad im ne znaš. Uz pomoć ASK-a reditelja Nikolu Vukčevića istjeraju iz Savjeta RTCG jer je „mogao biti u konfliktu interesa“. A Sloba Pajovića, koji je u Savjet ušetao dan nakon što je dao ostavku na mjesto odbornika vladajuće partije, Sreten dvije godine ni da priupita kako mu uspijeva da istovremeno bude odbornik, direktor Crnogorske plovidbe i član Odbora direktora preduzeća MSK-CG.

Hipotetički gledano, ako su na putu evropskih integracija pokucali na vrata Svetozara Marovića i Miomira Mugoše, mogao bi i Sreten da bude smijenjen. Razloga ne nedostaje. ASK ne samo da djeluje selektivno i donosi nezakonite odluke, poput ovih koje su poslužile za smjene nepodobnih u Savjetu RTCG, nego već dvije godine odlučuje na osnovu nezakonitog pravilnika, kako je ovih dana ocijenio Ustavni sud.

Pravilnik je donesen na predlog direktora ASK-a. AlI izgleda ni to nema ko da vidi. Ono obećanje da je “Vlada naložila Savjetu ASK-a da ispita stavove Agencije koji se tiču konflikta interesa članova Savjeta RTCG”, ne obećava previše.

Prevedeno na naški to znači da je premijer Duško Marković naložio da mu provjere prijatelja Sretena Radonjića. Konačno, čak i ako Sretena za kaznu pošalju na neko ambasadorsko mjesto, uvijek se nađe neki novi sreten, slabovid na svoje.

Šalu na stranu. Komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je ove sedmice da je odrednica da bi Crna Gora i Srbija u EU mogle ući 2025. godine perspektiva i indikativan datum. “Veoma je ambiciozno, ali je izvodljivo", saopštio je Han. Skeptici podsjećaju da je Hrvatska za šest godina zatvorila sva poglavlja i ušla u EU, a da Crna Gora nakon toliko vremena još nije ni otvorila pojedina poglavlja.

Posebno se čini nevjerovatnim da će u kratkom roku izvršiti temeljne reforme u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, gdje još bilježi početne i slabe rezultate. I gdje ima Sretena. I zarobljene institucije. I krupnu ribu koja treba samu sebe da ulovi. Džaba Mugoša. I sređivanje statistike. Ako nas ovakve prime, sve je fejk. I Evropa.

(Monitor)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")