STAV

Ništa nije kao prije

Borba koja traje mnogo se razlikuje od one u toku prošlog talasa epidemije, kada su medicinski radnici, državni organi i svi građani bili kao jedan tim. Sada nije kao prije, pa se stiče utisak da su građani sada prepušteni sebi

2123 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Tek što smo se počeli oporavljati od posljedica prvog talasa korona virusa, u nadi da ćemo ljeto iskoristiti da koliko-toliko normalno dišemo, Crnu Goru je zapljusnuo novi korona talas, jači, brži i razorniji. Iako su zdravstveni stručnjaci predviđali da će nas ta pošast stići u toku jeseni, iznenađenja nema, jer je popuštanje mjera u korist „pokretanja ekonomije“ imalo za posljedice to što nam se ovih dana dešava. Nijesmo manje zabrinuti što je problem globalni i što se tretira na “evropski” način.

U kratkom periodu vidanja rana u “corona free” destinaciji kao da smo svi, osim Instituta za javno zdravlje Crne Gore, naše “juče” smatrali “lani”, nastojeći da što brže zaboravimo opasnost na koju nijesmo smjeli zaboraviti dok još traje. Bili smo i jesmo neoprezni, uglavnom se ne pridržavajući mjera o fizičkoj distanci i nošenju maske. Posebno fizička distanca za naše građane predstavlja veliki problem, ne samo u neposrednim susretima nego i prilikom posjete marketima, ustanovama i svuda gdje pružaoci usluga ne insistiraju na poštovanju ovih mjera.

Koliko god da vjerujemo u naše medicinske radnike, novi (ili drugi) talas korona virusa unosi strah među građane, jer je, u vrijeme otvaranja granica i priliva turista borba sa nevidljivim neprijateljem jako otežana. Institut za javno zdravlje mora da vodi računa o svemu što se u ovom teškom vremenu dešava, od masovnog testiranja i provjeravanja kontakata do preporuka i kriterijuma za otvaranje granica te pravila ponašanja svih aktera u turizmu i drugim djelatnostima. Još slijede parlamentarni izbori, koji nose dodatni rizik od širenja infekcije!

Slušajući alarmantne izvještaje SZO o razornoj moći i ubrzanom širenju korona virusa, počinjemo tonuti u beznađe, ne samo zbog poremećenog nego i zbog neizvjesnog života. Borba koja traje mnogo se razlikuje od one u toku prošlog talasa epidemije, kada su medicinski radnici, državni organi i svi građani bili jedan tim, tim koji je izvojevao prvu pobjedu. Sada nije kao prije, jer su se uslovi u kojima virus hara promijenili. Dok se nadležni u državi još uvijek hvale pobjedom nad prvim talasom, stiče se utisak da su građani sada prepušteni sebi, kovid centrima i zdravstvu uopšte, kao da se radi o sezonskom gripu! “Distanca, ruke, maska”! Preplašeni i zbunjeni, slušamo upozorenja iz zdravstvenih ustanova da “tamo ne zalazimo bez velike potrebe” jer se one prilagođavaju novom režimu rada. Opet su ugroženi pacijenti kojima je potrebna dijagnostika ili liječenje akutnih problema, pa je za očekivati da će mnogi od njih, osobito starije osobe, biti kolateralna šteta u dugom i teškom korona periodu.

Pošto je pandemija korona virusa, i ne samo pandemija, desetkovala našu turističku privredu, uvećala državni dug i drastično povećala stope nezaposlenosti i siromaštva,.., “bolje sjutra” za građane Crne Gore odgođeno je na neodređeno vrijeme.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")