LOVAC NA ZMAJEVE

Fake patriote

Umjesto da se iznalaze i usavršavaju mehanizmi zaštite javnog interesa od svih zloupotreba, ova vlast se trudi da dogradi instrumente kontrole nezavisnih medija i NVO koji jedini ukazuju na brojne zloupotrebe i nepočinstva moćnih
154 pregleda 34 komentar(a)
Predrag Sekulić, Milo Đukanović, Duško Marković, Aleksandar Andrija Pejović, Branimir Gvozdenović, Budimir Šegrt. Tarzan Milošević, Zoran Pažin, Foto: Facebook
Predrag Sekulić, Milo Đukanović, Duško Marković, Aleksandar Andrija Pejović, Branimir Gvozdenović, Budimir Šegrt. Tarzan Milošević, Zoran Pažin, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.02.2018. 06:34h

Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju crnogorskih institucija, a ne na zajednički rad na evropskoj integraciji“, rekao je ministar Aleksandar Andrija Pejović novinarima povodom tvrdnji NVO sektora da nezakonito obnaša više državnih funkcija, što mu mjesečno donosi blizu 5 hiljada eura.

“Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju“, rekao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović povodom medijskih napisa da su funkcioneri i aktivisti SD-a umiješani u novi u slučaj političke korupcije u Beranama.

“Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju”, rekao je direktor Agencije za nekretnine Dragan Kovačević povodom nalaza objavljenih u medijima da njegovo imovno stanje daleko prevazilazi mogućnosti i primanja državnog službenika.

“Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju“, rekao je gradonačelnik Slavoljub Stijepović nakon medijskih otkrića da je famoznih 100 hiljada eura, po priznanju jednog od kurira Atlas banke, predato u njegove ruke.

“Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju VDT“, rekao je Ivica Stanković povodom medijskih ocjena da su njegovi saradnici slučaj Limenka umjesto u optužnice za korupcije na visokom nivou gurnuli u zastaru.

“Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju“, kaže Milorad Popović, bokser i pisac, povodom medijskih istraživanja koja su pokazala da je u posljednjih desetak godina od Ministartva kulture i drugih institucija dobio preko pola miliona eura za svoje projekte u izdavačkoj djelatnosti.

“Žao nam je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju crnogorskih institucija“, ističu u zajedničkom saopštenju viđeni članovi tzv. Novinskog samoregulatornog tijela povodom najnovijeg izvještaja CGO koji svjedoči da desetu godinu zaredom baš ti mediji dobijaju 95 odsto novca koji budžetske ustanove i javna preduzeća troše na oglašavanje.

“Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju“, godinama ponavlja Milo Đukanović povodom brojnih napisa da je njegova Vlada u desetinama slučajeva protivzakonito davala državnu pomoć, garancije, koncesije. Lider SDP-a to naziva poharom.

Moglo bi se ovako nabrajati u nedogled. Crnogorska elita, kako ona iz vlasti tako i ova iz podzemlja, preko debelo plaćene propagandne i intelektualne posluge, razvila je mehanizam odbrane koji sva njihova nepočinstva na račun javnog interesa i finansija pokriva pričom o višim interesima oličenim u odbrani države i evroatlantskim integracijama. Što više kradu to su im usta punija domoljublja i raznih neprijatelja. “Patriotizam je posljednje utočište hulja”, napisao je Samjuel Džonson, prije više od 250 godina. I, vidimo, aktuelan je i danas. Američki predsjednik Donald Tramp zlorabi isti metod formulišući ga sintagmom “fake news”. Svaki medij koji izvještava o njegovim vezama sa Kremljom, o ruskoj podršci tokom izborne kampanje, o njegovom konfliktu interesa, korupciji, govoru mržnje, ksenofobiji - Tramp pokušava da omalovaži i diskredituje tvitovima o lažljivim medijima. Fake news. Njujork tajms, Vašington Post, NBC, CNN - sve je za Trampa fake news osim Foxa i Brajbajta. To mu dođe kao Pink, Pobjeda ili Antena M ovdje.

Ako se DPS bude pitao, Crna Gora će biti prva država čiji će parlament uvesti “fake news” u zakon čime će svi pomeunuti pejovići, sve nase andrije i aleksandri, postati zakonom zaštićeni a njihova ogrešenja o zakon tretirana kao najveći doprinos EU integracijama i odbrani države. Umjesto da se iznalaze i usavršavaju mehanizmi zaštite javnog interesa od svih zloupotreba, ova vlast se trudi da dogradi instrumente kontrole nezavisnih medija i NVO koji jedini ukazuju na brojne zloupotrebe i nepočinstva moćnih. Jer, kao što nam objašnjavaju briselski izvještaji o napretku, nadležne institucije koje bi trebalo da budu najvažniji čuvari demokratije i pravde su zarobljene.

Čarls Simić bi rekao - suviše korumpirane da bi mogle da se odupru ovako beskrupuloznim lupežima. Zato nezavisni mediji i NVO ostaju posljednja linija odbrane države. Istinske patriote koje brane javni interes od fake patriota koji su obični lupeži i hulje.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")