SVIJET U RIJEČIMA

Otrovni izvještaj o Kremlju

Opasnost Izveštaja krije se u tome da se „Rusija predstavlja kao otrovna zemlja“, zemlja sa kojom bi moglo da bude rizično sklapati poslove, upozorava Aleksandar Baunov iz moskovskog Karnegi centra
68 pregleda 3 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2018. 09:36h

Nakon napetosti posljednjih dana, Rusija sada ismijava tzv. Izvještaj o Kremlju američke vlade, koji bi trebalo da posluži kao obrazac za predstojeće sankcije protiv Rusije. Kritika stiže i iz ekspertskih krugova U ekspertskim krugovima, spisak je izazvao različite reakcije. Anders Aslund iz vašingtonskog Atlantskog saveta kaže da on ne odgovara kriterijumima opisanim u zakonu. Spisak, kaže Aslund za DW, sadrži „previše imena, pogrešna imena, a delom nedostaje uski krug oko Putina“. Aslund Trampovu vladu optužuje da je oslabila američke sankcije protiv Rusije. Smisao Izveštaja o Kremlju je, kaže, da se ruska elita podeli, a ova suviše glomazna lista pre je u duhu Putina, koji bi želeo da su „svi na istom brodu“.Nema novih sankcija

Ruski opozicioni političar i nekadašnji premijer Mihail Kasjanov smatra da je spisak u suštini upozorenje ruskim elitama da bi svaki čas mogle da se suoče sa sankcijama. „To je signal pod geslom: Posmatramo vas, pod našom ste lupom“, kaže Kasjanov za DW. Bez sankcija, spisak je ipak udarac na dobar glas ruskih političara i biznismena, kaže Kasjanov. „Zapadne banke će biti veoma oprezne u poslovanju s njima. Neke bi čak mogle da im preporuče da zatvore račune.“

Opasnost Izveštaja krije se u tome da se „Rusija predstavlja kao otrovna zemlja“, zemlja sa kojom bi moglo da bude rizično sklapati poslove, upozorava Aleksandar Baunov iz moskovskog Karnegi centra.

Do sada je ostalo nejasno šta stoji u onom delu Izveštaja koji nije dostupan javnosti. Jan Bremer, stručnjak za spoljnu politiku i rukovodilac američke savetodavne firme Evroazijska grupa, uveren je da su u tom delu Izveštaja „detalji o korupcijskim vezama“. Ali ni Bremer ne očekuje uvođenje novih sankcija protiv Rusije.Borci za ljudska prava pored oligarha

Iznenađuje međutim to da se na spisku nalaze i predsedavajući Savetu za ljudska prava Mihail Fedotov, kao i opunomoćenica predsednika za prava dece Ana Kuznjecova. „Spisak je očigledno napravljen na osnovu telefonskog imenika Predsedništva“, ocenio je Fedotov za DW. „Nisam mogao ni da zamisli, da bi jedna takva lista mogla da bude napravljena na tako besmislenoj osnovi.“ On dodaje da se opunomoćenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova ne nalazi recimo na spisku „zato što se njeno ime nalazi u drugom imeniku“. Fedotov je dodao i to da ne očekuje nikakve posledice jer ne poseduje ništa u Americi. „Nemam razloga za strah“.

Novi na spisku je Jevgenij Kasperski, osnivač ruskog softerskog preduzeća sa akcentom na bezbednosti. Odnedavno je zabranjeno da se programi te firme koriste u američkim državnim institucijama. Američke službe sumnjaju da ruske tajne službe koriste Kasperski-programe za špijunažu. Sam Kasperski pak odbacuje bilo kakvu povezanost s tajnim službama.

Izveštaj je Kongresu predstavljen kao koncept za buduće sankcije, ali da li će i kada one da uslede - to se još uvek ne zna. Američka vlada u ponedeljak je saopštila da sa njene tačke gledišta nema potrebe za novim sankcijama, jer je ruska industrija oružja već zabeležila gubitke koje se mere milijardama.

Tenzije koje su se osećale prethodnih dana i nedelja, nakon ovog utorka (30.1.) pretvorile su se u ismevanje. Ruski mediji prenose da je tzv. Izveštaj o Kremlju američke vlade „čist vic“. Predsednik Vladimir Putin izjavio je recimo da je to što se on ne nalazi na vašingtonskoj listi - „neprijateljski postupak“ i „žalosni sarkazam“. Rusija, dodao je, na to neće reagovati.

U ponedeljak je američko Ministarstvo finansija trebalo da Kongresu podnese detaljan izveštaj o ruskim oligarsima i visokim zvaničnicima - prema bogatstvu koje poseduju i njihovim vezama s Kremljom. To stoji u zakonu koji je američki Kongres usvojio u leto 2017. kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini i moguće mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016. Osim toga, očekivalo se da će u Izveštaju biti navedene i veze bogatih Rusa sa ključnim granama američke privrede, kao i eventualni slučajeve korupcije.

Neposredno pre ponoći, Ministarstvo finansija u Vašingtonu objavilo je spisak sa 210 imena. Tu se nalazi kompletna vlada sa Dmitrijem Medvedovim na čelu, saradnici ruskog Predsedništva, kao i hiljadu oligarha čije bogatstvo Vašington procenjuje na oko milijardu evra. Jednom delu ljudi koji se nalaze na spisku već ranije su uvedene sankcije.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")