STAV

DPS da podrži vladu GP URA

Promjene su odlične i promjene su bile neophodne. Nadam se da je to sada jasnije i ljudima iz DPS-a. Ali promjene moraju značiti korak naprijed, a ne nazad

40929 pregleda 507 reakcija 84 komentar(a)

Umjesto organizovanja partiotskog skupa, DPS-u bi bolje bilo da odmah i javno ponudi podršku GP URA da formira ekspertsku vladu bez učešća DPS-a u njoj. Bilo bi korisnije za DPS i bilo bi bolje za Crnu Goru. Da URA formira vladu sama, ekspertsku vladu, vladu sa manjinskim partijama, Demokratama… kako smatra da je najbolje - za to ima legitimitet, ali da ne dozvoli dolazak DF-a na vlast. Odlazak DPS-a sa vlasti se podrazumijeva. To bi podrazumijevalo obavezu DPS-a da osim podrške vladi podrži nekoliko zakona koji su potrebni za jačanje vladavine prava, kao što su zakon o porijeklu imovine i sl. U konačnom većina za to postoji i bez DPS-a, ali bi bilo lijepo vidjeti ih kako glasaju, poput djeteta koje pošalju da ubere prut.

Cijenim da je potrebno naglasiti, rezerva prema DF-u nije rezerva prema učešću Srba u vlasti. Naprotiv, smatram ga neophodnim da bi se svi u Crnoj Gori osjećali kao svoji na svome, i Crnu Goru do kraja osjećali svojom. Moja rezerva prema DF-u je grubi vrijednosni otklon od politike onoga što je stožer tog saveza.

Kao što je očigledno da većina građana želi odlazak DPS-a, tako je i jasno da većina građana ne želi dolazak DF-a na vlast. Kada bi DPS zaista branio državu, URA bi već imala takvu ponudu na stolu. Jer kao što smo vidjeli u ponedjeljak veče, prijetnja da se ugrozi dostignuto nije nerealna, naprotiv - već je počela. Kao što je prezasićenost građana DPS-om nepovratna.

Ponuda DPS-a GP URA da sam formira vladu, bez DPS-a u njoj, značila bi da DPS razumije da je došao kraj, koji je davno zaslužen, ali da želi pokazati da im je odnos prema državi važniji od puke vlasti. Ponude moguće upravo zbog toga i nema. Još važnije, ta ponuda bi osnažila pregovaračku poziciju GP URA. I da ne prihvati bezuslovnu podršku DPS-a, ne bi mogla, ili ne bi joj bilo lako, popuštati DF-u ispod tog nivoa. Ukoliko je odlazak DPS-a sa vlasti neupitan, ostaje pitanje GP URA, da li je cilj dolazak DF-a na vlast i da li postoje ranije preuzete obaveze koje na to primoravaju. Nije da takav zahtjev nije mogao poteći i od GP URA, ali kada ga već nema DPS bi morao sam uputiti takvu ponudu. To je kreiranje političkih procesa i iz opozicije, ako DPS to uopšte interesuje ukoliko nije na vlasti.

Razumijem i da je dio birača kaznio SDP zbog percepcije da u kampanji nije pokazao dovoljno čvrst otklon od DPS-u. Obezbjeđivanje slobode od DPS-a je očigledno bilo toliko željeno, pa i uz rizik da se ugroze mnoge temeljne vrijednosti. Ova želja građana se ne smije previdjeti pri svim budućim analizama.

Promjene su odlične i promjene su bile neophodne. Nadam se da je to sada jasnije i ljudima iz DPS-a. Ali promjene moraju značiti korak naprijed, a ne nazad. Promjena vlasti na izborima je suština demokratije i veliki korak naprijed. Dovođenje DF-a na vlast je veliki rizik. Ukoliko je činjenica da se Marina Jočić i Marko Milačić nešto pitaju uopšte rizik, a ne gotova i nepovratna šteta. Kao što je opstajanje Gvozdenovića i sličnih na slobodi nepovratna šteta.

Upliv SPC i Srbije u ove izbore je valjda svima nesporan, i ne mislimo, nadam se, da su DPS rušili zbog evidentne korupcije i kriminala, imaju ga dovoljno i u Srbiji, već radi ostvarivanja sopstvenih interesa. Sada je pred nama zadatak da obezbijedimo da promjena vlasti bude ostvarivanje interesa građana Crne Gore, vladavinu prava, oslobađanje države od jedne partije koja je zarobila… a ne povratak u prošlost.

Podsjetiću da je URA optuživala SDP za DPS zloupotrebe, isključivo zbog činjenice da je bio dio te većine. SDP nije zaslužan samo za nezavisnost, okretanje zemlje Zapadu, NATO i EU put... već i za greške vlasti koju je činio. Istom logikom doprinos URA nije samo promjena vlasti, već i sve što sa njom ide, počev od događaja od ponedjeljka veče, maltretiranja manjina, i svega što dalje bude slijedilo, dobro i loše, zasluga je URA-e.

Sa sličnim procentom podrške SDP je, ne umanjujući pri tom ni malo greške, ipak pokrenuo točak istorije u pravom pravcu. Građani su glasali za promjene, sada je na GP URA da pokaže šta će te promjene donijeti. Lično poznajem dosta ljudi iz GP URA, vjerujem u dobronamjernost mnogih, i imam velike rezerve u sposobnost da ostvare promjene kakve su građani željeli i sačuvaju ono što smatram važnim. Beskrajno bih volio da griješim.

Nijesam siguran da su događaji od ponedjeljka veče želja glasača URA-e. Da ne bude dileme, ne dovodim u pitanje promjenu već njen karakter. URA ne smije postati pontonski most za dolazak DF-a na vlast. Ne smije biti crnogorska verzija Narodne stranke sa kraja devedesetih i dozvoliti promjene u suprotnom smjeru. Ukoliko omogući da se, nakon ove čiji se izbor očekuje, naredna vlada formira bez ijedne procrnogorske partije, to će takođe biti zasluga GP URA.

Osim što je štetočinskom politikom, ogavnom identitetskom politikom koju su vodili CKM i slične udruge, na način kao da žele ogaditi pomen svega crnogorskog, odsustvom vladavine prava, nezajažljivošću i privatizovanjem države ugrozili čak i ono čemu su dali veliki doprinos, DPS će ukoliko ne ponudi podršku za formiranje vlasti bez DPS, dati konačni doprinos za dolazak DF-a na vlast.

U najkraćem, došla je ura da DPS podrži GP URA, ili u suprotnom nakon dugogodišnjeg pomaganja na drugi način sada finalno pomogne dolazak DF-a na vlast.

P.S. I da ne ostane neodgovoreno Đukanoviću, SDP vam nije tradicionalni partner nego opozicija koju ste nazivali izdajničkom i pročetničkom i uvozili medijski šljam iz Srbije da nas pljuje. Ali nama za razliku od mnogih prezir prema lopovima u vlasti nikada nije narušio odnos prema državi.

Autor je kandidat za poslanika na listi SDP-a

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")