LOVAC NA ZMAJEVE

Braćo Crnogorci, braćo Srbi - izvinite!

Braćo, nije kriva Crna Gora - krivi su oni koji su u njeno ime a za svoj privatni račun činili zlodjela. Nisu nam potrebni ni Milo ni Vučić. Potrebne su nam jake institucije a ne jaki pojedinci, bogata zemlja a ne bogati tajkuni. Potrebni su nam jednakost, poštovanje i pravda

118399 pregleda 1250 reakcija 186 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Da nije megalomana i nepopravljivog nacionaliste Aleksandra Vučića, najvećeg prijatelja našeg Mila, a time i Crne Gore, sa kojim je Đukanović gradio desetak godina najbolje odnose dva oka u glavi, i dijelio zajedničke prijatelje, Caneta recimo, zajedničke investicije, Beograd na vodi na primjer, zajedničke medije Pink, Informer, Prvu, zajedničke sponzore, Dahlana eto, zajedničke spin doktore, lepog Bebu znate, zajedničku mafiju, kavački klan u prvom redu, zajedničke neprijatelje, nezavisne medije recimo, da nije dakle takvog Vučića, naslov bi bio: Braćo Srbi, izvinite.

Da nije Đukanovićevih sramotnih i nedostojnih plaćenika, iz intelektualnih i propagandinih krugova, koji su za svoj novčanik i Vođinu vlast, deceniju i po žigosali polovinu pravoslavnih žitelja kao sumnjive i izdajnike, kao neprirodni kancerogenu izraslinu na tijelu naše suverene države, da nije tih koritara koji su vas psovali, getoizirali, vrijeđali, pokušavajući da od vas, naše braće i komšija, naprave neku opasnu nacionalni manjinu, koja bi kao moneta služila za potkusurivanje i Đukanoviću i Vučiću, da nije bilo tog govora mržnje i progona - ne bih morao ni da se izvinjavam, ni da se stidim. U njihovo ime.

Braćo, izvinite. Neko od mojih malobrojnih saboraca, suverenista, stopostotnih, može mi zamjeriti ili sa čuđenjem reći kako mi imamo najmanje razloga da vam se izvinjavamo jer nismo ni učestvovali u vašem satanizovanju i progonu. Ali, ko će ako ne mi?! Pjesmu izvinjenja Dubrovniku nisu ispjevali oni koji su ga palili i pljačkali, Momir, Milo i Kilibarda, DPS i NS, već oni koji su ga branili i koji su se tada zbog te sramote crvenjeli. Zato danas, IZVINITE ne mogu da kažu besramni plaćenici režima koji su za velike apanaže i poslove, za tendere i butike, koprodukcije i propagandu, udarali na obraz svih nas, pokušavajući da od vas naprave manjinu, neke Vučićeve Srbe, nedostojne crnogorskog imena i istorije, samo zato što nijeste htjeli da odustanete od svog prezimena, od svoje tradicije, od svoje zastave koja je i zastava kralja Nikole, od ćirilice (koju sada hoće da rehabilituje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) i od svoje Crkve koja je, da parafraziram mitropolita Amfilohija, davno odlučila da se veže za Cetinje a ne za Beograd!

Ali, ako je za utjehu, nije bolje prošla ni šačica nas crnogorskog imena i prezimena, koji nismo pristali na temeljni zakon režima pod kojim smo živjeli sve do 30. avgusta - da je samo kupljeni Crnogorac podoban i poželjan a svi mi ostali miševi koje treba deratizovati. Kakva koincidencija - baš tu morbidnu i prijeteću poruku Đukanović nam je poslao prilikom susreta sa Nikolićem i Vučićem, na njihovo oduševljenje, onog dana kada ih je priveo u Podgoricu i obećao da će ih dovesti na vlast u Srbiji. Što je vrlo brzo i uspio.

Baš zato što smo na svojoj koži osjetili šta znači progon, što smo i mi kao i vi stenjali deceniju i po pod Đukanovićevim bičem i palicom, što su i nas kao i vas Pink, Informer, RTCG, Antena, Pobjeda i ostalo smeće, krstili pogrdnim imenima, što su ponižavali naš intelekt veličajući u Beogradu Aleksandra a ovdje Mila, diveći se tamo Putinu a ovdje Obami, slaveći kod njih Irineja a ovdje Miraša, baš zato samo neko od nas može da vas razumije i da vam kaže - izvinite.

Braćo Crnogorci, braćo Srbi, izvinite zbog terena koji vas godinama nije mogao prepoznati kao rodoljube i patriote usljed čega ste dobijali otkaze na poslu, gubili na konkursima, ostajali bez poljoprivrednih kredita, stipendija, bez asfalta i do vaših kuća ili dovoda struje i vode, i sve to zato jer su neki gvozdenović, ivanović, žugić, bošković ili neki jelić slali u Centralni komitet DPS loše karakteristike izazivajući sumnju u vašu odanost domovini i narodu. Posebno vi koji vjerujete u Boga, izvinite! Zbog linča i potrage posljednjih par mjeseci. Jurili su vas kao zvijeri, isljeđivali, hapsili, trpali u marice i betonjerke, podizali krivične prijave, sramotili vas javno i prijetili preko njihove propagande i plaćenika, samo zato što nijeste dali da vam uzmu hramove ili da vam uzmu nadu koju ste i zbog njihove politike tražili i dobijali u tim bogomoljama.

Braćo, nije kriva Crna Gora - krivi su oni koji su u njeno ime a za svoj privatni račun činili pomenuta i ostala zlodjela. Nisu nam potrebni ni Milo ni Vučić. Potrebne su nam jake institucije a ne jaki pojedinci. Treba nam bogata zemlja a ne bogati tajkuni. Treba nam jednakost i poštovanje. Treba nam pravda i najviše pravda. Skinuli smo Mila, car je go, komšije iz Srbije neka vide šta će sa Vučićem, oni u Albaniji sa Ramom, Kosovu je Hag već riješio Tačija, dok u Bosni nema mira sa Dodikom i sličnim radončićima. Crna Gora je zemlja svih nas, sa imenom i sa prezimenom po ličnom osjećaju i izboru, kao što je zemlja svih naših manjina. Pred nama je veliki zajednički posao, biće znoja i suza, ali bratski mi možemo da izgradimo Crnu Goru sa svim svojim različitostima pa da naša djeca ostaju i vraćaju se ovdje, jer nigdje nije lijepo kao kod svoje kuće. Nikad više 2019. To da poručimo Milu. A nikad više 1918, to da ponovimo i Vučiću.

Amin.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")